Για 6η συνεχόμενη χρονιά, διοργανώνεται ο Αγώνας Υγείας Αντιπάρου, ο οποίος ξεκίνησε από το μεράκι λίγων και αναβαθμίζεται κάθε χρόνο από την αγάπη και στήριξη πολλών

“Απομάκρυνση από τα ταμπού στον αθλητισμό”

Στην τελική ευθεία εισέρχεται η διοργάνωση του 6ου Αγώνα Υγείας Αντιπάρου, ο οποίος τα τελευταία χρόνια, έχει καταφέρει να συγκεντρώσει μεγάλο αριθμό συμμετοχών, αλλά και θετικότατα σχόλια, από τους αθλητές, που έχουν τρέξει, ή επιθυμούν να τρέξουν τις “μαραθώνιες” αλλά πανέμορφες διαδρομές.

Στη διεξαγωγή μίας ξεχωριστής αθλητικής εμπειρίας, όχι μόνο για τους δρομείς, αλλά και για κάθε συμμετέχοντα αθλητή, περιπατητή και πολίτη, στοχεύει ο μη κερδοσκοπικός πολιτιστικός και αθλητικός σύλλογος "Αντίπαρος εν πλω". Αν και η πρωτοβουλία ξεκίνησε δειλά, ο Αγώνας Υγείας, διοργανώνεται για 6η συνεχή χρονιά, αποσπώντας τις καλύτερες εντυπώσεις από τους δρομείς, αλλά και τη θερμή υποστήριξη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, του Δήμου Αντιπάρου, των επιχειρηματιών του νησιού, καθώς και της τοπικής κοινωνίας.

Χαρακτηριστικά αγώνα

Φέτος, ο Αγώνας Υγείας θα διεξαχθεί στις 17 Ιουνίου και οι αθλητές, τόσο στον ανδρικό, όσο και στον γυναικείο αγώνα, θα κληθούν να αγωνιστούν, τρέχοντας σε απόσταση 24,4 χιλιομέτρων. Πρόκειται για μια όμορφη διαδρομή που ξεκινά από το λιμάνι και διασχίζει το χωριό, συνεχίζει δίπλα στη θάλασσα έως τον οικισμό του Αγίου Γεωργίου με θέα το Δεσποτικό και επιστροφή, επί ασφάλτου.

Ωστόσο, το πρόγραμμα του Αγώνα Υγείας έχει εμπλουτιστεί τα τελευταία χρόνια και με παράλληλες δράσεις, όπως:

  • Αγώνας 10 χλμ. Η διαδρομή ξεκινά από το λιμάνι και διασχίζει το χωριό, συνεχίζει δίπλα στη θάλασσα ως τη Περιοχή Γλυφά όπου και επιστρέφει από τον ίδιο δρόμο.

  • Περιπατητική διαδρομή 10 χλμ/ Η εκκίνηση θα γίνει από το λιμάνι και η διαδρομή θα είναι κυκλική γύρω από το χωριό. Η περιπατητική διαδρομή δεν έχει αγωνιστικό χαρακτήρα και αποτελεί ιδανική επιλογή για όσους αγαπούν το περπάτημα.

  • Αγώνας 2 χλμ. (Fun Race) ιδανικός για παιδιά και οικογένειες.

Οι δηλώσεις συμμετοχής για όλους τους αγώνες μπορούν να πραγματοποιηθούν στη σελίδα του συλλόγου www.antiparosenplo.gr και στη φόρμα εγγραφών μέχρι την Παρασκευή 26 Μάιου 2017.

Το χόμπι που έγινε διοργάνωση

Η εφημερίδα ήρθε σε επαφή με την κ. Βίκυ Κυριακοπούλου, ένα από τα μέλη του “Αντίπαρος Εν Πλω” υπεύθυνη για τον Αγώνα Υγείας, η οποία μίλησε για την πρωτοβουλία του συλλόγου, αλλά και για την εξέλιξή της ανάμεσα στα χρόνια διεξαγωγής του αγώνα.

Περιγράφοντας το ξεκίνημα της πρωτοβουλίας, η κ. Κυριακοπούλου ανέφερε, πως “είχαμε κάποια άτομα μέσα στο Σύλλογο, οι οποίοι ήταν οι ίδιοι μαραθωνοδρόμοι κι από κει ξεκίνησε και η όλη ιδέα, από αυτή την παρέα, που και ως Σύλλογος αργότερα, κατά την εξέλιξή του, πήγαινε σε αγώνες στην Αθήνα, στην επαρχία, αλλά και έναν αγώνα κάθε χρόνο στο εξωτερικό. Σκεφτήκαμε, ότι έχουμε την τεχνογνωσία να οργανώσουμε πλέον έναν τέτοιο αγώνα στο νησί, μια και στα νησιά, τότε ακόμη δεν υπήρχε κάτι αντίστοιχο. Θεωρήσαμε ότι ήταν μία καλή ιδέα, τόσο για τον τοπικό πληθυσμό, να μυηθεί στο τρέξιμο και να απομακρυνθεί από τα ταμπού, που συνοδεύουν τον αθλητισμό, όσο και να επιμηκυνθεί η τουριστική σεζόν, με την έννοια του αθλητικού τουρισμού, δηλαδή να ξεφύγουμε από το δίπτυχο ήλιος – θάλασσα, αλλά να υπάρχει και η δυνατότητα να εμπλακεί ο επισκέπτης σε δραστηριότητα”, στόχοι, που όπως επισημαίνει σταδιακά επιτυχγάνονται.

“Ξεκίνησε ως ‘χόμπι’ από την πλευρά μας, αλλά και σε συνεργασία και με το γιατρό του νησιού”, τονίζει. “Ο στόχος ήταν η διατήρηση της καλής υγείας. Αντί κανείς να είναι στον καναπέ, βγαίνοντας έξω στη φύση και μάλιστα σε ένα μέρος τόσο όμορφο όσο η Αντίπαρος, μπορεί να αθληθεί και να κάνει καλό στον εαυτό του και την υγεία του. Επειδή πολλοί από εμάς είχαμε δει τα οφέλη του αθλητισμού, όταν ήρθε η ώρα να ‘βαφτίσουμε’ τη διοργάνωση, είπαμε ότι δεν μετρά τίποτε άλλο, παρά το θέμα της υγείας”.

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με την κ. Κυριακοπούλου, “το νησί ευνοεί, καθώς είναι σχετικά επίπεδο, χωρίς μεγάλες ανηφόρες και κατηφόρες, που να δημιουργούν πρόβλημα στον αγώνα, ευνόησε και τις προπονήσεις και όλες τις σχετικές δραστηριότητες”.

Πολίτες και επιχειρηματίες “αγκαλιάζουν” τον αγώνα

“Η πρώτη διοργάνωση ήταν μία δειλή αλλά με πολύ ενθουσιασμό πρωτοβουλία και ομολογουμένως, όσο η διοργάνωση αυτή προχωράει, με τον ίδιο ενθουσιασμό έχει αγκαλιαστεί από τους δρομείς που έρχονται στο νησί, πολλοί από τους οποίους έρχονται κάθε χρόνο, ενώ άλλοι έρχονται πρώτη φορά, για να γνωρίσουν και την Αντίπαρο. Πλέον, αυτός ο αγώνας έχει εξελιχθεί, φτάνοντας τους στόχους, τους οποίους είχαμε θέσει εξαρχής”, υπογραμμίζει η race manager του Αγώνα Υγείας Αντιπάρου.

Ωστόσο, ειδική μνεία έκανε και στην αποδοχή που είχε αυτή η διοργάνωση, τόσο από την τοπική κοινωνία, όσο και από τους επιχειρηματίες του νησιού, οι οποίοι στήριξαν την πρώτη χρονιά διοργάνωσης του Αγώνα φιλοξενώντας δωρεάν τους αθλητές, ενώ συνεχίζουν μέχρι και σήμερα να διαμορφώνουν ειδικές προσφορές για τους συμμετέχοντες στον αγώνα. Στο πακέτο των προσφορών για τους συμμετέχοντες συμβάλλει και η ακτοπλοϊκή εταιρεία Blue Star Ferries, η οποία στηρίζει σταθερά τις διοργανώσεις των νησιών.

Η κ. Κυριακοπούλου σημειώνει, πως “τρομερό είναι το πόσο έχει αγκαλιαστεί ο Αγώνας από την τοπική κοινωνία και τους ντόπιους. Ο εθελοντισμός μάλιστα, έχει φανεί σε όλο του το μεγαλείο. Οι εθελοντές που στηρίζουν τον αγώνα είναι τρομεροί. Πλέον είναι οι ίδιοι που περιμένουν με ανυπομονησία πότε θα διεξαχθεί ο αγώνας κάθε χρόνο”.

Αύξηση της συμμετοχής

Κατά τα 6 χρόνια διεξαγωγής του, ο Αγώνας Υγείας έχει αναδειχθεί και έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη των αθλητών.

“Η προσέλευση της πρώτης χρονιάς ίσως να μην είχε ξεπεράσει τα 50-60 άτομα, καθώς τότε διοργανώναμε μόνο αγώνα δρόμου 24,4 χιλιομέτρων. Από την 5η χρονιά και έπειτα, προσθέσαμε έναν ακόμη αγώνα, 10 χλμ, με συνέπεια, δεδομένου ότι η διαδρομή είναι περισσότερο προσιτή στον κόσμο, να έχουμε φτάσει πλέον να αγγίζουμε τις 300 συμμετοχές”, επισημαίνει η κ. Κυριακοπούλου.

Όσον αφορά στον αγώνα των παιδιών, το Fun Race των 2 χλμ, τονίζει, ότι “έχουμε μία φιλοσοφία, ότι θα πρέπει το παιδί να αγωνιστεί, όχι για τον τίτλο, αλλά για να μυηθεί στον αθλητισμό. Κατά συνέπεια, αποφεύγουμε να βάζουμε τα παιδιά σε βάθρα, ώστε τα παιδιά να μυηθούν στην ιδέα του αθλητισμού και όχι του ανταγωνισμού. Ως εκ τούτου και το όνομα ‘Fun Race’ δεδομένου, ότι πρέπει να είναι διασκέδαση των παιδιών, μαζί με τους γονείς τους”, υποστηρίζοντας, πως τα μικρότερα παιδιά είναι τα πρώτα που δηλώνουν το ενδιαφέρον τους για τη διοργάνωση, “συμπαρασύροντας” και τους μεγαλύτερους να αθληθούν. Επιπλέον, τα παιδιά δείχνουν έμπρακτα το ενδιαφέρον τους και στο εθελοντικό κομμάτι της προσφοράς, στελεχώνοντας τους σταθμούς τροφοδοσίας των αθλητών, συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο στην καλή διεξαγωγή του αγώνα.

Κλείνοντας η κ. Κυριακοπούλου, ανέφερε, πως αν και η συμμετοχή έχει ανέβει αρκετά στον Αγώνα Υγείας Αντιπάρου, ευχή των μελών του Συλλόγου είναι η συμμετοχή από Κυκλαδίτες αθλητές, καθώς και η συνεργασία με νησιωτικούς φορείς και συλλόγους, που προωθούν τον αθλητισμό, με άξονα την κοινή αγάπη για τα αγωνίσματα. Στο πλαίσιο αυτό, ευχαρίστησε για τη στήριξη και την αγαστή συνεργασία τους Δρομείς Σύρου.

Ετικέτες: