Συστηματικές εργασίες καθαρισμού και βελτίωσης του δικτύου περιπατητικών διαδρομών της Άνδρου

Ευρεία συνεργασία για τα μονοπάτια

  • Τετάρτη, 19 Απριλίου, 2017 - 06:17

Στην προετοιμασία για τον καθαρισμό και την ανάδειξη των μονοπατιών της Άνδρου, ρίχνονται οι εθελοντές και οι επισκέπτες του νησιού, επιμηκύνοντας την τουριστική σεζόν και βελτιώνοντας το ήδη πιστοποιημένο από ευρωπαϊκό φορέα δίκτυο.

Η Άνδρος, ένα από τα πρώτα νησιά, που αξιοποίησε την μοναδική της φυσική ομορφιά, διαμορφώνοντας περιπατητικές διαδρομές, συνεχίζει τη σηματοδότηση, τον καθαρισμό και την ανάδειξη των μονοπατιών της, μέσα από συλλογική προσπάθεια, τόσο από εθελοντές, με τη βοήθεια και αρωγή του Δήμου Άνδρου και της τοπικής κοινωνίας, όσο και από επισκέπτες, οι οποίοι φτάνουν στο νησί από χώρες του εξωτερικού, προκειμένου να περιπατήσουν και να γνωρίσουν τον τόπο, αλλά και να συμβάλλουν στην προσπάθεια προετοιμασίας τους.

Υπενθυμίζεται, πως το δίκτυο μονοπατιών της Άνδρου, μήκους άνω των 100 χιλιομέτρων, έχει πιστοποιηθεί από την Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Πεζοπορικών Συλλόγων, ήδη από το 2015 λαμβάνοντας έτσι ευρωπαϊκή “σφραγίδα” για τις διαδρομές της.

Μαρτυρία της σχέσης ανθρώπου και φύσης

Οι καθαρισμοί των μονοπατιών, αλλά και το όλο εγχείρημα της επέκτασης και ανάδειξής τους, πραγματοποιούνται, μέσα από τη συνεργασία του Δήμου Άνδρου με την εθελοντική ομάδα “Andros Routes” ή “Άνδρου Διαδρομές” και το Ερευνητικό Κέντρο Άνδρου.

Σύμφωνα με τα όσα σημειώνουν οι ίδιοι οι ιθύνοντες νόες, μέσα στην επίσημη ιστοσελίδα για τις περιπατητικές διαδρομές της Άνδρου, από την έναρξή της, το 2010, η πρωτοβουλία στόχευε σε μία προσπάθεια συνδυασμού έρευνας και δράσεων για το περιβάλλον, τον πολιτισμό και τη βιώσιμη τουριστική εξέλιξη της Άνδρου. Βασικός άξονας δράσης της ομάδας αποτελεί η καταγραφή, συντήρηση και ανάδειξη των παλαιών πεζοπορικών διαδρομών του νησιού, καθώς και η καταγραφή της προφορικής ιστορίας. Βασική μας επιδίωξη η εμπλοκή στην προσπάθεια αυτή, κατοίκων, τοπικών φορέων, ερευνητών, επισκεπτών και επιχειρηματιών του τουρισμού.

“Οι παλαιές διαδρομές, λιθόστρωτες οδοί και μονοπάτια της Άνδρου όπως και κάθε τόπου με αδιάλειπτη ιστορική πορεία από την αρχαιότητα, αποτελούν ίχνη της ανθρώπινης παρουσίας στο χώρο. Με τον πιο εύγλωττο τρόπο μαρτυρούν τη σχέση ανθρώπου και φύσης ανά τους αιώνες, την ιδιαίτερη κουλτούρα” τονίζεται, ενώ επισημαίνεται, ότι “στην εποχή μας οι περιοχές της υπαίθρου παγκοσμίως και ιδιαίτερα ο νησιωτικός χώρος εναποθέτουν το μέλλον τους στον τουρισμό συχνά χάνοντας αντί να αναδεικνύουν τις ιδιαιτερότητες τους. Τούτη εδώ η προσπάθεια στοχεύει στην ανακάλυψη, ανάδειξη και με σεβασμό και δημιουργικότητα διατήρηση του πολύτιμου φυσικού περιβάλλοντος και ανθρωπογενούς τοπίου της Άνδρου”.

Οι άξονες δράσης της ομάδας “Andros Routes” αφορούν σε:

– Υποστήριξη πολυεπιστημονικής έρευνας και δράσεων για το περιβάλλον και τον πολιτισμό της Άνδρου και συγκεκριμένα α) η χαρτογράφηση στοιχείων του αγροτικού τοπίου της Άνδρου, β) η καταγραφή προφορικής ιστορίας, γ) η καταγραφή χλωρίδας, πανίδας, γεωλογίας

– Καταγραφή, συντήρηση και ανάδειξη των παλαιών πεζοπορικών διαδρομών του νησιού και η προώθηση της χρήσης τους σε ενδιαφερόμενους φορείς και ιδιώτες

– Υλοποίηση συναφών ενημερωτικών, δημιουργικών και ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων για κατοίκους και επισκέπτες της Άνδρου, όπως ενημερωτικές ημερίδες και εκδηλώσεις ευαισθητοποίησης, θεματικές ξεναγήσεις και πεζοπορίες, εθελοντικές δράσεις

Συνεχής προσπάθεια και επέκταση δικτύου

Αυτή την περίοδο, εξελίσσεται συστηματική χαρτογράφηση όλων των διαδρομών του νησιού, σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς, με το καταγεγραμμένο, μέχρι στιγμής, δίκτυο, να ξεπερνά τα 150 χιλιόμετρα, με περαιτέρω δυνατότητες επέκτασης.

Παράλληλα, αξιοποιώντας τις σημαντικές γνώσεις, από σεμινάριο της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Περιπατητικών Συλλόγων, σχετικά με τις προδιαγραφές ποιότητας των πεζοπορικών διαδρομών, από το φθινόπωρο του 2013 μέχρι σήμερα, η ομάδα πραγματοποιεί συστηματική καταγραφή και εντοπισμό των αναγκών καθαρισμού και επεμβάσεων στις πεζοπορικές διαδρομές της Άνδρου.

Έμφαση, φυσικά, δίνεται στο ήδη σηματοδοτημένο δίκτυο, ωστόσο η ομάδα ασχολείται επίσης με τη μέριμνα για τις συνδετικές διαδρομές μεταξύ μη συνδεδεμένων διαδρομών, όπως και με τον εντοπισμό των ελλείψεων στη σήμανση, ζητημάτων ασφαλείας και άλλα, με βάση τις προδιαγραφές του Ευρωπαϊκού Σήματος Ποιότητας (Leading Quality Trails – Best of Europe), το οποίο έχει λάβει το δίκτυο μονοπατιών της Άνδρου.

Βοήθεια... από το εξωτερικό

Πρόσφατα, για ακόμη μία χρονιά, στο νησί βρέθηκε ομάδα Ολλανδών εθελοντών, οι οποίοι με δικά τους έξοδα μετέβησαν στην Άνδρο, προκειμένου να συνεργαστούν με την ομάδα, για τον καθαρισμό των μονοπατιών σε όλο το νησί. Στην προσπάθειά τους αυτή δεν ήταν επ’ ουδενί μόνοι τους, καθώς ο Δήμος Άνδρου μερίμνησε για τις μετακινήσεις τους, ενώ τοπικοί επιχειρηματίες, κάλυψαν τις ανάγκες σίτισης, αποδεικνύοντας την ζεστή Κυκλαδίτικη φιλοξενία στην πράξη, αλλά και πως η τοπική κοινωνία έχει αγκαλιάσει αυτή την πρωτοβουλία και τη στηρίζει σε κάθε ευκαιρία.

Δεδομένου, ότι η Άνδρος έχει αναδειχθεί σε έναν από τους κορυφαίους προορισμούς περιπατητικού τουρισμού στην Ευρώπη, αξιοποιώντας την μοναδική φυσική της ομορφιά και τα ποικιλόμορφα και παρθένα τοπία της, οι τοπικοί φορείς αναμένουν χρόνο με το χρόνο όλο και μεγαλύτερη προσέλευση περιπατητών και ορειβατών, προσδοκώντας με αυτό τον τρόπο, εκτός από αύξηση της επισκεψιμότητας, επιμήκυνση της τουριστικής σεζόν, πάντα ωστόσο, με σεβασμό στον τόπο, τις παραδόσεις και το περιβάλλον του.

Ετικέτες: