Εξωραϊσμός του σχολείου και κατασκευή νέων παιχνιδιών, στο πλαίσιο Ημέρας Εθελοντισμού, στην οποία συμμετείχαν παιδιά και μέλη του Συλλόγου Γονέων του Νηπιαγωγείου Άνω Σύρου

“Ενώνοντας δυνάμεις φαίνεται η διαφορά”

Τη φροντίδα και τον καλλωπισμό του σχολείου τους, ανέλαβαν, στο πλαίσιο εθελοντικής δράσης, με την πολύτιμη βοήθεια των γονέων τους, τα παιδιά του Νηπιαγωγείου Άνω Σύρου.

Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Νηπιαγωγείου Άνω Σύρου, σε συνεργασία με τις δασκάλες, αλλά και με τη συμμετοχή και των ίδιων των λιλιπούτειων εθελοντών, συμμετείχε στην Ημέρα Εθελοντισμού, δράση την οποία διοργανώνει σε όλη την Ελλάδα, ο οργανισμός World Ventures Foundation.

Παιδιά και γονείς, βοηθώντας ο ένας τον άλλο, φρόντισαν να εξωραΐσουν εξωτερικούς τοίχους, ασβεστώνοντάς τους, κατασκεύασαν ‘σπιτάκια’ από παλέτες, για να παίζουν τα παιδιά, ενώ ομόρφυναν τον εξωτερικό τοίχο της αυλής, ζωγραφίζοντας το δέντρο του εθελοντισμού, οι “καρποί” του οποίου σχηματίστηκαν από τα χεράκια των μικρών εθελοντών, με τα οποία και μαθαίνουν να προσφέρουν, όποτε αυτό τους ζητηθεί.

Σύμφωνα με την πρόεδρο του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Νηπιαγωγείου της Άνω Σύρου, κ. Ρόζα Βαμβακάρη, “η συνεργασία με το WV Foundation είχε ξεκινήσει ήδη από τις δράσεις του Let’s Do It Greece. Έχοντας μία πολύ καλή συνεργασία με τις δασκάλες των παιδιών, προτείναμε να προωθηθεί αυτή η κίνηση του εθελοντισμού και μέσα από τον οργανισμό, προκειμένου να μπορέσουν να συμμετάσχουν περισσότερα άτομα”. Επιπλέον, από τη δράση συγκεντρώθηκαν και χρήματα, τα οποία δόθηκαν στις υπεύθυνες του σχολείου, προκειμένου να αγοραστούν υλικά για το πλανητάριο.

Η ισχύς εν τη ενώσει”

Η εφημερίδα ήρθε σε επαφή και με την υπεύθυνη του οργανισμού World Ventures στην Ευρώπη, κ. Καρολίν Αρβανίτη, η οποία εξήγησε τη δράση του φορέα, που εκπροσωπεί, αλλά και την σημασία της “φύτευσης” του “σπόρου” του εθελοντισμού στα μικρά παιδιά, για τη διαμόρφωση μίας νοοτροπίας συλλογικής ευθύνης στο μέλλον.

Όπως ανέφερε η κ. Αρβανίτη, “το World Ventures Foundation και πραγματοποιεί εθελοντικές δράσεις σε όλο τον κόσμο, συνδυάζοντας τα ταξίδια με τον εθελοντισμό. Ωστόσο, επειδή πλέον υπάρχουν μέλη παγκοσμίως και σε μικρότερη κλίμακα, τοπική, διοργανώνουμε επίσης ημέρες εθελοντισμού, όπως αυτή που πραγματοποιήθηκε στη Σύρο. Η λογική των δράσεων, είναι να ενώσουμε δυνάμεις, βλέποντας το πού μπορεί να υπάρχει μία ανάγκη, βρίσκοντας τα υλικά που χρειάζονται και προσφέροντας εθελοντική εργασία. Αυτά πάντοτε σε ό,τι έχει να κάνει με παιδιά”, ενώ τόνισε, πως η νοοτροπία των δράσεων αφορά στο “η ισχύς εν τη ενώσει. Όταν ενώνουμε δυνάμεις, εκεί φαίνεται η διαφορά”.

Η κ. Αρβανίτη επεσήμανε, πως “στην Ελλάδα, στο πλαίσιο των δράσεων του Οργανισμού, έχουμε επισκεφτεί τα χωριά SOS, στο Χαμόγελο του Παιδιού, στην Κιβωτό, σε πολλούς αντίστοιχους οργανισμούς ανά την Ελλάδα που έχουμε επισκεφτεί κάνοντας δράσεις. Κάθε φορά, στα παιδιά φαίνεται λίγο ‘ξένο’ όλο αυτό, μετά όμως, καταλήγουν να το χαίρονται περισσότερο ακόμη κι από εμάς. Αυτό είναι ένα πολύ όμορφο συναίσθημα και για τα ίδια τα παιδιά, αλλά και για τους υπόλοιπους εθελοντές”, καθώς αυτό που έχει σημασία, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, είναι “να περνάμε καλά, να βρισκόμαστε με ανθρώπους που αγαπάμε, να ενώνουμε τις δυνάμεις μας και παράλληλα να κάνουμε τη διαφορά και να βοηθάμε όπου υπάρχει ανάγκη. Αν αυτό καταφέρουμε και το εφαρμόσουμε σε μία μεγαλύτερη κλίμακα, πολλά πράγματα θα μπορέσουν να διορθωθούν”.

Μικρόβιο” που εξαπλώνεται

Δεδομένου, ότι τα παιδιά από πολύ μικρή ηλικία και στη χώρα μας εισάγονται στο κίνημα του εθελοντισμού, η κ. Αρβανίτη, σημείωσε, πως “είναι ένα ‘μικρόβιο’ και όταν μπαίνει μέσα σου, μεγαλώνοντας αυτό μένει και ‘φουντώνει’ και θα μπορείς να το εκδηλώσεις σε πολλά και διαφορετικά επίπεδα”, ενώ κλείνοντας υπογράμμισε, πως “στο εξωτερικό, έχουμε παρατηρήσει, ότι μπορεί να είναι περισσότερο εξοικειωμένοι με την έννοια του εθελοντισμού, σε σχέση με εμάς, ωστόσο η μεγαλύτερη διαφορά που έχουμε δει εδώ στην Ελλάδα, είναι ότι ενωνόμαστε ουσιαστικά, η καρδιά μας είναι πιο μεγάλη – ας μου επιτραπεί η έκφραση. Έχουμε μεγάλη καρδιά, απλώς χρειαζόμαστε ένα έναυσμα για να ενωθούμε εν τέλει και να ξεκινήσουμε μία προσπάθεια. Αυτό που γίνεται με τα παιδιά, που γνωρίζουν τον εθελοντισμό από μικρή ηλικία και βρίσκονται πιο κοντά σε αυτή τη νοοτροπία, ίσως σε λίγα χρόνια να μη χρειάζονται καν το έναυσμα και η προσφορά αυτή θα έρχεται φυσικά”.