Εντοπισμός ομάδας προσφύγων στη Μύκονο

  • Παρασκευή, 28 Απριλίου, 2017 - 06:17

Στον εντοπισμό δεκαπέντε προσφύγων, μεταξύ των οποίων και δύο ανήλικοι, προέβησαν τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης, στελέχη της Λιμενικής Αρχής Μυκόνου σε συνεργασία με στελέχη του οικείου Αστυνομικού Τμήματος, στην περιοχή Μερχιά Μυκόνου.

Σύροι είναι στην πλειοψηφία τους οι πρόσφυγες, οι οποίοι εντοπίστηκαν το πρωί της Τετάρτης σε παραλία της Μυκόνου, αφότου είχαν αποβιβαστεί από πλοιάριο δύο – πιθανώς – διακινητών.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι δεν είναι λίγες οι φορές, που τα πλοιάρια των διακινητών μεταναστών και προσφύγων έχουν καταφέρει να φτάσουν έως το κέντρο του Αιγαίου, τόσο στη Μύκονο, όσο και σε άλλα νησιά, όπως η Αμοργός, η Μήλος, η Νάξος κλπ, κυρίως δεδομένου, ότι κινούνται κατά κύριο λόγο νυχτερινές ώρες, αφού ο εντοπισμός των μεταναστών-προσφύγων, γίνεται συνήθως πρωινές ώρες.

Όπως και τις προηγούμενες περιπτώσεις, που ομάδες προσφύγων έχουν καταλήξει μέσω των διακινητών στη Μύκονο, οι πρόσφυγες που εντοπίστηκαν το πρωί της Τετάρτης οδηγήθηκαν στο Αστυνομικό Τμήμα Μυκόνου, όπου ξεκίνησαν οι διαδικασίες ταυτοποίησης. Παράλληλα, τους παραχωρήθηκαν κλινοσκεπάσματα, είδη πρώτης ανάγκης και παιχνίδια για παιδιά, τα οποία έχουν συγκεντρωθεί μέσω της προσφοράς των τοπικών φορέων και της κοινωνίας. Ο Δήμος Μυκόνου, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και τους τοπικούς φορείς έχει αναλάβει τη σίτιση των ανθρώπων, οι οποίοι θα παραμείνουν στο νησί, έως ότου ολοκληρωθούν οι διαδικασίες προώθησής τους. Σημειώνεται, πως διαμένουν σε χώρο του Νέου Λιμένα Μυκόνου στον Τούρλο, ο οποίος έχει διαμορφωθεί για τη φιλοξενία τους.

Επισημαίνεται επιπλέον, πως κατά τον εντοπισμό τους, οι πρόσφυγες διαπιστώθηκε πως ήταν καλά στην υγεία τους, ενώ σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, δεν φάνηκε να ήταν βρεγμένοι από τη θάλασσα και είχαν στην κατοχή τους τα προσωπικά του αντικείμενα έκαστος.

Οι άνδρες του Αστυνομικού Τμήματος Μυκόνου, το Λιμεναρχείο Μυκόνου και οι αρμόδιοι φορείς, εργάζονται για την αποδέσμευση της ομάδας από τη Μύκονο και προώθησή της προς τους ειδικούς χώρους φιλοξενίας προσφύγων.

Όπως αναφέρεται επισήμως σε σχετική ανακοίνωση του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, το Λιμεναρχείο Μυκόνου ενημερώθηκε από ιδιώτη ότι, οι πρόσφυγες κινούνταν πεζοί στην περιοχή Μερχιά, κρατώντας σακίδια στα χέρια τους. Όπως προέκυψε από την προανάκριση, οι δεκαπέντε (15) πρόσφυγες αποβιβάστηκαν από σκάφος στην παραλία Μερχιά ν. Μυκόνου χωρίς να έχουν δικαίωμα εισόδου στη χώρα, ενώ κατά δήλωση των ανωτέρω, στο σκάφος που τους μετέφερε επέβαιναν και ακόμη δύο (02) άτομα πιθανόν διακινητές.

Από το Λιμεναρχείο Μυκόνου που διενεργεί την προανάκριση συνελήφθησαν οι προαναφερόμενοι πρόσφυγες, πλην των δύο ανηλίκων.

Ετικέτες: