Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι δράσεις της Εβδομάδας Χωρίς Πλαστική Σακούλα που διοργανώθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος LIFE Debag

Πολυεπίπεδη και καθοριστική δράση

Απόλυτα θετικό πρόσημο στον απολογισμό της δεύτερης Εβδομάδας Χωρίς Πλαστική Σακούλα, που πραγματοποιήθηκε στη Σύρο, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος για τη μείωση της πλαστικής σακούλας, LIFE Debag.

Σημειώνοντας ακόμη μεγαλύτερη επιτυχία από την περσινή εβδομάδα δράσεων, η Εβδομάδα Χωρίς Πλαστική Σακούλα, που διοργάνωσε η ομάδα του ευρωπαϊκού προγράμματος LIFE Debag, έκλεισε πανηγυρικά και με χαμόγελα, σε μία ανοιχτή εκδήλωση, στην οποία συμμετείχαν, το συριανό συγκρότημα Νέα Τάξη Πραγμάτων, ο κωμικός Αριστοτέλης Ρήγας, ενώ παράλληλες δράσεις, με τη συμμετοχή του «προσώπου» του LIFE Debag, μοντέλου και παρουσιαστή, κ. Νίκου Παπαδάκη, πραγματοποιούνταν, για μικρούς και μεγάλους φίλους του περιβάλλοντος.

Το Παν. Αιγαίου «δυνατό χαρτί» στην εκστρατεία

Σε έναν μίνι απολογισμό, ο επικεφαλής του προγράμματος, καθηγητής στο Τμήμα Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, κ. Γιώργος Παπαθεοδώρου, σημείωσε, μιλώντας στην εφημερίδα, πως «από μία γενική εκτίμηση που κάναμε όλοι οι εταίροι, προκύπτει, ότι η Εβδομάδα Χωρίς Πλαστική Σακούλα του 2017 ήταν πολύ πιο παραγωγική και σε σαφώς υψηλότερο επίπεδο, από αυτή του 2016, γεγονός αναμενόμενο, δεδομένου, ότι η αντίστοιχη εβδομάδα του 2016 ήταν μία αναγνωριστική προσπάθεια, κατά τη διάρκεια της οποίας γνωριστήκαμε με την τοπική κοινωνία, τους φορείς της πόλης και ουσιαστικά, φέτος δρέψαμε τους καρπούς της περσινής προσπάθειας», συμπληρώνοντας, ότι «η φετινή χρονιά κινήθηκε σε ένα πολύ υψηλό επίπεδο, σε ό,τι αφορά στη συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας στις δράσεις που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος.

Επισημαίνοντας τα σημαντικότερα σημεία της εβδομάδας αυτής, ο καθηγητής αναφέρθηκε «στη μεγάλη επιτυχία των διαδραστικών παιχνιδιών, που σχεδιάστηκαν στην πλατεία Μιαούλη, με τη συμμετοχή μεγάλου αριθμού παιδιών. Πολύ σημαντικό ρόλο σε αυτή την επιτυχία είχε το ενημερωτικό περίπτερο που υπήρχε μόνιμα, καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας στην πλατεία, το οποίο ήταν καθημερινά ανοιχτό τα πρωινά και τα απογεύματα παρέχοντας πληροφορίες στον κόσμο για τις δράσεις του LIFE Debag. Ο κόσμος επισκεπτόταν το περίπτερο συστηματικά, σε μεγάλο αριθμό, έπαιρναν πληροφορίες, υλικό καθώς και το πρόγραμμα της Εβδομάδας. Αποτέλεσε ένα σημείο επαφής του κόσμου με το πρόγραμμα, ένα hotspot του LIFE Debag στην καρδιά της Ερμούπολης. Ήταν μία καθοριστική επιλογή δική μας και εκ των υστέρων φάνηκε πως ήταν και πολύ επιτυχημένη».

Εκείνο που έκανε ιδιαίτερη εντύπωση φέτος, όπως ο κ. Παπαθεοδώρου υπογραμμίζει και ήταν κάτι έξω από κάθε προσδοκία, «ήταν η εξαιρετική επιτυχία του Workshop. Βρέθηκε εκεί πάρα πολύς κόσμος και πολλοί δήλωσαν εντυπωσιασμένοι, από τη συμμετοχή του Τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων. Η συμβολή τους ήταν εξαιρετικά σημαντική. Προσωπικά με ενθουσίασαν οι εργασίες των φοιτητών, με τα ιδιαίτερα ενδιαφέροντα παιχνίδια που σχεδίασαν και σε πρώτη φάση παρουσίασαν στο πλαίσιο του workshop. Πρόκειται για μία δράση, για την οποία θα βρισκόμαστε σε συνεχή συνεργασία με το Πανεπιστήμιο, καθώς οι προτάσεις τους ήταν εξαιρετικά ενδιαφέρουσες. Τα παιχνίδια τα οποία σχεδιάστηκαν από τους φοιτητές ήταν διαθέσιμα και την Παρασκευή στην πλατεία, με πάρα πολλά παιδιά να ασχολούνται και να ενημερώνονται, παίζοντας αυτά τα εξαιρετικά παιχνίδια, τα οποία θα αναπτύξουμε περαιτέρω σε συνεργασία με τους φοιτητές. Είναι δική μου, προσωπική επιθυμία αυτή».

Πρωτοποριακή επιστημονική δράση

Επίσης πολύ σημαντικό κομμάτι, χαρακτηρίζει το γεγονός, ότι «αυτή την εβδομάδα πραγματοποιήθηκαν πολύ σημαντικές δράσεις πεδίου. Εκτός από τις συστηματικές καταγραφές των παραλιών και της αποτύπωσης που κάνουμε, συνεχίσαμε να πειραματιζόμαστε με τα drones, για τον αυτόματο εντοπισμό απορριμμάτων στις ακτές και επιπλέον, για πρώτη φορά φέτος, φέραμε και ένα αυτόνομο επιφανειακό όχημα, το οποίο χρησιμοποιείται για τον εντοπισμό απορριμμάτων στον πυθμένα της θάλασσας. Είναι πρωτοπόρα συστήματα, που για πρώτη φορά χρησιμοποιούνται στην Ελλάδα, όσον αφορά στον εντοπισμό απορριμμάτων, ενώ είναι από τις ελάχιστες προσπάθειες που έχουν γίνει σε παγκόσμια κλίμακα. Θεωρούμε, ότι αυτή είναι μία νέα, καινοτόμα προοπτική που ανοίγουμε στο πλαίσιο του προγράμματος και είμαστε πάρα πολύ ευτυχείς για αυτό».

Όπως τονίζει, σε συνέχεια των επιστημονικών δράσεων του προγράμματος, «ήδη έχουμε κάνει μία πολύ σημαντική δουλειά, την οποία παρουσίασα συνοπτικά κατά τη διάρκεια του workshop. Πρόκειται για ένα επιστημονικό άρθρο, το οποίο αναφέρεται στη διασπορά των ρύπων σε όλο το Αιγαίο, μέσω των θαλασσίων ρευμάτων και τι επιρροή έχει αυτό στις παραλίες της Σύρου. Είναι ένα επιστημονικό έργο, το οποίο βρίσκεται υπό δημοσίευση σε έγκριτο διεθνές περιοδικό και που αφότου δημοσιευτεί θα βρεθεί αναρτημένο στην ιστοσελίδα του προγράμματος», ενώ δηλώνει, πως «θα επανέλθουμε σύντομα με νέα πειράματα και νέα συλλογή δεδομένων».

Διεύρυνση του προγράμματος

Σύμφωνα με τον καθηγητή, «υπήρξε μία τεράστια συμβολή από πλευράς του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης και θα ήθελα να ευχαριστήσω το Δήμαρχο προσωπικά, για την υποστήριξη που δίνει, να αποδόσω ιδιαίτερες ευχαριστίες στον Αντιδήμαρχο Περιβάλλοντος, ο οποίος είναι δίπλα μας κάθε στιγμή, καθώς και στον πρόεδρο του ΦΟΔΣΑ Σύρου, που βρίσκεται πάντα στο πλευρό μας και λύνει κάθε πρόβλημα».

Σχολιάζοντας το «φινάλε» της Εβδομάδας, ο κ. Παπαθεοδώρου υπογράμμισε, πως «το κλείσιμο της Εβδομάδας Χωρίς Πλαστική Σακούλα, με το συριανό συγκρότημα Νέα Τάξη Πραγμάτων και τον stand up κωμικό Αριστοτέλη Ρήγα, ήταν ενθουσιώδες. Οι ΝΤΠ είναι παιδιά της Σύρου και μας χάρισαν ένα ευχάριστο και όμορφο κλείσιμο για αυτή την εβδομάδα».

«Αυτή η δεύτερη ΕΧΠΣ μας έχει δώσει πολύ μεγάλη δύναμη, καθώς είχε μεγάλη επιτυχία, να συνεχίσουμε με το ίδιο μεράκι, αλλά και να οργανώσουμε και περισσότερα πράγματα, τα οποία είναι έξω από τα στενά όρια του προγράμματος. Μας ενδιαφέρει πολύ να κάνουμε νέες δράσεις, να επεκτείνουμε το πρόγραμμα αυτό και σε άλλα νησιά και σκεφτόμαστε πολύ σοβαρά – χωρίς να έχουν ληφθεί οι τελικές αποφάσεις ακόμη – να ζητήσουμε και μία παράταση αυτού του ευρωπαϊκού έργου, τα αποτελέσματα του οποίου είναι πάρα πολύ σημαντικά», υποστήριξε. 

Επιχειρηματίες «κοινωνοί» του προγράμματος

Τέλος, σε ό,τι αφορά στην αλληλεπίδραση της ομάδας του προγράμματος με την τοπική κοινωνία, προκειμένου να διαδοθεί το μήνυμα για την ανάγκη μείωσης της χρήσης της πλαστικής σακούλας, ο καθηγητής ανέφερε, πως «δεν υπερβάλλω, όταν λέω, ότι πλέον είμαστε πολύ γνωστοί στην τοπική κοινωνία, η οποία μας βοηθάει. Αυτό φάνηκε και από μία τελευταία δράση την οποία κάναμε, με μία εθελοντική συμφωνία μαζί με τους καταστηματάρχες του κέντρου της Ερμούπολης, που με πολύ απλό τρόπο προσπαθούμε να συνδέσουμε τους καταστηματάρχες με το πρόγραμμα, σε εθελοντική βάση, ώστε οι ίδιοι να γίνουν οι πρεσβευτές του προγράμματος και της ιδέας του περιορισμού της πλαστικής σακούλας στην Ερμούπολη. Με απλή ενημέρωση στον κόσμο, με υποστηρικτικό υλικό που θα τους διαθέτουμε, έτσι ώστε οι καταστηματάρχες που θα ενταχθούν στην εθελοντική συμφωνία να είναι οι πρωτοπόροι, οι οποίοι θα εφαρμόζουν ουσιαστικά τη σχετική ευρωπαϊκή, και ελληνική νομοθεσία, η οποία αναμένεται να γίνει πραγματικότητα μέσα στο διάστημα των επόμενων μηνών».

Επιπλέον, «κάνουμε μία δράση με τον κόσμο του τουρισμού πλέον στη Σύρο. Όλοι οι ιδιοκτήτες ξενοδοχειακών μονάδων, σε όλο το νησί, προμηθεύτηκαν υλικό, μεταφρασμένο σε οκτώ γλώσσες, όσον αφορά στο θέμα της πλαστικής σακούλας», δήλωσε, ενώ έκλεισε τονίζοντας, πως «όπως αντιλαμβάνεστε, δεν στοχεύουμε μόνο στον εμπορικό κόσμο της Ερμούπολης, δεν στοχεύουμε μόνο στους τουριστικούς επιχειρηματίες, αλλά στοχεύουμε να μεταφέρουμε το μήνυμά μας και στους επισκέπτες, που θα επισκεφτούν τη Σύρο, στο πλαίσιο της βούλησής μας να πραγματοποιούμε πολλές δράσεις, σε πολλά επίπεδα».

Φωτογραφίες: LIFE DEBAG

Ετικέτες: