Σε εθελοντικές “περιπολίες”, ώστε να εντοπίζονται άμεσα φαινόμενα πυρκαγιάς, προχωρούν οι κάτοικοι του Επισκοπείου Σύρου, σε συνεννόηση με την Πυροσβεστική Υπηρεσία Ερμούπολης

Ενεργοποίηση, προστασία και ασφάλεια

Την περιφρούρηση της περιοχής του οικισμού του Επισκοπείου, από εθελοντές κατοίκους του χωριού, προκειμένου να υπάρχει αυξημένη εγρήγορση για τα ζητήματα πυρκαγιάς, αποφασίστηκε στη γενική συνέλευση των κατοίκων, που πραγματοποιήθηκε στις 3 Ιουλίου 2017.

Στην πλατεία του Ι.Ν. Προφήτη Ηλία, συγκεντρώθηκαν, έπειτα από πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Συλλόγου Επισκοπείου, οι κάτοικοι των περιοχών Πισκοπιού και Μαλλίων, προκειμένου να συζητηθεί το μείζον ζήτημα της προστασίας και κατά το δυνατόν προφύλαξης από τις πυρκαγιές, δεδομένων των περσινών λυπηρών γεγονότων.

Στη συνέλευση, αποφασίστηκε η καθημερινή νυχτερινή περιφρούρηση της περιοχής από την επόμενη κιόλας μέρα (4 Ιουλίου) έως και τις 4 Σεπτεμβρίου 2017 τουλάχιστον, από εθελοντές - κατοίκους του χωριού, για λόγους ασφαλείας, καθώς όπως επισημαίνουν οι ίδιοι οι πολίτες, τα δύο τελευταία χρόνια η περιοχή αυτή δοκιμάστηκε σκληρά από τις πυρκαγιές και οι κάτοικοι αποφάσισαν να πάρουν τα μέτρα τους.

Ο Καθολικός Επίσκοπος π. Πέτρος Στεφάνου και ο Εφημέριος του Ι.Ν. Προφήτη Ηλία Αρχιμανδρίτης π. Μακάριος Χειλάς, είχαν άμεση και πρακτική ανταπόκριση στο ζήτημα και οι κάτοικοι τους ευχαριστούν από καρδιάς.

Διαρκής εποπτεία με αποτρεπτικό ρόλο

Όπως εξηγεί στην εφημερίδα, εκ μέρους του Πολιτιστικού Συλλόγου Επισκοπείου, ο κ. Αντώνης Παλαιολόγος, “οι άνθρωποι εδώ στο χωριό, δύο χρόνια τώρα, έχουν τρομοκρατηθεί, όπως είναι φυσικό. Παρόμοια κίνηση είχαμε κάνει και πέρυσι, με αποτέλεσμα να επέλθει μεγαλύτερο αίσθημα ασφάλειας στους κατοίκους, που είχαν το μυαλό τους – ας μου επιτραπεί η έκφραση – ήσυχο. Φυσικά, μία τέτοια πρωτοβουλία, δεν καλύπτει πλήρως την ανησυχία, ωστόσο επιφέρει έναν μικρό εφησυχασμό”.

Επιπλέον, η πρωτοβουλία αυτή των κατοίκων, υλοποιείται σε απόλυτη συνεννόηση με την Πυροσβεστική Υπηρεσία Ερμούπολης. “Έχει ενημερωθεί η Πυροσβεστική Υπηρεσία και μάλιστα, δύο από τους εθελοντές κατοίκους είχαν συνάντηση με το Διοικητή της Υπηρεσίας, όπου τους δόθηκαν οδηγίες, γενικής φύσεως. Ωστόσο, δεδομένου, ότι είχαν ασχοληθεί με τα ζητήματα πυρκαγιάς και ως εθελοντές, είχαν μία πρακτική εμπειρία στο θέμα”, σημείωσε ο κ. Παλαιολόγος, συμπληρώνοντας, ότι “δεν γίνεται ούτε να κάνουν εκπαίδευση άμεσα στην Πυροσβεστική οι εθελοντές, που θα πραγματοποιούν περιπολίες, ούτε κάτι άλλο”.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Πολιτιστικού Συλλόγου Επισκοπείου, κατά τη διάρκεια της συνέλευσης των κατοίκων, αναφέρθηκαν διάφορες ιδέες, μεταξύ των οποίων και η όχληση προς τα αρμόδια όργανα της Αυτοδιοίκησης, ώστε να αναλάβουν το έργο της φύλαξης, παρ’ όλα αυτά, αποφασίστηκε η ανάληψη της ευθύνης από τους ίδιους τους κατοίκους εθελοντικά, καθώς, όπως εξήγησε ο κ. Παλαιολόγος, ακόμη και αν υπήρχε σε πρώτο επίπεδο η πολιτική βούληση από τις αρμόδιες υπηρεσίες, οι ενέργειες θα απαιτούσαν αρκετό χρόνο, έως ότου οργανωθούν και υλοποιηθούν, ενώ παράλληλα, η ενέργεια αυτή θα απαιτούσε κόστος, το οποίο λειτουργεί αποτρεπτικά, ώστε μία αυτοδιοικητική υπηρεσία να συναινέσει στο ζήτημα της πραγματοποίησης περιπολιών, βάσει και των τρεχουσών οικονομικών συνθηκών.

Τέλος, όπως σημείωσε, “συνεχώς θα υπάρχουν άνθρωποι στο δρόμο και αυτό γίνεται, ώστε να γίνει γνωστό, ότι θα βρισκόμαστε σε επαγρύπνηση και να λειτουργήσει περισσότερο αποτρεπτικά, σε φαινόμενα ενδεχομένως «επιτήδειων», που μπορεί να υπάρχουν”.

Να διατηρηθούν οι ρόλοι”

Θετική, ως προς την εξέλιξη, φαίνεται να είναι και η Υπηρεσία της Πυροσβεστικής της Σύρου, καθώς η ετοιμότητα και η έμπρακτη συμβολή των ενεργών πολιτών, λειτουργεί ευεργετικά για το έργο των πυροσβεστών, με την προϋπόθεση, ότι οι εθελοντές θα διατηρήσουν εποπτικό ρόλο και δεν θα επιχειρήσουν να εμπλακούν περαιτέρω σε αρμοδιότητες, που εμπίπτουν στις τοπικές Αρχές.

Όπως σημειώνει ο Διοικητής της Περιφερειακής Πυροσβεστικής Διοίκησης Ν. Αιγαίου, Αρχιπύραρχος Άγγελος Τριπολιτσιώτης, “πράγματι, οι κάτοικοι και ο Σύλλογος του Επισκοπείου δήλωσαν την επιθυμία τους να ενεργοποιηθούν, ως ενεργοί πολίτες. Τους δόθηκαν κατευθύνσεις, σε ό,τι αφορά στην πρόληψη και μόνο, δεδομένου ότι δε διατηρούν δικαίωμα να πραγματοποιούν, ούτε ελέγχους, ούτε να εκτελούν χρέη αστυνόμευσης. Απλώς, να είναι τα «μάτια» της Πυροσβεστικής, προκειμένου να ενημερώσουν ανά πάσα στιγμή την Πυροσβεστική Υπηρεσία, ώστε να μεταβεί άμεσα στο σημείο της πυρκαγιάς, αν και εφόσον εκδηλωθεί”.

Επιπλέον, ο κ. Τριπολιτσιώτης επεσήμανε, πως “οποιαδήποτε αντίστοιχη εθελοντική πρωτοβουλία συλλογικών φορέων, υπάρχει η δυνατότητα να υλοποιηθεί, ωστόσο, μέσα στα όρια, που προβλέπει το καταστατικό τους. Θα δράσουν μόνο ως ενεργοί και ευαισθητοποιημένοι πολίτες”.

Σε ό,τι αφορά στο αν από την πλευρά των ανθρώπων της Πυροσβεστικής, υπάρχει η πρόθεση να “αγκαλιάσουν” αντίστοιχες πρωτοβουλίες και από άλλους ενδεχομένως τοπικούς φορείς, εφόσον το επιθυμούν, ο Γενικός Περιφερειακός Διοικητής υπογράμμισε, πως “όποια πληροφορία δοθεί από τον οποιοδήποτε ενεργό πολίτη, εμείς την αξιολογούμε και από κει και πέρα, προχωρούμε στις κατάλληλες ενέργειες. Για εμάς, είναι σαν να έχουμε «μάτια» εκεί όπου υπάρχουν αυτοί οι πολίτες, που έχουν αναλάβει αυτό τον εποπτικό ρόλο, ώστε να λαμβάνουμε την πληροφορία όσο το δυνατόν πιο άμεσα. Αυτό είναι ιδιαίτερα θετικό, ωστόσο, θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στη διατήρηση των ρόλων, ώστε να μην ξεφύγουν από τα όρια. Το να δουν ένα συμβάν και να μας ενημερώσουν άμεσα, είναι ό,τι καλύτερο, προκειμένου να το προλάβουμε στην αρχή του. [...] Είναι πολύ καλό να έχουμε ενεργούς πολίτες, ως προς την πληροφόρηση”.

Κλείνοντας, επεσήμανε για ακόμη μία φορά, ότι “οποιοσδήποτε πολίτης μπορεί να βγει και να έχει εποπτικό ρόλο, από κει και πέρα όμως δεν μπορεί να παίξει το ρόλο, ούτε της Αστυνομίας, ούτε της Πυροσβεστικής”.