Η Νάξος τελευταίος σταθμός της εκστρατείας της HELMEPA για το Θαλάσσιο Περιβάλλον

Διασφαλίζοντας ένα βιώσιμο μέλλον

Στις Κυκλάδες και συγκεκριμένα τη Νάξο ολοκληρώνεται η «Εκστρατεία Ενημέρωσης της Εκπαιδευτικής Κοινότητας και του Ευρύτερου Κοινού για το Θαλάσσιο Περιβάλλον, τη Ναυτιλία και τις Επιστήμες», που πραγματοποίησε η HELMEPA μεταξύ 2014-2017 σε 14 περιοχές της Ελλάδας με την υποστήριξη του Βρετανικού κοινωφελούς Ιδρύματος Lloyd’s Register Foundation (LRF).

Το ίδρυμα υποστηρίζει προγράμματα εκπαίδευσης, ενημέρωσης κοινού και εφαρμογής της έρευνας στους τομείς μηχανικής, τεχνολογίας και ασφάλειας σε παγκόσμιο επίπεδο προς όφελος όλων.

Ενημέρωση μαθητών, εκπαιδευτικών και κατοίκων

Εκτός από την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση μικρών και μεγάλων, στόχος αυτής της πρωτοβουλίας ήταν να προσφέρει πληροφόρηση στις θεματικές ενότητες της Εκστρατείας με διαφορετικό, βιωματικό, σύγχρονο τρόπο ώστε να εμπνεύσει τα παιδιά στην περιφέρεια της χώρας να ασχοληθούν με τις επιστήμες, τη μηχανική και τις νέες τεχνολογίες που υπάρχουν στην υπηρεσία της κοινωνίας και του περιβάλλοντος.

Συγκεκριμένα, σκοπός του τριετούς αυτού προγράμματος είναι η ενημέρωση 14.000 περίπου μαθητών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για το θαλάσσιο περιβάλλον, τη ναυτιλία και τις επιστήμες, η βελτίωση του γνωστικού υποβάθρου των εκπαιδευτικών και η πληροφόρηση φορέων και περίπου 800.000 κατοίκων τοπικών κοινωνιών για τις σχέσεις περιβάλλοντος-ζωής, ναυτιλίας-οικονομίας και επιστημών.

Πρόθεση της HELMEPA είναι να προσφέρει στους εκπαιδευτικούς και σε όποιον άλλον ενδιαφέρεται, τις πληροφορίες εκείνες που καλύπτουν  κενά στην περιβαλλοντική γνώση και ενημέρωση, που εντοπίστηκαν στην εκτέλεση της Εκστρατείας. Στόχος είναι η συμβολή στο έργο των εκπαιδευτικών να εμπλουτίσουν τις περιβαλλοντικές γνώσεις των νέων παιδιών και αυριανών πολιτών της χώρας, που θα τους βοηθήσουν στον επαγγελματικό τους προσανατολισμό.

Θάλασσα και άνθρωπος

Σε κάθε πόλη, το πρόγραμμα, υπό την αιγίδα του Δήμου, περιλαμβάνει έκθεση εμπλουτισμένη με νέα ευρήματα και επιστημονικά στοιχεία για το θαλάσσιο περιβάλλον και πληροφορίες για τη ναυτιλία, τις επιστήμες και τη μηχανική. Η έκθεση παραμένει για δύο εβδομάδες σε κάθε περιοχή και λειτουργεί τα πρωινά για σχολικές επισκέψεις και τα απογεύματα καθώς και Σαββατοκύριακα για το κοινό. Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν μέσα από αυτήν τον πλούτου του θαυμαστού, ζωογόνου, απροστάτευτου και ανεξερεύνητου θαλάσσιου κόσμου, καθώς και τη σημασία του για τη χώρα μας. Σημειώνεται πως η ακτογραμμή της Ελλάδας ξεπερνάει τα 16.000 χιλιόμετρα. 85% του πληθυσμού ζει στην παράκτια ζώνη (απόσταση μέχρι 50 χλμ. από τη θάλασσα) και σύμφωνα με στοιχεία του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων του 2012, 500.000 εργαζόμενοι εξαρτώνται από τον τουρισμό. Η Ελλάδα το 2013 προσέλκυσε 18.000.000 τουρίστες, ενώ η Ελληνική Ναυτιλία κατέχει την 1η θέση παγκοσμίως με 3.700 πλοία.

Επιπλέον, πραγματοποιούνται εκπαιδευτικές σχολικές επισκέψεις στην έκθεση σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης και μεταφορά παιδιών και εκπαιδευτικών με δαπάνες της HELMEPA. Οι ομάδες ξεναγούνται για περίπου 45’ από επιστημονικό στέλεχος της HELMEPA και παρακολουθούν οπτικοακουστικό υλικό. Σε κάθε επίσκεψη, οι μαθητές αλλά και οι επισκέπτες στην έκθεση παίρνουν μέρος σε έρευνα που έχει στόχο να αξιολογήσει το επίπεδο της περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης τους και να εξακριβώσει αν υπάρχει ενδιαφέρον για θέματα σχετικά με τη ναυτιλία και τις θαλάσσιες επιστήμες.

Εκπαιδευτικοί που επιθυμούν, συμμετέχουν σε ενημερωτικό σεμινάριο διάρκειας 3 ωρών, με αναλύσεις και στοιχεία σχετικά με το θαλάσσιο περιβάλλον, τη ναυτιλία και τις επιστήμες έτσι ώστε κατά την κρίση τους να ενημερώσουν τους μαθητές τους.

Μεταξύ των δράσεων περιλαμβάνεται η έκδοση σε μορφή CD-Rom ενός Οδηγού με τίτλο «Θαλάσσιο Περιβάλλον - Ναυτιλία και Εθελοντικές Δράσεις» προς διάθεση σε κάθε συμμετέχοντα στο Σεμινάριο εκπαιδευτικό, η απονομή σε κάθε συμμετέχοντα εκπαιδευτικό Πιστοποιητικού Παρακολούθησης του Σεμιναρίου, καθώς και η οργάνωση εθελοντικής συμμετοχής σχολείων και ομάδων Παιδικής HELMEPA, όπου υπάρχουν, σε περιβαλλοντικές πρωτοβουλίες.

Η εκστρατεία τελεί υπό την αιγίδα του εκάστοτε Δήμου, ο οποίος συνδράμει την πρωτοβουλία και συμμετέχει στην προβολή των στόχων της εκστρατείας σε τοπικό επίπεδο. Μαθητές σχολείων παίρνουν μέρος εθελοντικά σε ποικιλία περιβαλλοντικών δραστηριοτήτων σε κάθε περιοχή μαζί με μέλη του προγράμματος Παιδική HELMEPA, όπου λειτουργεί.

Εθελοντικές δράσεις στο Φιλώτι

Η Εκστρατεία στη Νάξο πραγματοποιείται από 13 μέχρι 24 Νοεμβρίου σε συνεργασία με το Σύλλογο Φιλωτιτών Νάξου-Βιβλιοθήκη Ανωμερίτη, υπό την αιγίδα του Δήμου Νάξου και περιλαμβάνει κινητή Έκθεση για μαθητές, Σεμινάριο για εκπαιδευτικούς και άλλες εθελοντικές δράσεις.

Η Έκθεση με τίτλο «Θαλάσσιο Περιβάλλον, Ναυτιλία και Επιστήμες» θα φιλοξενηθεί στο Πολιτιστικό Κέντρο του Συλλόγου, στο Φιλώτι Νάξου. Σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων, στην Έκθεση θα μεταφερθούν με δαπάνες του προγράμματος 800 μαθητές Δημοτικών Σχολείων και Γυμνασίων του νησιού.

Τη Δευτέρα 13 Νοεμβρίου, στις 13.00, θα πραγματοποιηθεί στο χώρο της Έκθεσης παρουσίαση της μέχρι τώρα εξέλιξης της τριετούς Εκστρατείας σε εκπροσώπους τοπικών φορέων της Νάξου.