Η «Κοινή Γνώμη» στην 4η Αποστολή του Ομίλου Φουσκωτών και Ταχυπλόων Σκαφών Σύρου

Η αγάπη έπιασε τόπο και στην Αμοργό

Η ομαδικότητα, η συνεργασία και η άσβεστη «φλόγα» των μελών και φίλων του Ομίλου Φουσκωτών και Ταχυπλόων Σκαφών Σύρου για εθελοντική προσφορά συνετέλεσαν στην επιτυχία μίας ακόμη αποστολής στα μικρότερα νησιά των Κυκλάδων.

Μετά τη Δονούσα, το Κουφονήσι και τη Φολέγανδρο, ο δραστήριος Όμιλος «παρασύρθηκε» φέτος στο νησί της Αμοργού, έχοντας στο πλευρό του την Ομάδα Αιγαίου, το WWF Ελλάς, την Εν.Το.Πο. Σύρο και τον οργανισμό «All for blue».

Η 4η αποστολή με συνδιοργανωτή την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου πραγματοποιήθηκε από το Σάββατο 28 Απριλίου και ολοκληρώθηκε την Τρίτη 1η Μαΐου 2018. Από την πρώτη κιόλας στιγμή, τα μέλη της έτυχαν θερμής υποδοχής από το Δήμο Αμοργού, τους κατοίκους και την εκπαιδευτική κοινότητα του νησιού, οι οποίοι αγκάλιασαν τις -οικολογικού και παιδαγωγικού χαρακτήρα- δράσεις των συμμετεχόντων φορέων.

«Η θάλασσα έχει ανάγκη από συμμάχους»

Το πρόγραμμα ξεκίνησε με την ενημερωτική εκδήλωση για την προστασία της θάλασσας και των καρχαριών στο Δημοτικό Σχολείο Αιγιάλης – Θολαρίων από τον διεθνή, μη κερδοσκοπικό οργανισμό «All for Blue», που ιδρύθηκε από την εκπαιδεύτρια ελεύθερης και αυτόνομης κατάδυσης, shark handler & shark aware instructor, Κατερίνα Τοπούζογλου. Αμέσως μετά, ακολούθησε παράκτιος και υποβρύχιος καθαρισμός στην παραλία Αιγιάλης.

Με τους καθαρισμούς των ακτών και των βυθών, ο Οργανισμός φιλοδοξεί να μειώσει τα σκουπίδια, να προστατεύσει τους ωκεανούς και να αφυπνίσει σε σχέση με τη ρύπανση. Το πρόγραμμα επιτρέπει με έναν διασκεδαστικό και εύκολο τρόπο όλοι να γίνουν μέρος της λύσης. Εθελοντές κάθε ηλικίας, τουρίστες, κοινότητες, δήμοι και εταιρίες σε όλο τον κόσμο, συμβάλλουν ουσιαστικά στην επιτυχία του.

Στις δράσεις του «All For Blue” περιλαμβάνονται επίσης εκπαιδευτικά σεμινάρια με στόχο να ενημερωθούν οι μελλοντικές γενιές για τον καθοριστικό ρόλο που διαδραματίζουν οι καρχαρίες στην ισορροπία του θαλάσσιου οικοσυστήματος, καθώς τρέφονται κυρίως με άρρωστα ή ασθενή ψάρια.

Αντίστοιχες δράσεις πραγματοποιήθηκαν το πρωί της Δευτέρας στο Δημοτικό Σχολείο Καταπόλων για τους μαθητές της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης του νησιού. Στη συνέχεια, τα παιδιά μαζί με τις εκπαιδευτικούς τους καθάρισαν την παραλία και παρακολούθησαν την κ. Τοπούζογλου η οποία βούτηξε στα παγωμένα, αλλά καταγάλανα νερά για να ανασύρει απορρίμματα από το βυθό. Μεταξύ αυτών, γυάλινα μπουκάλια, μία ρόδα και ένας μεγάλος σωλήνας, για την απομάκρυνση του οποίου δεσμεύτηκε ο Δήμος Αμοργού.

Γνωριμία με τα ζώα της θάλασσας

Στην αποστολή συμμετείχε και το WWF Ελλάς με τη δράση «Γαλάζια Εξερεύνηση» στις παραλίες των Καταπόλων και της Αιγιάλης. Μέσα από ένα πρωτότυπο κυνήγι θησαυρού, τα παιδιά ανακάλυψαν τα ζώα που ζουν έξω, μέσα και κοντά στη θάλασσα, γνώρισαν τα μυστικά τους και τους κινδύνους που τα απειλούν, εκτίμησαν την αξία τους και καλλιέργησαν φιλική στάση και υπεύθυνη συμπεριφορά για την προστασία τους.

Παιδαγωγικές δράσεις πραγματοποιήθηκαν από τον Όμιλο Φουσκωτών και Ταχυπλόων Σκαφών Σύρου στα προαύλια του Γυμνασίου-Λυκείου Χώρας και του Δημοτικού Σχολείου Αιγιάλης. Τα παιδιά κατασκεύασαν καραβάκια από χαρτί, έφτιαξαν παζλ. «ξύρισαν» το ένα το άλλο, συμμετείχαν σε τσουβαλοδρομίες και σε πολλά ακόμη πρωτότυπα παιχνίδια. Οι δράσεις περιελάμβαναν και face painting από την παιδαγωγό Χριστίνα Πρίντεζη και την make up artist, Αγνή Θαλασσινού.

Οι ήρωες του βυθού σε νέες περιπέτειες

Τις καλύτερες εντυπώσεις άφησε η νέα παραγωγή της θεατρικής ομάδας του Ομίλου «Γύρνα την κλεψύδρα», σε σκηνοθεσία Γεωργίας Ματσούκα, η οποία παρουσιάστηκε στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Γυμνασίου-Λυκείου Χώρας, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δημοτικού Αιγιάλης-Θολαρίων. Η Κίτσα, η τσούχτρα (Σούλα Βασάλου), η κ. Τζέλα, η καβουρίνα (Κική Κοντογιάννη), ο Φοίβος, το δελφίνι (Μαργιάννα Γαδ), η Ερμιόνη, η Γοργόνα (Ράνια Κρητικού) και ο Τάσος ο ψαράς (Στέφανος Βουτσίνος) επέστρεψαν με μία νέα περιπέτεια στο βυθό τον οποίο θέλουν να καταστήσουν ξανά καθαρό και ειρηνικό, έχοντας μαζί τους δύο νέους χαρακτήρες, την Πριγκίπισσα των Κοραλιών (Χριστίνα Πρίντεζη) και το ψαράκι αφηγητή-τραγουδιστή (Αλέξη Μήτση», το οποίο έμαθε στα παιδιά τη μαγική συνταγή που λύνει τα ξόρκια της κακιάς μάγισσας «Χου-Χα»). Ένα από τα δυνατότερα στοιχεία της φετινής παιδικής διαδραστικής παράστασης ήταν τα πρωτότυπα τραγούδια του Αλέξη Μήτση, ο οποίος συμμετείχε για πρώτη φορά σε αποστολή του Ομίλου.

«Η εμπειρία αυτή ήταν δέκα φορές καλύτερη από ό,τι πίστευα» δήλωσε ο ίδιος στην «Κοινή Γνώμη». «Ο ρόλος μου ήταν να γράψω τη μουσική και να επιλέξω τα τραγούδια που θα ακουστούν στην παράσταση. Τα περισσότερα γράφτηκαν από μένα βάσει του κειμένου. Η συγκίνηση που ένιωσα ήταν μεγάλη. Το όνειρο ενός μουσικού είναι κάποια στιγμή κάποιος να τραγουδήσει τα δικά του κομμάτι. Κι αυτό το όνειρο πραγματοποιήθηκε. Όταν βλέπεις τη χαρά στα πρόσωπά των παιδιών, την ανάγκη που έχουν για συμμετοχή, αντλείς δύναμη για να συνεχίσεις. Μακάρι να το συνεχίσω αυτό για όλη μου τη ζωή».

"Κάθε φορά ένα βήμα μεγαλύτερο και ωριμότερο"

Την ευγνωμοσύνη της προς τον Ο.Φ.Τ.Σ.Σ. για την ευκαιρία που προσέφερε για τέταρτη συνεχή χρονιά στην ΕνΤοΠοΣυρο να συμμετέχει σε ένα τόσο σημαντικό έργο του, όπως οι αποστολές πολιτισμού στα νησιά, εξέφρασε η εκπρόσωπός της, Γεωργία Ματσούκα. "Σε προσωπικό επίπεδο, νιώθω ευτυχής και πλήρης που εργάζομαι με την ομάδα δρώμενων του Ομίλου καθ' όλη τη διάρκεια του χειμώνα. Είναι μια πολύ εργατική ομάδα που δίνει ψυχή για να φτάσουμε στο αποτέλεσμα. Έχουμε φτιάξει έναν ζωντανό οργανισμό που διαπνέεται από συνέπεια, αγάπη και πάθος για τον τελικό στόχο, ενώ ερευνά και επεκτείνει τις δυνάμεις του διαρκώς. Αυτή η διεργασία δεν σταματάει ποτέ. Θα σας πω μόνο ότι ακόμα και όταν στήναμε τη σκηνή στην Αμοργό, ανάμεσα στην κούραση και την αγωνία, σχεδιάζαμε την επόμενη ιστορία και το επόμενο σκηνικό. Φέτος, όχι μόνο γράψαμε το έργο μετά από σκηνικούς αυτοσχεδιασμούς εμπνευσμένους από το θέατρο της επινόησης, αλλά ευτυχήσαμε να έχουμε τραγούδια γραμμένα ειδικά για το έργο, μια εξαιρετική δουλειά του Αλέξη Μήτση. Τρίτο έργο της ομάδας, λοιπόν, κάθε φορά ένα βήμα μεγαλύτερο και ωριμότερο".

Στο πλαίσιο της αποστολής πραγματοποιήθηκε επίσης καθαρισμός δυσπρόσιτων παραλιών της Αμοργού από μέλη του Ο.Φ.Τ.Σ.Σ. και την «All For Blue».

Ο εκπρόσωπος του Δήμου Αμοργού Λευτέρης Καραΐσκος συνεχάρη τον Όμιλο Φουσκωτών και Ταχυπλόων Σκαφών Σύρου για το αξιέπαινο έργο του και του απένειμε αναμνηστική πλακέτα ως ένδειξη ευγνωμοσύνης για όσα προσέφερε στο νησί.

Όπως κάθε χρόνο, η αποστολή καλύφθηκε δημοσιογραφικά από την «Κοινή Γνώμη» και βιντεοσκοπήθηκε από τη Replay Media.