Η Σύρος τίμησε την Ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού

Οφειλόμενη τιμή στους 353.000 νεκρούς

Λαμπαδηφορία εις μνήμην των θυμάτων της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου πραγματοποίησε για πέμπτη συνεχή χρονιά ο Σύλλογος Ποντίων & Βορειοελλαδιτών Σύρου ο «Εύξεινος Πόντος» με απόλυτο σεβασμό στη μνήμη των Ελλήνων του Πόντου που σφαγιάστηκαν, βασανίστηκαν, βιάστηκαν και εκτοπίστηκαν.

Το απόγευμα του Σαββάτου, με σημείο εκκίνησης τον χώρο αφετηρία των ΚΤΕΛ στο λιμάνι της Ερμούπολης, μέλη και φίλοι του Συλλόγου διήλθαν την παραλιακή οδό, φέροντας λαμπάδες για όλους εκείνους, που άφησαν σάρκα και οστά στη γη του Πόντου και κατέληξαν στην περιοχή «Νησάκι», όπου τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση από τον Αρχιμανδρίτη π. Νικόλαο Γαβαλλά και ρίψη στεφάνου στη θάλασσα για όλους εκείνους που οδηγήθηκαν σε υγρό τάφο.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Θωμαή Μενδρινού, η υπεύθυνη της «σοφίας της Παράδοσης» Σοφία Λούβαρη, αντιπροσωπεία του Πολιτιστικού Συλλόγου Αναστάσεως και οι Πρόσκοποι Σύρου.

Την πομπή ακολουθούσε δια θαλάσσης σκάφος με τη σημαία του Συλλόγου.

Στο πλαίσιο της ημέρας, ο πρόεδρος του «Εύξεινου Πόντου», Μάνος Τελώνης ανέγνωσε το -γραμμένο στην ποντιακή διάλεκτο- ποίημα «Η καμπάνα του Πόντου» του Φίλωνα Κτενίδη, του ανθρώπου που εμπνεύστηκε και εργάστηκε για την ανιστόρηση της νέας μονής της Παναγίας Σουμελά στην Καστανιά Ημαθίας.

«Η άρνηση της γενοκτονίας είναι προσβολή της ανθρώπινης υπόστασης»

Υπενθυμίζεται ότι, στις 24 Φεβρουαρίου 1994 με ομόφωνο ψήφισμα της Βουλής των Ελλήνων ανακηρύχτηκε η 19η Μαΐου ως Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού. Στις 16 Δεκεμβρίου 2007 η Διεθνής Ένωση Μελετητών Γενοκτονιών, εκτιμώντας όλα τα στοιχεία, αναγνώρισε επίσημα τη γενοκτονία των Ελλήνων και εξέδωσε σχετικό ψήφισμα.

Στις 19 Μαΐου 1919 ο Μουσταφά Κεμάλ αποβιβάστηκε στη Σαμψούντα και ενεργώντας βάσει οργανωμένου σχεδίου, συνεργάστηκε με τον αιμοσταγή Τοπάλ Οσμάν, με σκοπό την εξόντωση των Ελλήνων και την ολοκληρωτική εκκαθάριση της Ανατολής από τους χριστιανικούς πληθυσμούς.

Ζητάμε λοιπόν από τη γείτονα χώρα την αναγνώριση του ξεκάθαρου εγκλήματος της γενοκτονίας που διέπραξε. Όπως αναφέρει ο π. πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Ακαδημαϊκών για τις Γενοκτονίες καθηγητής Israel Charny «το να αρνείσαι τους αμέτρητους θανάτους από μία γενοκτονία ισοδυναμεί με το να γιορτάζεις τους θανάτους αυτούς και να ανακοινώνεις ότι το δόγμα που οδήγησε στην καταστροφή τους είναι σε ισχύ, έτοιμο να χρησιμοποιηθεί σε μια μελλοντική γενοκτονία». Η άρνηση της γενοκτονίας εν τέλει είναι προσβολή της ίδιας της ανθρώπινης υπόστασης.

Την επόμενη ημέρα τελέστηκε επίσημη δοξολογία στον Ι.Ν. Ταξιαρχών και κατάθεση στεφάνων, ενώ σύντομη ομιλία εκφώνησε ο πρόεδρος του Συλλόγου Μικρασιατών Ερμούπολης, Νικόλαος Λειβαδάρας. Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Μικρασιατικής Μνήμης στον Ξηρόκαμπο.

Ο Σύλλογος Ποντίων & Βορειοελλαδιτών Σύρου «Ο Εύξεινος Πόντος» ανανέωσε το ραντεβού του για τις 19 Μαΐου 2019, έτος συμπλήρωσης 100 ετών από εκείνη τη μαύρη μέρα για τον Ελληνισμό.