Ολοκληρώθηκαν χθες οι διήμερες εκδηλώσεις του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Κυκλάδων με χαιρετισμό του Αντιπροέδρου του ΙΝΕ της ΓΣΕΕ

“Να συστηθούμε ξανά με την κοινωνία”

Ομιλίες για την ιστορία της Σύρου, τη βιομηχανική ανάπτυξη καθώς και μουσικό “φινάλε” με εργατικά τραγούδια

Ο διήμερος εορτασμός της συμπλήρωσης των 100 ετών ζωής και δράσης του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Κυκλάδων καθώς και της ΓΣΕΕ που συμπορεύονται ιστορικά, ολοκληρώθηκε χθες, με μία εκδήλωση αφιερωμένη στην ιστορία της Σύρου, στη βιομηχανική ανάπτυξή της και σε περιόδους ακμής της, η οποία “έκλεισε” μουσικά με τραγούδια αφιερωμένα στην εργατική τάξη.

Ο πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Κυκλάδων, Μάρκος Βουτσίνος απηύθυνε θερμό καλωσόρισμα στους παριστάμενους στο θέατρο “Απόλλων”, ανάμεσα στους οποίους έδωσαν για δεύτερη ημέρα το “παρών”, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κυκλάδων, κ. Δωρόθεος Β΄ καθώς και οι κυβερνητικοί βουλευτές του νομού, Νίκος Συρμαλένιος και Νίκος Μανιός ενώ ο Καθολικός Επίσκοπος, Σεβ. π. Πέτρος Στεφάνου απέστειλε γραπτό χαιρετισμό εξαιτίας της απουσίας του λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων.

Τον σημαντικό εορτασμό των 100 χρόνων οργανωμένης ζωής του εργατικού κινήματος στις Κυκλάδες τίμησαν με την παρουσία τους και αρκετοί συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι Σωματείων από το νησί, ενώ θα πρέπει να υπογραμμισθεί πως στη Σύρο έδωσαν το “παρών” και εκπρόσωποι της διοίκησης της ΓΣΕΕ και του ΙΝΕ της ΓΣΕΕ.

Π. Στέφανος: “Τα συνδικάτα πρέπει να κάνουν αυτοκριτική”

Σημαντικά τα μηνύματα που απηύθυνε ο Αντιπρόεδρος του ΙΝΕ της ΓΣΕΕ, Παναγιώτης Στέφανος, ο οποίος τόνισε πρωτίστως πως η ΓΣΕΕ γιορτάζει μαζί με τοπικά Εργατικά Κέντρα τη διαδρομή της, έχοντας ως κύριο μέλημά της, να υπογραμμίσει την αναγκαιότητα της σύνδεσης της κοινωνίας με τα συνδικάτα.

“Θα πρέπει τα συνδικάτα να γνωριστούν με την κοινωνία. Γιατί; Επειδή υπάρχει μία μεγάλη αντίφαση, να μην φαίνεται η δουλειά των συνδικάτων στην κοινωνία. Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα με αφορμή τα 100 χρόνια” υποστήριξε κατηγορηματικά, προσθέτοντας μάλιστα πως, “Τα συνδικάτα είναι εδώ και πρέπει να είναι εδώ γιατί είναι μία ανάγκη που έχει η κοινωνία”. Ωστόσο, ο κ. Στέφανος επεσήμανε πως, “Πρέπει να κάνουν όμως την ίδια στιγμή αυτοκριτική για το ότι δεν έχουν τη δυνατότητα – μέσα σε αυτά τα χρόνια της κρίσης – να δώσουν τα πραγματικά στοιχεία με τα οποία, βοηθούν την κοινωνία”.

Αναφερόμενος παρακάτω στον ρόλο και το έργο του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ (ΙΝΕ), ο ίδιος μίλησε για έρευνες και στοιχεία που πραγματοποιούνται και συγκεντρώνονται αντίστοιχα, τα οποία όπως πρόσθεσε, δείχνουν το “αποτύπωμα” της οργάνωσης του εργατικού κινήματος στη χώρα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η σύγκριση ανάμεσα σε Σουηδία και Ελλάδα καθώς όπως εξήγησε αν και οι δύο χώρες έχουν ίδιο πληθυσμό, ωστόσο, οι συνδικαλισμένοι στην πρώτη χώρα είναι περίπου 7 εκ. άνθρωποι, ενώ εδώ (ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ) κάτω από 1 εκατομμύριο.

Ο Αντιπρόεδρος του ΙΝΕ της ΓΣΕΕ επεσήμανε την ανάγκη της περαιτέρω ανάπτυξης των συνδικάτων στην κατεύθυνση του κοινωνικού διαλόγου, ενώ ολοκλήρωσε τα λεγόμενά του, επαναλαμβάνοντας τη διαπίστωση, πως στην Ελλάδα και σε περίοδο κρίσης, “τα συνδικάτα δεν έχουν καταφέρει να βοηθήσουν όσο θα έπρεπε τα μέλη τους”.

Ο κ. Στέφανος έκλεισε τον χαιρετισμό του, σημειώνοντας πως, “με αφορμή τον εορτασμό των 100 χρόνων, πρέπει να συστηθούμε ξανά στην κοινωνία”.

Ιστορία και αναδρομή στους αγώνες

Το ενδιαφέρον διήμερο του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Κυκλάδων ολοκληρώθηκε με άκρως ενδιαφέρουσες ομιλίες για τη ναυτιλία, τη βιομηχανία και το εμπόριο της Ερμούπολης, η οποία γνώρισε τεράστια άνθιση, από την αρχαιολόγο Μαίρη Ρώτα. Επίσης, σημαντική ομιλία αποτέλεσε η αναδρομή στην ιστορία κατασκευής του ξεχωριστού ηλεκτρικού αυτοκινήτου στη Σύρο (Enfield 800), ενώ ακολούθησε η βράβευση προσώπων. Τέλος, το κοινό είχε την ευκαιρία να απολαύσει συναυλία αφιερωμένη στα τραγούδια του εργατικού κινήματος και όχι μόνο.