«Λέξεις που πληγώνουν, λέξεις που μαλώνουν, δε με βοηθάνε, μόνο με παγώνουν» τραγουδά το 4ο Δημοτικό Σχολείο Ερμούπολης

Άνθρωποι αγαπημένοι κάτω από τον ίδιο ουρανό

Μεγαλύτερη από κάθε άλλη χρονιά ήταν η συμμετοχή σχολείων της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στο Μαθητικό Διαγωνισμό “Κάν’ το ν’ ακουστεί 2019” με θέμα “Η φωνή μας, ασπίδα στα λόγια του μίσους”.

Ο διαγωνισμός διεξάγεται για 6η συνεχή χρονιά από την επιστημονική εταιρεία «Διαθεματικό, Διαπολιτισμικό Ραδιόφωνο της Εκπαιδευτικής Κοινότητας με τον διακριτικό τίτλο: European School Radio, το Πρώτο Μαθητικό Ραδιόφωνο», το Τμήμα Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης και Ψηφιακών Μέσων του ελληνικού υπουργείου Παιδείας και το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου.

Οι μαθητές γράφουν τους στίχους και τη μουσική, ενώ ηχογραφούν τη δουλειά τους σε κονσόλα στο σχολείο τους ή και εκτός σχολείου. Εύλογα, μπορούν να συνεργαστούν με τοπικούς παράγοντες για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα

Το Μαθητικό Διαδικτυακό Ραδιόφωνο έχει ως σκοπό να προβάλει τις ιδέες, τις δημιουργίες, τις ανησυχίες της μαθητικής κοινότητας και να τις επικοινωνεί με το σήμερα, δημιουργώντας ένα δίκτυο σχολείων και μαθητών/τριών, οι οποίοι θα επιτελούν την λειτουργία του διαδικτυακού μαθητικού ραδιοφώνου.

Το “European School Radio” αποτελεί ανεξάρτητο, αδέσμευτο και πολυσυλλεκτικό ραδιοσταθμό, μέσω του οποίου μαθητές από 1.000 σχολεία της Ελλάδας, της Κύπρου, της Δανίας και της Λιθουανίας ενώνουν τις φωνές τους έξω από φυλετικούς, θρησκευτικούς, κομματικούς και παραταξιακούς προσδιορισμούς.  Η επίσημη γλώσσα του διαδικτυακού σταθμού είναι τα ελληνικά και τα αγγλικά, ωστόσο προωθεί την ιδέα της διαπολιτισμικότητας και πολυγλωσσικής συμμετοχής.

«Τραγούδια που ενώνουν»

Η υποβολή των συμμετοχών στον μαθητικό διαγωνισμό ραδιοφωνικού μηνύματος και τραγουδιού "Η φωνή μας ασπίδα στα λόγια του μίσους" ολοκληρώθηκε. Ο αριθμός και η ποιότητα των συμμετοχών επιβεβαιώνει ότι οι μαθητές θέλουν να ακουστεί η φωνή τους δυνατά απέναντι στη ρητορική του μίσους. Συνολικά, υποβλήθηκαν 120 ραδιοφωνικά μηνύματα και 100 τραγούδια. Μεταξύ αυτών, περιλαμβάνεται και το καινούριο τραγούδι του 4ου Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης, το οποίο δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος «Όχι στη βία-όχι στον εκφοβισμό». Παιδιά και εκπαιδευτικοί εμπνεύστηκαν τα «Τραγούδια που ενώνουν» από το βιβλίο της Ελίζαμπεθ Βέρντικ “Οι λέξεις δεν είναι για να πληγώνουμε”, σε απόδοση Καλλιόπης Κύρδη από τις εκδόσεις Μεταίχμιο. Η ηχογράφηση και η επιμέλειά της έγινε από τον δάσκαλο μουσικής κ. Νίκο Ρούσσο. Το τραγούδι, που αποτελεί πρωτότυπη σύνθεση του Coolio (Gangsta’s Paradise), ερμήνευσαν οι μαθήτριες: Μαργαρίτα Βρούτση, Αναστασία Κεχαγιόγλου, Βασιλική Κεχαγιόγλου, Βασιλική-Θαλασσινή Λυμπέρη, Αργυρώ Παραμάνη, Μαρία Πρελορέντζου, μεταδίδοντας το μήνυμα πως λέξεις που πληγώνουν και μαλώνουν, λέξεις όλο μίσος και κακία εμποδίζουν τους ανθρώπους να είναι αγαπημένοι και αδελφωμένοι κάτω από τον ίδιο ουρανό. Οι ζωγραφιές με τους στίχους του τραγουδιού που έγραψε η δασκάλα αγγλικών Λίτσα Παππά έγιναν από παιδιά του ΣΤ2 με τη βοήθεια της εκπαιδευτικού εικαστικών κ. Δανάης Κοκκίνου.

«Ένας άλλος κόσμος…» είναι ο τίτλος της συμμετοχής του Δημοτικού Σχολείου Άνω Μεράς Μυκόνου. Στο τραγούδι αυτό τα παιδιά περιγράφουν τον κόσμο που ονειρεύονται. Έναν κόσμος χωρίς φόβο και μίσος αλλά πλασμένο μόνο με αγάπη.

Η μεγάλη γιορτή του μαθητικού ραδιοφώνου -όπου και η τελετή βράβευσης- θα οργανωθεί στο πλαίσιο του 6ου Πανελλήνιου Φεστιβάλ Μαθητικού Ραδιοφώνου, στον Βόλο, 11-13 Απριλίου. Εκεί τα σχολεία θα συμμετάσχουν σε μουσικές δράσεις και θα παραγάγουν ραδιοφωνικές εκπομπές μέσω του European School Radio. Πρόκειται για πρόγραμμα που μαθαίνει στους μαθητές τα μυστικά της επικοινωνίας και του ραδιοφώνου, της συνεργασίας και της ομαδικής δουλειάς.