Η Σύρος συνεχίζει να πρωταγωνιστεί στον πόλεμο κατά της πλαστικής σακούλας, ακόμη και μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος στο νησί

Σε Αθήνα και Βρυξέλλες το LIFE DΕΒΑG

  • Παρασκευή, 12 Ιουλίου, 2019 - 06:16

Το πρόγραμμα LIFE DEBAG, το οποίο υλοποιήθηκε και ολοκληρώθηκε στη Σύρο, παρουσιάστηκε από τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Πατρών συντονιστή και επικεφαλής του προγράμματος, κ. Γιώργο Παπαθεοδώρου σε ημερίδα για τη δικτύωση των ελληνικών έργων LIFE με την ευκαιρία της επίσκεψης της αντιπροσωπείας του έργου “Cyprus Capacity Building for LIFE – Cyclamen” στην Αθήνα.

Η ημερίδα οργανώθηκε από την Ελληνική Ομάδα Κρούσης για το Πρόγραμμα LIFE (Greek LIFE Task Force) και πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 2 Ιουλίου στην έδρα του Πράσινου Ταμείου στη Βίλα Καζούλη. Οι καλές και καινοτόμες πρακτικές καθώς και τα εξαιρετικά αποτελέσματα του LIFE DEBAG θα βοηθήσουν, αναμφίβολα, την οργάνωση ανάλογων δράσεων και προγραμμάτων στην Κύπρο.

Επίσης, την επομένη, στις 3 Ιουλίου 2019, ημέρα αφιερωμένη στο περιβαλλοντικό πρόβλημα της πλαστικής σακούλας, σε μια συμβολική συγκυρία, οι δράσεις και τα αποτελέσματα του LIFE DEBAG παρουσιάστηκαν, στο 2nd Workshop BLUEMED Pilot for plastic-free healthy Mediterranean, που έλαβε χώρα στις Βρυξέλλες και οργανώθηκε από την Ετρωπαϊκή επιτροπή (DG RTD, DG MARE and DG ENV).

Στην παρουσίαση του προγράμματος ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε και μεγάλο ενδιαφέρον συγκέντρωσαν οι δράσεις που αναφέρονται στον έλεγχο της επίδρασης της εκστρατείας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του LIFE DEBAG στο παράκτιο και θαλάσσιο περιβάλλον της Σύρου, μέσω της συστηματικής παρακολούθησης του με νέες καινοτόμες μεθόδους και πρακτικές, όπως ηχοβολιστικά συστήματα, drones, υποβρύχιες συρόμενες κάμερες και τηλεχειριζόμενα βαθυσκάφη.

Υπενθυμίζεται, ότι στο πλαίσιο του έργου LIFE DEBAG πραγματοποιήθηκε ολοκληρωμένη εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τη μείωση της πλαστικής σακούλας στο θαλάσσιο περιβάλλον και υλοποιήθηκε με τη συνεισφορά του χρηματοδοτικού μέσου LIFE της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με στόχο τη μείωση της πλαστικής σακούλας στο θαλάσσιο περιβάλλον.

Κατά τη διάρκεια του έργου πραγματοποιήθηκε μια ευρεία εκστρατεία ενημέρωσης με άξονα το τεράστιο οικολογικό αποτύπωμα των πλαστικών σακουλών στο θαλάσσιο περιβάλλον, φαινόμενο για το οποίο, παρά τις ανησυχητικές διαστάσεις που έχει λάβει την τελευταία δεκαετία, η γνώση των πολιτών εξακολουθεί να είναι ιδιαίτερα ελλειμματική.

Αξίζει να τονιστεί, πως το πρόγραμμα είχε ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα για το νησί, αφού, όπως είχε ανακοινώσει ο κ. Παπαθεοδώρου στην τελική συνέντευξη Τύπου που παραχωρήθηκε στο τέλος του προγράμματος, μέσα σε μια τριετία, η μείωση της πλαστικής σακούλας στις παράκτιες περιοχές της Σύρου άγγιξε το 70% και στον πυθμένα επιλεγμένων περιοχών του νησιού το 30%. Μάλιστα, η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το περιβάλλον κ. Nandia Oancea, που ήταν παρούσα, είχε εκφράσει τον θαυμασμό και την απόλυτη ικανοποίησή της για την επιτυχημένη πορεία του LIFE DEBAG στη Σύρο, αλλά και για το γεγονός ότι μια νησιωτική κοινότητα, όπως η δική μας, συνέβαλε στη διαμόρφωση και τον καθορισμό της εθνικής στρατηγικής για τον περιορισμό της χρήσης της πλαστικής σακούλας και την προστασία του περιβάλλοντος.