«ΕΜΠΡΟΣ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ»

Παραμένει το πρόβλημα της αποκομιδής απορριμμάτων

Άνθρωποι και σκουπίδια στον ελαιώνα έξω από το ΚΥΤ της Μόριας
  • Δευτέρα, 6 Ιουλίου, 2020 - 06:27

Δίπλα σε τεράστιους όγκους σκουπιδιών, με ό,τι κινδύνους μπορεί να συνεπάγονται από μια τέτοια συνύπαρξη, συνεχίζουν να ζούνε χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες στο ΚΥΤ της Μόριας και κυρίως στο τμήμα που αφορά την περιοχή του ελαιώνα όπου διαμένουν πάνω από 10 χιλιάδες άνθρωποι, ανάμεσά τους οικογένειες με μικρά παιδιά.

Το πρόβλημα διογκώθηκε τον περασμένο χειμώνα με την εκρηκτική αύξηση του πληθυσμού στο ΚΥΤ και την αδυναμία του Δήμου Μυτιλήνης να διαχειριστεί την κατάσταση με τους τόνους απορριμμάτων που είχαν συσσωρευτεί σε πολλά σημεία του ελαιώνα. Την περίοδο εκείνη το θέμα είχε λάβει τεράστια δημοσιότητα ενώ οι φωτογραφίες της συμβίωσης ανθρώπων και σκουπιδιών έκαναν το γύρο του διαδικτύου.

Σύσκεψη προ τετραμήνου

Στο πλαίσιο αντιμετώπισης του συνολικού προβλήματος διαχείρισης των απορριμμάτων στο ΚΥΤ της Μόριας εντός και εκτός των εγκαταστάσεων, είχε πραγματοποιηθεί στις 26 Φεβρουαρίου τεχνική σύσκεψη στον Δήμο Μυτιλήνης με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων, μεταξύ άλλων εκπροσώπων του Υπουργείου Εθν. Άμυνας, αντιδημάρχων κ.λπ.

Ο Δήμος τότε είχε βάλει στο τραπέζι της συζήτησης συγκεκριμένες προτάσεις για την επίλυση του προβλήματος, όπως η διενέργεια διαγωνισμού από το Υπουργείο Μετανάστευσης για την ανάδειξη εργολάβου ο οποίος θα αναλάβει καθημερινά την αποκομιδή των απορριμμάτων και την μεταφορά τους στο ΧΥΤΑ.

Προσπάθεια διαχείρισης από τον Δήμο Μυτιλήνης

Παρά το γεγονός ότι πέρασαν τέσσερις μήνες από τότε και μεσολάβησαν πολλά γεγονότα το πρόβλημα της αποκομιδής των σκουπιδιών του ελαιώνα δεν επιλύθηκε, ενώ το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου μέχρι στιγμής δεν έχει προχωρήσει στο σχετικό διαγωνισμό.

Στο διάστημα αυτό ο Δήμος Μυτιλήνης και η υπηρεσία καθαριότητας, κατέβαλλαν μεγάλη προσπάθεια να μαζευτούν τα σκουπίδια κατόπιν παρέμβασης του Εισαγγελέα, ενώ αντίστοιχη προσπάθεια γίνεται κατά καιρούς και από την Περιφέρεια για τα σκουπίδια που βρίσκονται στα ρέματα.

Συγκεκριμένα έχουν τοποθετηθεί στο χώρο του ελαιώνα ειδικά κοντέινερ, όμοια με αυτά που υπάρχουν στους ΣΜΑ του νησιού, στα οποία συγκεντρώνεται μεγάλος όγκος απορριμμάτων. Τα κοντέινερ αδειάζουν ανά τακτά διαστήματα από την υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου, ωστόσο και πάλι παραμένει στο χώρο τεράστιος όγκος σκουπιδιών ο οποίος σήμερα υπολογίζεται στους 7 τόνους. Οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που βρίσκονται στην περιοχή προσπαθούν με τη συνδρομή ομάδων μεταναστών να συγκεντρώσουν τα σκουπίδια σε συγκεκριμένα σημεία και να μην διασκορπίζονται, ώστε να είναι πιο εύκολη η αποκομιδή τους.

Τεράστιοι όγκοι πλαστικού

Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά άνθρωποι που γνωρίζουν το θέμα, υπάρχει σοβαρό πρόβλημα και από τον όγκο των πλαστικών υλικών που συγκεντρώνεται στην περιοχή αν λάβει κανείς υπόψη του ότι στο ΚΥΤ ζούνε σχεδόν 16 χιλιάδες άνθρωποι. Όλα αυτά τα πλαστικά δυστυχώς, αντί να οδηγούνται σε μονάδες ανακύκλωσης και επαναχρησιμοποίησης υλικών καταλήγουν στον κεντρικό ΧΥΤΑ της Λέσβου όπου θάβονται μαζί με τα υπόλοιπα απορρίμματα.

Διαγωνισμοί από τα εμπλεκόμενα υπουργεία

Πριν μερικές ημέρες ο Δήμος Μυτιλήνης έστειλε νέο έγγραφο στο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου για το ζήτημα της εργολαβίας στην περιοχή του ελαιώνα. Το Υπουργείο αν και δεν έχει απαντήσει εγγράφως ακόμη, τηλεφωνικώς ζήτησε ορισμένα στοιχεία σχετικά με τις προδιαγραφές της εργολαβίας. Στην απάντησή του ο Δήμος Μυτιλήνης εξήγησε ότι χρειάζονται 2 απορριμματοφόρα και περίπου 7 άτομα προσωπικό για την καθημερινή αποκομιδή των απορριμμάτων και την κάλυψη των ρεπό των εργαζομένων.

Το Σεπτέμβριο εξάλλου, αναμένεται και ο νέος διαγωνισμός από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας για την αποκομιδή των απορριμμάτων εντός του επίσημου ΚΥΤ. Σήμερα ο εργολάβος που έχει το έργο μαζεύει μεν τα σκουπίδια, αλλά η μεταφορά στο ΧΥΤΑ γίνεται από το Δήμο Μυτιλήνης, ο οποίος αναγκάζεται να πληρώσει τεράστια χρηματικά ποσά στη ΔΕΔΑΠΑΛ.

Όπως αναφέρεται από στελέχη του Δήμου, υπολογίζεται ότι συγκεντρώνονται καθημερινά από το ΚΥΤ 15 τόνοι σκουπιδιών οι οποίοι χρεώνονται προς 50 ευρώ ο τόνος. Ο Δήμος δηλαδή πληρώνει μόνο για το ΚΥΤ 750 ευρώ. Στο νέο διαγωνισμό του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας θα προστεθεί ως επιπλέον έργο και η μεταφορά των σκουπιδιών στο ΧΥΤΑ και φυσικά η κάλυψη του συνολικού κόστους.

Ήδη το Υπουργείο Άμυνας έχει ενημερωθεί για τις λεπτομέρειες της υπόθεσης από το Δήμο, στη σύσκεψη του περασμένου Φλεβάρη και ανταποκρίθηκε θετικά στο αίτημα αυτό.