ΝΕΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΚΑΙ ΑΝΗΣΥΧΙΑ: Τον… ατέλειωτο με τα ρίχτερ!
- Τετάρτη, 19 Ιανουαρίου, 2022 - 06:24
Οι κάτοικοι ανησυχούν, οι επιστήμονες εμφανίζονται διχασμένοι! Η σεισμική δραστηριότητα που καταγράφεται τα τελευταία 24ωρα στην Κρήτη, αυτή τη φορά νοτιοανατολικά του Ηρακλείου, στην περιοχή από Γούρνες ως Επισκοπή Πεδιάδος, έχει προκαλέσει τον έντονο προβληματισμό των σεισμολόγων.
Η αρχή έγινε τα μεσάνυχτα της Κυριακής με σεισμική δόνηση έντασης 3,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σε εστιακό βάθος 25,5 χιλιομέτρων με το επίκεντρο να είναι 13 χλμ ανατολικά του Ηρακλείου.
Τη σκυτάλη πήραν χθες το μεσημέρι, λίγο μετά τις 2.30, συνεχείς σεισμικές δονήσεις που έφτασαν τα 3,8 3,6 και 3,2 ρίχτερ.
Το επίκεντρο είναι το ίδιο, από 12 ως 14 χιλιόμετρα ανατολικά και νοτιοανατολικά του Ηρακλείου.
Ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας ανέφερε στην «Π» πως το επίκεντρο των δονήσεων εντοπίζεται στις Γούβες, στην παράκτια περιοχή, όπου χθες το μεσημέρι σημειώθηκαν δέκα σεισμοί πάνω από 3 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ, οι οποίοι έγιναν και έντονα αισθητοί στην ευρύτερη περιοχή. Σύμφωνα με τον ίδιο, βρίσκονται στην προέκταση του ρήγματος του Αρκαλοχωρίου προς τα βόρεια.
Σε ερώτηση της «Π» αν υπάρχει συσχετισμός, απαντά θετικά, ωστόσο πρόκειται για κομμάτι του ρήγματος που δεν έχει δώσει σεισμούς το περασμένο διάστημα. Το συγκεκριμένο κομμάτι δεν φαίνεται να δίνει μεγάλους σεισμούς, όμως, το φαινόμενο παρακολουθείται. Θεωρεί πως θα διαρκέσει μικρό χρονικό διάστημα και μετά θα αποσβεστεί.
Ο σεισμολόγος, Δρ Γεράσιμος Παπαδόπουλος, αναφέρει ότι αυτή η δραστηριότητα που ουσιαστικά παρατηρείται τα τελευταία τρία 24ωρα, κυρίως από Γούρνες μέχρι Επισκοπή του Δήμου Χερσονήσου, χρήζει περαιτέρω ανάλυσης. Ο ίδιος σημείωσε ιδιαίτερα το γεγονός ότι όλες οι δονήσεις ήταν από 3,8 ρίχτερ και κάτω, ενώ ανέφερε ότι φαίνεται να είναι “έξω από τη μετασεισμική δραστηριότητα στο Αρκαλοχώρι”.
Ο γεωλόγος του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, κ. Χαράλαμπος Φασουλάς, αναφέρει πως, αρχικά, υπήρξε ένα πρόβλημα στην καταγραφή των δονήσεων, τα επίκεντρα δίνονταν στη θάλασσα, ωστόσο, τελικά διορθώθηκε αυτό και κατανέμονται στην ξηρά, στην περιοχή του Κοκκίνη Χάνι και σε μεγαλύτερο βάθος από ό,τι αρχικά είχε εκτιμηθεί.
Ο κ. Φασουλάς αναφέρει πως οι σεισμοί σε αυτό τον χώρο δεν είναι τόσο γνωστοί, το φαινόμενο ξενίζει, προς το παρόν, τους επιστήμονες.
Όπως λέει, επειδή δεν είναι επιφανειακοί, δεν μπορεί να γίνει σύνδεση με γνωστά ρήγματα, αυτό το βάθος και αυτή η περιοχή είναι άγνωστα προς τους επιστήμονες. Είναι βαθιά κάτω από την Κρήτη, στο όριο των πλακών και δεν μπορεί κανείς να προβεί σε ανάλυση τη δεδομένη στιγμή.
«Η τελική εκτίμησή μας ξάφνιασε, δεν είναι από γνωστούς σεισμογόνους χώρους, δεν είναι σημείο που μας έχει δώσει σεισμούς σε αυτούς τους χώρους και τα βάθη και δεν έχουμε πολλά δεδομένα, δεν έχουμε επαρκή γνώση για τα μήκη των ρηγμάτων για να γίνει εκτίμηση. Τα επόμενα 24ωρα, αν το φαινόμενο ηρεμήσει, θα μπορούμε να πούμε κάτι περισσότερο», αναφέρει.
Ο ίδιος δεν μπορεί να πει με σιγουριά πως πρόκειται για την προέκταση του ρήγματος του Αρκαλοχωρίου γιατί είναι πιο δυτικά το επίκεντρο των δονήσεων από ό,τι θα περίμενε κανείς.
Ο καθηγητής σεισμολογίας Φίλιππος Βαλιανάτος αναφέρει πως το φαινόμενο παρακολουθείται καθώς υπάρχει μια διέγερση στην περιοχή, στα όρια της προηγούμενης διέγερσης. Όπως λέει, στην περιοχή, 14 χλμ ΝΑ του Ηρακλείου, υπάρχουν τοπικά ρήγματα, τα οποία συνδέονται με το γενικότερο ιστό ρηγμάτων της ευθύτερης περιοχής.
Κατερίνα Μυλωνά
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΦΩΤΙΑ ΤΗΣ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ ΜΕ ΜΙΑ ΝΕΚΡΗ ΤΟΥΡΙΣΤΡΙΑ: Φονικοί βράχοι σε… ειδυλλιακά θέρετρα
1 Νοε. 2022 - 6:23 - Βιβλική καταστροφή στη Σητεία
18 Οκτ. 2022 - 6:24 - ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑ: 1000 ειδοποιητήρια σε ιδιοκτήτες επικίνδυνων ετοιμόρροπων
29 Σεπ. 2022 - 6:26 - «Συμμαχία» Εισαγγελίας – ΕΛΜΕΠΑ κατά της ενδοοικογενειακής βίας
9 Αυγ. 2022 - 6:22 - Στο μικροσκόπιο δύο «ύποπτοι» για την καταστροφική πυρκαγιά στο Ρέθυμνο
21 Ιουλ. 2022 - 6:23