“ΕΜΠΡΟΣ” ΞΑΝΘΗΣ

Μεγάλη οικολογική καταστροφή στο δάσος της Δαδιάς

Συνεχίστηκε για πέμπτη μέρα το έργο της κατάσβεσης, με ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις και συνδρομή από στρατό, ΟΤΑ και εθελοντές - Σπεύδουν για υποστήριξη των πυρόπληκτων περιοχών και της άγριας πανίδας εθελοντικές οργανώσεις
  • Τετάρτη, 27 Ιουλίου, 2022 - 06:22

Για πέμπτη μέρα δόθηκε τη Δευτέρα η μάχη με τις φλόγες στο δάσος της Δαδιάς. Η βροχή που έπεσε σε τμήμα της περιοχής της πυρκαγιάς βοήθησε το κατασβεστικό έργο, ωστόσο οι προσπάθειες συνεχίστηκαν και τη χθεσινή μέρα εντατικά, καθώς οι άνεμοι που έπνεαν στην περιοχή προκάλεσαν έντονα μέτωπα. Δεν έχει θιχτεί ωστόσο η ζώνη Α1 Προστασίας της Φύσης του πάρκου, ενώ στην Α2 το 30% περίπου εντός της καμένης περιοχής, λόγω φύσης πυρκαγιάς (έρπουσα) και γλωσσών που δημιουργήθηκαν παραμένει άκαυτο και ζωντανό.

Η καταστροφή βέβαια, είναι ήδη μεγάλη στο δάσος της Δαδιάς και για 205 είδη σπάνιων πουλιών, μερικά από τα οποία έχουν εκεί την μοναδική στα Βαλκάνια αποικία τους. Στο δάσος ζουν πολλά είδη σπάνιας πανίδας και χλωρίδας που έχουν δεχτεί σοβαρό πλήγμα στο οικοσύστημά τους. Οι ταΐστρες των πουλιών έχουν καεί ολοσχερώς και αυτά έχουν μεταναστεύσει σε πιο πεδινές περιοχές, ενώ τα ζαρκάδια έχουν κινηθεί προς τα Πομακοχώρια για να ξεφύγουν από τις φλόγες.

Κλειστή παραμένει η Εθνική Οδός Αλεξανδρούπολης – Ορεστιάδας από το ύψος του κόμβου Λαγυνών έως το ύψος του κόμβου Δαδιάς. Η κυκλοφορία των οχημάτων εκτρέπεται μέσω της Επαρχιακής Οδού Λαγυνών – Δαδιάς.

Δυνάμεις της Πυροσβεστικής είχαν παραταχθεί στο ύψος της Εθνικής Οδού, για να αναχαιτίσουν τις φλόγες, ενώ στο νοτιοδυτικό μέτωπο εξελίχθηκαν χωματουργικά έργα, στο πλαίσιο της ενίσχυσης των αντιπυρικών ζωνών. Ήδη, για την κατάσβεση της πυρκαγιάς επιχειρούν 320 πυροσβέστες, με 13 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 68 οχήματα, καθώς και 10 αεροσκάφη και 13 ελικόπτερα.

Συνδρομή παρέχουν το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας, η ΕΛ.ΑΣ., οι Δασικές Υπηρεσίες Έβρου, εθελοντές πυροσβέστες, καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ.

Το κυβερνητικό κλιμάκιο υπό τον υπουργό Πολιτικής Προστασίας Χρήστο Στυλιανιδη παρέμεινε και χθες στην περιοχή, ενώ κατέφτασε τη Δευτέρα και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε η κοινότητα της Δαδιάς

Την κήρυξη σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας της κοινότητας Δαδιάς της Δ.Ε. Σουφλίου και των κοινοτήτων Προβατώνα, Λύρας και Λευκίμμης της Δ.Ε. Τυχερού του Δήμου Σουφλίου, της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου για την διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από την καταστροφική δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις 21/07/2022 στις παραπάνω περιοχές, αποφάσισε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Η εν λόγω κήρυξη θα ισχύει από την ημερομηνία εκδήλωσης των φαινομένων και για έξι (6) μήνες, ήτοι έως και 23 Ιανουαρίου 2023. Μετά το πέρας του καθορισθέντος χρόνου, θα γίνει, δίχως νέο έγγραφο, άρση της παραπάνω κατάστασης Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας.

Συλλέγονται είδη για τους πυρόπληκτους

Στη Δαδιά βρέθηκε τη Δευτέρα ο “Άλλος Άνθρωπος” Κωνσταντίνος Πολυχρονόπουλος, ο οποίος, μαζί με τα μέλη της εθελοντικής ομάδας ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΒΟΗΘΑΜΕ ΜΟΙΡΑΖΟΜΑΣΤΕ μαγείρεψεγια όσους έδιναν για 5η μέρα τη μάχη για να σωθεί το δάσος της Δαδιάς.

Ζητούνται: Γκαζιέρα, μια ασφάλεια για μπουκάλα προπανίου, 2 μέτρα λάστιχο ενισχυμένο για μπουκάλα προπανίου, μπολάκια συσκευασίας με καπάκι (ν 220) και μαχαιροπήρουνα, κριθαράκι, ελαιόλαδο, πένες, ρύζι, φακές, πελτέδες, χυμοί ντομάτας, πούλβο, κολλύρια, αλοιφές για εγκαύματα και εισπνεόμενα.

WWF Hellas: Μεγάλη η οικολογική καταστροφή

Ανακοίνωση για την μεγάλη οικολογική καταστροφή στο Εθνικό Πάρκο της Δαδιάς – Λευκίμης εξέδωσε το WWF Helllas. Όπως αναφέρει: «συνεχίζει να μαίνεται η μεγάλη πυρκαγιά στο Εθνικό Πάρκο Δαδιάς – Λευκίμης – Σουφλίου η οποία ξέσπασε την Πέμπτη 21 Ιουλίου, καταστρέφοντας έναν σημαντικό θησαυρό βιοποικιλότητας. Δυστυχώς, παρά τις ισχυρές δυνάμεις που επιχειρούν στο σημείο, η φωτιά πέρασε πλέον μέσα και καίει τον μεγάλο πυρήνα του Πάρκου. Έχει ήδη καταστραφεί σημαντική έκταση, καθώς και φωλιές αρπακτικών πουλιών, σε αριθμό που αυτή τη στιγμή κανείς δεν μπορεί να εκτιμήσει». Όπως ενημέρωσε οι προσπάθειες των στελεχών και εθελοντών του επικεντρώθηκαν αρχικά στο να σωθούν οι φωλιές του μαυρόγυπα, οι οποίες βρίσκονται σε ώριμα μεγάλα πεύκα κυρίως μέσα στον πυρήνα του Πάρκου. Με σκαπτικά μηχανήματα ανοίγονται δρόμοι και ζώνες ώστε να αναχαιτιστεί η φωτιά, ενώ ομάδες πυρόσβεσης ενεργούν σε στοχευμένα σημεία για να μην περάσει η πυρκαγιά πιο βαθιά στον πυρήνα.

«Αν και όσο η πυρκαγιά βρίσκεται σε εξέλιξη δεν μπορούμε να μιλάμε για συγκεκριμένους αριθμούς, είναι σαφές πως η οικολογική καταστροφή είναι ήδη μεγάλη. Αξίζει να σημειωθεί πως τo Εθνικό Πάρκο Δαδιάς – Λευκίμης – Σουφλίου είναι από τις παλαιότερες προστατευόμενες περιοχές στην Ελλάδα και φιλοξενεί 3 από τα συνολικά 4 είδη γύπα της Ευρώπης. Επιπλέον φιλοξενεί και τον μοναδικό αναπαραγόμενο πληθυσμό μαυρόγυπα σε ολόκληρη τη βαλκανική χερσόνησο! Αποτελεί επίσης ένα από τα λίγα καταφύγια και άλλων σπάνιων αρπακτικών πουλιών, όπως ο θαλασσαετός, ο βασιλαετός και ο κραυγαετός που αναπαράγονται στα δάση της περιοχής, ενώ στο Πάρκο συναντάμε ακόμα 205 είδη πουλιών, μια εξαιρετικά υψηλή ποικιλία ειδών αμφιβίων και ερπετών, καθώς και μια τεράστια πληθώρα μικρών και μεγάλων θηλαστικών: από λύκους και ζαρκάδια, μέχρι σκίουρους και 24 είδη νυχτερίδων», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

Η ΑΝΙΜΑ φροντίζει τα άγρια ζώα με εγκαύματα

Εθελοντική ομάδα της ΑΝΙΜΑ, με τον Γρηγόρη Μαρκάκη, κτηνίατρο, και τους Ηλία Νικολάου και Μαρία Καλλιντέρη, έμπειρους διασώστες, βρίσκονται από τη Δευτέρα στη Δαδιά, έχοντας μεταφέρει φαρμακευτικό υλικό και άλλα απαραίτητα ώστε να στηθεί Σταθμός Α Βοηθειών για πυρόπληκτα άγρια ζώα.

Η ομάδα θα πλαισιωθεί άμεσα από εξειδικευμένους κτηνιάτρους της Μονάδας Εξωτικών και Αγρίων Ζώων της Κτηνιατρικής Σχολής του Α.Π.Θ., για την παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και νοσηλεία των άγριων ζώων που χρήζουν βοήθειας στην περιοχή, σε συνεργασία με τους τοπικούς κτηνιάτρους. Όλο το εγχείρημα είναι υπό την αιγίδα του ΥΠΕΝ και του ΟΦΥΠΕΚΑ.

“Ήδη από τις πρώτες ώρες έχουν περισυλλέγει χελώνες, φρύνοι και μικρά ερπετά. Για την ώρα το κομμάτι του δάσους όπου φωλιάζουν οι μαυρόγυπες φαίνεται ασφαλές, αλλά θα μείνουμε εκεί μέχρι να είμαστε σίγουροι ότι το κακό τελείωσε” αναφέρουν οι άνθρωποι της ΑΝΙΜΑ.

Μέχρι το Σάββατο είχαν καεί 1.512 εκτάρια

Στα πλαίσια του προγράμματος για την ανάπτυξη του «ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΚΤΙΜΗΣΗΣ ΔΙΑΚΙΝΔΥΝΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΘΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΜΘ» (ΚΕΔΙΑΚ) που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ μέσω της Δράσης «Ενίσχυση των Υποδομών Έρευνας και Καινοτομίας», παρακολουθείται, όπως ανακοινώθηκε, σε συνεχή βάση η εξέλιξη της πυρκαγιάς που ξέσπασε το μεσημέρι της 21ης Ιουλίου 2022, στην ευρύτερη περιοχή του Εθνικού Πάρκου Δάσους Δαδιάς – Λευκίμης – Σουφλίου. Η παρακολούθηση γίνεται με τη χρήση διαθέσιμων δορυφορικών δεδομένων εικόνων γεωπισκόπησης (ελεύθερων αλλά και εμπορικών μικροδορυφόρων) καθώς και επίγειων παρατηρήσεων.

Όπως υπολογίζεται από την επιστημονική ομάδα Κινδύνου Δασικής Πυρκαγιάς του ΚΕΔΙΑΚ, μέχρι το μεσημέρι της 23ης Ιουλίου έχουν καεί προσεγγιστικά 1.512 εκτάρια, σύμφωνα με το δορυφορικό προϊόν που καταγράφει τις εστίες πυρκαγιάς και τα θερμά σημεία (Hot–Spots), και το οποία διατίθεται από το μηχανισμό Fire Information for Resource Management System (FIRMS) της NASA.

Η πληροφορία αυτή προκύπτει από την ανάλυση της εκπεμπόμενης θερμότητας που καταγράφεται μέσω δορυφορικών εικόνων υψηλής χρονικής αλλά χαμηλής χωρικής ανάλυσης, των αισθητήρων Visible/Infrared Imager/Radiometer Suite -VIIRS (ανάλυση 375 μέτρα) και Moderate Resolution Imaging Spectroradiometer- MODIS (ανάλυση 1 χιλιόμετρο).