Το “Pelago” πιάνει λιμάνι στη Σύρο

Tην Τρίτη 23 Αυγούστου, στον προαύλιο χώρο του Ναυτικού Ομίλου Σύρου, στις 19.30,  θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση “Τα προϊόντα του Αιγαίου  ταξιδεύουν με τα πανιά και την ηλεκτροκίνηση", μια συνεργασία της  Κοιν.Σ.Επ Ιστία Αιγαίου και του Dock – Συνεργατικός Χώρος Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας . Υπό την αιγίδα του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, την υποστήριξη του Δήμου Σύρου - Ερμούπολης και του Ναυτικού Ομίλου Σύρου , οι διοργανωτές θα παρουσιάσουν emission free στρατηγικές για τη μεταφορά οικολογικών προϊόντων και τη δημιουργία ενός βιώσιμου μοντέλου σύνδεσης μεταξύ των νησιών του Αιγαίου. Η εκδήλωση υλοποιείται στο πλαίσιο του έργου “Ιστιοπλοϊκή και ηλεκτροκίνητη μεταφορά οικολογικών προϊόντων στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο: Ένα πιλοτικό πείραμα“ που έχει ξεκινήσει από το καλοκαίρι του 2021 με τη χρηματοδότηση του Πράσινου Ταμείου.

Στις 3 Ιουλίου 2022, το “Pelago” , το πρώτο ηλιακό ηλεκτροκίνητο ιστιοπλοϊκό σκάφος μεταφοράς προϊόντων στην Ελλάδα ξεκίνησε το ταξίδι του στο Αιγαίο, διαγράφοντας τη διαδρομή Λαύριο, Κέα, Άνδρο, Σκύρο, Σκόπελο, Αλόννησο, Λήμνο, Λέσβο, Χίο, Ικαρία, Σάμο, Πάτμο, Κάλυμνο, Αστυπάλαια, Ανάφη, Σαντορίνη, Πάρο, Τήνο, Σύρο, Λαύριο. Tην Τρίτη,  κάνει την προτελευταία στάση του για τον 2ο Γύρο του Αιγαίου το 2022, εδώ στη Σύρο, έχοντας πετύχει πλήρη αυτοδυναμία με τα φωτοβολταϊκά και την ανεμογεννήτρια.  Ο καπετάνιος Λουκάς Γκουρτσογιάννης με την ομάδα του θα παρουσιάσουν το έργο αλλά και τις προοπτικές που ανοίγονται για την ιστιοπλοϊκή και την ηλεκτροκίνητη μεταφορά ως ένα βιώσιμο μοντέλο σύνδεσης των νησιών και διακίνησης/προώθησης των οικολογικών προϊόντων του Αιγαίου.

Οι στόχοι του έργου είναι αφενός η διασυνδεσιμότητα των νησιών και η μεταφορά προϊόντων, με την αιολική ενέργεια και με μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα και αφετέρου, η προστασία του περιβάλλοντος με την ενίσχυση και επέκταση της καλλιέργειας οικολογικών προϊόντων, χωρίς τη χρήση χημικών ουσιών. Τα παραπάνω θα επιτευχθούν, μεταξύ άλλων, μέσα από τη δημιουργία μελετών για τη μείωση εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στις διανησιωτικές μεταφορές, τη μετατροπή του σκάφους “Pelago” σε ηλεκτροκίνηση, την καταγραφή των ιστιοπλοϊκών και δεδομένων ηλεκτροκίνησης, τη διασύνδεση και το χτίσιμο συνεργασιών με παραγωγούς οικολογικής καλλιέργειας. Το έργο αποσκοπεί στην πιλοτική εφαρμογή ενός καινοτόμου και περιβαλλοντικά βιώσιμου μοντέλου μετακινήσεων και μεταφορών προσαρμοσμένων στις απαιτήσεις αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής και της προστασίας του περιβάλλοντος.

Tο έργο στοχεύει να γίνει καλή πρακτική για την περαιτέρω υλοποίηση, επέκταση και υιοθέτηση μεταφορών χωρίς εκπομπές σε μικρή και μεσαία κλίμακα. Έτσι, για πρώτη φορά εφαρμόζεται οικολογική ιστιοπλοΐα-μεταφορά στην Ελλάδα, χώρα με πολλά νησιά και μεγάλη ακτογραμμή με πολλά λιμάνια, ενώ παράλληλα συνδέει τη χώρα με τη διαρκώς αυξανόμενη τάση σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Το έργο αναδεικνύει επίσης το σοβαρό πρόβλημα της ελλιπούς διανησιωτικής σύνδεσης που έχει ως αποτέλεσμα τη  σοβαρή αύξηση στα μίλια μεταφοράς τροφίμων )εφόσον η μεταφορά πρέπει να διέρχεται από τα κύρια λιμάνια) αλλά και την αναστολή της μεταφοράς τοπικών αγαθών τα οποία διαδίδουν τον πολιτισμό κάθε τόπου.