Εθνική υπερηφάνεια στον εορτασμό της 25ης Μαρτίου

  • Δευτέρα, 27 Μαρτίου, 2023 - 06:16

Με λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια εορτάστηκε η εθνική επέτειος της 25ης Μαρτίου στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων. Οι μαθητές του νησιού, το πρωί του Σαββάτου, παρέλασαν με υπερηφάνεια στην κατάμεστη πλατεία Μιαούλη, γιορτάζοντας και τιμώντας τον Αγώνα του ΄21 για μία ελεύθερη Ελλάδα.

202 χρόνια μετά, σε εποχές που σε τίποτα δεν θυμίζουν το παρελθόν, κρατάμε τις αξίες της ελευθερίας και της ανεξαρτησίας που μας χάρισαν με τους αγώνες και τις θυσίες τους οι πρόγονοί μας και πορευόμαστε, προσδοκώντας ένα καλύτερο μέλλον με περισσότερη ανθρωπιά, αδελφοσύνη και αλληλεγγύη ανάμεσα στους λαούς.

Η μεγάλη παρέλαση στην πλατεία Μιαούλη

Η παρέλαση στην πλατεία Μιαούλη άρχισε λίγο πριν τις δώδεκα το μεσημέρι με την έλευση του Τάγματος Εθνοφυλακής Ερμούπολης και την αποκάλυψη της πολεμικής σημαίας μπροστά από τον ανδριάντα του Ναυάρχου Μιαούλη. Αμέσως μετά, σειρά πήραν η Φιλαρμονική του Δήμου, η οποία συνόδευσε μουσικά όλη την εκδήλωση, το Λύκειο Ελληνίδων Σύρου, ο Σύλλογος Μικρασιατών Ερμούπολης Σύρου, ο Σύλλογος Ποντίων και Βορειοελλαδιτών Σύρου «Ο ΕΥΞΕΙΝΟΣ ΠΟΝΤΟΣ, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κρητών Σύρου και ο Λαογραφικός Χορευτικός Ομίλος «Η σοφία της παράδοσης». Στη συνέχεια, παρέλασαν οι μαθητές όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης, ο Ναυτικός Όμιλος Σύρου, οι πρόσκοποι και οι σπουδαστές της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού Σύρου.

Ιδιαίτερα συγκινητική υπήρξε η εμφάνιση των μαθητών του Πρότυπου Επαγγελματικού Λυκείου Σύρου, οι οποίοι, παρέλασαν φορώντας περιβραχιόνιο, σε ένδειξη πένθους για τα θύματα του τραγικού σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη. Mε μαύρη ενδυμασία παρέλασε και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κρητών Σύρου, σε ένδειξη πένθους για την απώλεια του επί σειρά ετών προέδρου του, Μάκη Τζιράκη.

Στην παρέλαση παραβρέθηκαν, η . ΓΓ Κοινωνικών Ασφαλίσεων Παυλίνα Καρασιώτου εκ μέρους της κυβέρνησης, ο βουλευτής Κυκλάδων Νίκος Συρμαλένιος, ως εκπρόσωπος της Βουλής, ο αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων, Γιώργος Λεονταρίτης, ο δήμαρχος Σύρου-Ερμούπολης, Νίκος Λειβαδάρας,, καθώς και πολλοί ακόμα εκπρόσωποι της πολιτικής ζωής, των θρησκευτικών και στρατιωτικών αρχών και των σωμάτων ασφαλείας του νησιού.

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της παρέλασης, χορευτικές ομάδες από τον Σύλλογο Ποντίων και Βορειοελλαδιτών Σύρου, το Λύκειο των Ελληνίδων Σύρου και τον λαογραφικό χορευτικό όμιλο «Η σοφία της παράδοσης», παρουσίασαν παραδοσιακούς χορούς από κάθε γωνιά της χώρας.

Μήνυμα Νίκου Λειβαδάρα για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου. 
Στο μήνυμά του για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, ο δήμαρχος Σύρου Ερμούπολης, Νίκος Λειβαδάρας, ανέφερε ότι ο εορτασμός της εθνικής επετείου, της επετείου έναρξης της Ελληνικής Επανάστασης, αποτελεί μια ενθύμηση που εμπεριέχει πολλαπλούς συμβολισμούς: “Το μικρό αριθμητικά αλλά τεράστιο ψυχικά έθνος μας αποτίναξε τον ζυγό της δουλείας, διεκδίκησε, αγωνίστηκε, θυσιάστηκε, αλλά τελικά κατέκτησε την ανεξαρτησία του. Χάρη στη γενναιοψυχία των προγόνων μας, όλοι εμείς οι νεότεροι Έλληνες απολαμβάνουμε σήμερα τα αγαθά της ελευθερίας και της ειρήνης. Διατηρώντας στη συλλογική μας μνήμη τα μεγάλα πολεμικά και διπλωματικά κατορθώματα της Επανάστασης, διατηρούμε και την πεποίθηση πως όλα στη ζωή μας είναι εφικτά αρκεί να υπάρχει θέληση, θάρρος, επιμονή και αντοχή στις δοκιμασίες. Ας μην ξεχνάμε πως ο αγώνας κάθε ανθρώπου, μικρός ή μεγάλος, ποτέ δεν είναι ανώφελος αλλά έχει πάντα νόημα και αξία."

Η επίσημη δοξολογία στον Ι.Ν. Αγίου Νικολάου

Από το πρωί του Σαββάτου, ηχούσαν χαρμόσυνες κωδωνοκρουσίες σε όλους τους ιερούς ναούς της Σύρου. Στις κατά τόπους ενορίες, μετά το πέρας της Θ. Λειτουργίας πραγματοποιήθηκε προσκύνημα και κατάθεση στεφανιών από εκπροσώπους τοπικών αρχών και μαθητές των Εκπαιδευτικών Μονάδων Άνω Σύρου, Βάρης και Ποσειδωνίας. Νωρίτερα, στην Ερμούπολη, είχε πραγματοποιηθεί η τελετή έπαρσης της σημαίας στο Δημαρχιακό Μέγαρο Ερμούπολης με τη συμμετοχή τμήματος του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων.

Η επίσημη δοξολογία τελέστηκε στον Ι.Ν. Αγίου Νικολάου εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας μετά έγινε από την επικοινωνιολόγο – δημοσιογράφο κα Φλώρα Μπαρμπέτα, η οποία άρχισε τον λόγο της, αναφέροντας πως ”η Ελλάδα σήμερα γιορτάζει με μία διπλή γιορτή. Θρησκεία και έθνος σκέψη και υπόσταση, ψυχή και πνεύμα, καρδιά και λογική, ιστορία και μέλλον”. Κάνοντας μία σύντομη ιστορική αναφορά στα γεγονότα της Ελληνικής Επανάστασης και στις δυσκολίες και τις προκλήσεις που αντιμετώπισαν οι πρόγονοί μας στον αγώνα τους για την ελευθερία, η κα. Μπαρμπέτα τόνισε: “Πόσο νιώθουμε, πόσο αντιλαμβανόμαστε, πόσο γνωρίζουμε, πόσο σεβόμαστε τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν 200 χρόνια πριν; Πόσο μας επηρεάζουν στην καθημερινή μας ζωή; Πόσο βαρεθήκαμε ή κουραστήκαμε να τα ακούμε; Πόσο τα σνομπάρουμε αλλά και πόσο χρειάζεται να τα οικειοποιηθούμε, να τα ενστερνιστούμε και να τα αγαπήσουμε για να συνεχίσουμε να υπάρχουμε μέσα στη δίνη του παγκοσμιοποιημένου 21ου αιώνα; Σε ποιο βαθμό διδασκόμαστε και αναλύουμε την ιστορία μας σήμερα στα σχολεία, στα πανεπιστήμια ; Σκεφτείτε να είχε χαθεί η γλώσσα μας , η γραφή μας, να είχαν χαθεί οι παραδόσεις μας, τα ήθη κι έθιμά μας. Χωρίς εθνική ταυτότητα δεν υπάρχει περιθώριο κοινωνικής ή ατομικής επιβίωσης” ανέφερε, μεταξύ άλλων, η κα.Μπαρμπέτα και ολοκληρώνοντας το λόγο της, προέτρεψε τη γενιά που τώρα παραδίδει τη σκυτάλη στους νεότερους: “Στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης εμείς οφείλουμε να αγκαλιάσουμε την εξέλιξη, την επιστήμη, την τεχνολογία, χορεύοντας με την ιστορία”.

Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Εθνικό Ηρώο της πόλης.

Παραμονή της επετείου

Την παραμονή της 25ης Μαρτίου, όπως κάθε χρόνο, πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη κατάθεση στεφάνων στα ιστορικά μνημεία της Ερμούπολης. Οι εκδηλώσεις άρχισαν με τη στεφάνωση στο μνημείο Μικρασιατικής μνήμης στον Ξηρόκαμπο από μαθητές του 6ου Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης και από τον Σύλλογο Μικρασιατών Ερμούπολης Σύρου. Ακολούθησε η κατάθεση στεφάνων στην προτομή του ταγματάρχη Γεωργίου Δουράτσου από τον πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας Άνω Σύρου και από μαθητές του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης. Στο Ηρώο των Πεσόντων, στεφάνι κατέθεσαν ο αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων Γ. Λεονταρίτης, οι μαθητές του ΕΠΑΛ Σύρου, του 4ου Πειραματικού Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης, του 5ου Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης, του ΕΝΕ.Ε.ΓΥ - Λ Σύρου, του Εσπερινού ΕΠΑΛ Σύρου καθώς και οι σπουδαστές και οι σπουδάστριες του Δημόσιου Ινστιτούτου Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΔΙΕΚ) του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου.
Στο μνημείο πεσόντων Ιερολοχιτών η στεφάνωση πραγματοποιήθηκε από τους μαθητές του 2ου Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης και του 1ου Πειραματικού Γυμνασίου Σύρου, στο μνημείο της Εθνικής Αντίστασης από μαθητές του 3ου Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης, του Βαμβακάρειου Γυμνασίου και Λυκείου των Εκπαιδευτηρίων "ΔΕΛΑΣΑΛ" Σύρου και του 3ου Γυμνασίου Σύρου. Στην προτομή του πυρπολητή Κανάρη στέφανα κατατέθηκαν από σπουδαστές της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού Σύρου, από μαθητές του 2ου Γυμνασίου Σύρου και από το Ναυτικό Όμιλο Σύρου. Τέλος, στον ανδριάντα του ναυάρχου Μιαούλη στεφάνι κατέθεσαν οι μαθητές του Γενικού Λυκείου Σύρου και το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων.
Τις εκδηλώσεις τίμησαν με την παρουσία τους ο δήμαρχος Σύρου Ερμούπολης, Νίκος Λειβαδάρας, η πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας, Ειρήνη Δράκου, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Αλέξης Αθανασίου, ο πρόεδρος της Κοινότητας Άνω Σύρου, Πέτρος Ραουζαίος και ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Κυκλάδων, Χρήστος Καφτηράνης.