Η μαιευτική τέχνη στην υπηρεσία της κοινότητας

Μία νέα κοινωνική ενημερωτική δράση από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Χρούσσων

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Χρούσσων σε συνεργασία με την μαία Βασιλική Παγγού, εγκαινιάζει έναν κύκλο ομιλιών με κύριο θέμα : "Η μαιευτική τέχνη στην υπηρεσία της κοινότητας".

Με αφορμή την Παγκόσμια Γιορτή της Μητέρας, την Κυριακή 14 Μαΐου στις 11.00 π.μ., στο παλιό δημοτικό σχολείο των Χρούσσων, διοργανώνεται η πρώτη ανοιχτή και δωρεάν για το κοινό συνάντηση με τίτλο " Η αγκαλιά αρωγός σωματικής και ψυχικής υγείας", όπου θα συζητηθούν θέματα όπως η δύναμη της αγκαλιάς και τα άγνωστα οφέλη της, η ορμόνη της αγάπης & η ορμόνη της ευτυχίας, η αξία της αγκαλιάς στη σχέση γονέα-παιδιού, η μέθοδος Καγκουρό, η ευεργετική δράση της αγκαλιάς στους ηλικιωμένους κ.α.

Η δύναμη της αγκαλιάς στη ζωή μας

Όπως αναφέρει η Βασιλική Παγγού, η συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Χρούσσων, προέκυψε στο πλαίσιο της κοινής επιθυμίας για την προαγωγή της υγείας, της σωστής ενημέρωσης και της πρόληψης μέσα από μία διαπροσωπική σχέση που θα αναπτυχθεί με την κοινότητα.

"Σαν εναρκτήρια συνάντηση αυτού του κύκλου συζητήσεων και σαν πρώτη γνωριμία με τον κόσμο, επιλέξαμε τη γιορτή της ημέρας και το θέμα της δύναμης της αγκαλιάς ως αρωγό σωματικής και ψυχικής υγείας στη ζωή μας, η οποία ξεκινάει με την αγκαλιά της μητέρας. Η ανθρώπινη ύπαρξη αρχίζει, αναπτύσσεται και εξελίσσεται μέσα από μία αγκαλιά, της μητέρας, του πατέρα, της οικογένειας, του συντρόφους, του φίλου κτλ. Θα συζητήσουμε επομένως τη δύναμη της αγκαλιάς στη ζωή και τις σχέσεις μας, για τις ορμόνες που παράγονται και επιδρούν ευεργετικά στη σωματική και ψυχική υγεία, την αξία της αγκαλιάς στην ανάπτυξη και εξέλιξη των παιδιών και το πώς τα βοηθάει να γίνουν ανεξάρτητα και δυνατά, στη διατήρηση των ισορροπιών μέσα στην οικογένεια καθώς και τον σημαντικό ρόλο της στην υγεία των πρόωρων μωρών όπου, με τη μέθοδο Καγκουρό που χρησιμοποιείται παγκοσμίως, επιτυγχάνεται η σύνδεση του μωρού με τους γονείς του και λειτουργεί θεραπευτικά στην υγεία του", αναφέρει η Βασιλική Παγγού.

Η ζωή της γυναίκας σε κάθε φάση της

Ο κύκλος συναντήσεων - ομιλιών, οι οποίες θα πραγματοποιούνται σε τακτικά χρονικά διαστήματα, θα περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα θεμάτων όπως η πρόληψη, θέματα αναπαραγωγικής και σεξουαλικής υγείας όπως η αντισύλληψη, η προστασία από σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, προβλήματα γονιμοποίησης και τεκνοποίησης, η υπογονιμότητα, η εγκυμοσύνη, ο θηλασμός, η ένταξη του νέου μέλους στην οικογένεια, οι σχέσεις μέσα στην οικογένεια, οι πρώτες μέρες του μωρού στο σπίτι και η ρουτίνα του, ο βρεφικός ύπνος αλλά και θέματα που αφορούν γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας όπως η προκλιμακτηριακή περίοδος, η εμμηνόπαυση και η διατήρηση της ψυχικής και σωματικής υγείας της γυναίκας, το σεξ στην τρίτη ηλικία κ.α. "Πέρα από τα θέματα που έχουμε ήδη δρομολογήσει, θα ήθελα να έχω προτάσεις από τον κόσμο για θέματα που τον απασχολούν ή/και τον ή/και τον ενδιαφέρουν και θα ήθελε να ενημερωθεί για αυτά. Θα ήθελα επίσης, να έχουμε τη συνδρομή και άλλων επαγγελματιών, είτε σωματικής είτε ψυχικής υγείας, όπως για παράδειγμα παιδίατρο, γυναικολόγο - μαιευτήρα, σύμβουλο ψυχικής υγείας, ειδικότητες δηλαδή που θα συνδέονται με το θέμα μας και που θα μας βοηθήσουν ώστε να γίνεται ολοκληρωμένα η κάθε ενημέρωση", αναφέρει η Βασιλική Παγγού κάνοντας ανοιχτό κάλεσμα στους επαγγελματίες υγείας του νησιού.

Ενημέρωση για όλους

Σχετικά με το αν οι συγκεκριμένες ομιλίες αφορούν μόνο σε γυναίκες, η Βασιλική Παγγού απαντά: "Οι ενημερωτικές ομιλίες, μπορεί σε πρώτη ανάγνωση να αφορούν κυρίως τον γυναικείο πληθυσμό - από την εφηβεία μέχρι και την εμμηνόπαυση - κάτι λογικό εφόσον η μαιευτική απευθύνεται κυρίως στις γυναίκες, ο κύκλος αυτός όμως μεγαλώνει διότι μπαίνουν μέσα και οι διαπροσωπικές σχέσεις, οι σχέσεις του ζευγαριού κτλ. Οι συζητήσεις επομένως αφορούν σε κάποιο επίπεδο όλα τα φύλα και όλους τους φροντιστές του μωρού. Ιδιαίτερα τα θέματα που αφορούν στην εγκυμοσύνη, στη λοχεία, στον θηλασμό, στην γενικότερη φροντίδα και περιποίηση του μωρού, θα ήταν σημαντικό να τα παρακολουθήσουν όλοι όσοι ασχολούνται με το ίδιο το μωρό ή με τη μητέρα, ώστε να υπάρχει μία κοινή γραμμή και οπτική για μία πιο σταθερή πορεία μέσα στην οικογένεια".

Η επιστήμη κοντά στον πολίτη

Οι ομιλίες θα έχουν την αίσθηση μίας φιλικής, χαλαρής και διαδραστικής συζήτησης με την ενεργή συμμετοχή του κόσμου και όχι τη μορφή μαθήματος, διευκρινίζει η Βασιλική Παγγού. "Για εμένα σαν μαία, το κομμάτι της πρωτοβάθμιας υγείας είναι πάρα πολύ σημαντικό. Είναι ιδιαίτερα χρήσιμο οι επαγγελματίες υγείας να βρίσκονται κοντά στα μέλη της κοινότητας, να συζητούν, να ανταλλάσσουν απόψεις, να δίνουν απαντήσεις σε θέματα που απασχολούν τα μέλη της, προωθώντας της σωματική και ψυχική τους υγεία", δηλώνει ολοκληρώνοντας.

Σύντομο βιογραφικό

Η Βασιλική Παγγού – Ανεξάρτητη Μαία BSc, αποφοίτησε το 2004 από τη Σχολή Επαγγελμάτων Υγείας & Πρόνοιας του πρώην ΑΤΕΙ Αθήνας, σημερινό ΠΑΔΑ, ολοκληρώνοντας την πρακτική άσκηση στο Γενικό Νοσοκομείο Μαιευτήριο «’Ελενα Βενιζέλου». Εργάστηκε δύο χρόνια σε ιδιωτικό γυναικολογικό ιατρείο στην Αθήνα και το 2006 διορίστηκε μέσω ΑΣΕΠ στο Γ. Ν. Σύρου «Βαρδάκειο & Πρώιο» στο Μαιευτικό & Γυναικολογικό τμήμα, όπου και υπηρέτησε μέχρι το τέλος του 2022.

"Η μητρότητα, που ήρθε για εμένα το 2018 και το 2020 , αποκτώντας δύο υπέροχα αγόρια, σε συνδυασμό με το μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Προηγμένη & Τεκμηριωμένη Μαιευτική Φροντίδα» με κατεύθυνση στην Κοινοτική Μαιευτική Φροντίδα, που ολοκληρώνω μες στο 2023, αποτέλεσαν το έναυσμα για μια νέα αρχή στην καριέρα μου, στο πλευρό κάθε νέας μητέρας που χρειάζεται σωστή ενημέρωση, στήριξη, φροντίδα, ενδυνάμωση και συμπαράσταση στο δύσκολο νέο της ρολό και στην υπηρεσία της κοινότητας του νησιού μας, μέσω ενημερωτικών ομιλιών και παρουσιάσεων σε θέματα που άπτονται της ειδικότητάς μου και είναι άμεσα συνυφασμένα με την πρόληψη, τη σωστή ενημέρωση και την προαγωγή της υγείας.