Τρίτη φωτιά στην ίδια περιοχή στην Πάρο

Μάχη με τις φλόγες και τον άνεμο

  • Τρίτη, 23 Ιουλίου, 2013 - 06:00

Μεγάλη φωτιά ξέσπασε χθες το μεσημέρι στην περιοχή Βουτάκος της Πάρου κατακαίγοντας μεγάλη χορτολιβαδική έκταση και απειλώντας κατοικημένες περιοχές.

Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε περίπου στις 12 το μεσημέρι στην περιοχή, η οποία βρίσκεται κοντά στο νέο αεροδρόμιο Πάρου, όμως, λόγω των θυελλωδών ανέμων, πήρε γρήγορα μεγάλες διαστάσεις φθάνοντας μέχρι τη θέση «Μακριά Μύτη» στην Αλυκή. Επί τόπου έσπευσαν άμεσα ολόκληρη η δύναμη της πυροσβεστικής υπηρεσίας του νησιού με τρία πυροσβεστικά οχήματα, ιδιωτικές υδροφόρες, μέλη της Εθελοντικής Ομάδας Διάσωσης και αστυνομικές δυνάμεις, που μαζί με κατοίκους της περιοχής ρίχτηκαν στη μάχη με τις φλόγες.

Κινδύνεψαν σπίτια

Το μέτωπο της φωτιάς επεκτάθηκε ραγδαία με τους ανέμους έντασης 7-8 μποφόρ να συνιστούν τον νούμερο ένα εχθρό για τις επίγειες δυνάμεις που επιχειρούσαν στην περιοχή. Σε πρώτη φάση, λόγω της κατεύθυνσης των ανέμων η φωτιά πέρασε ξυστά από σπίτια της περιοχής, χωρίς ευτυχώς να προκαλέσει ζημιές. Μετά από περίπου δύο ώρες αρκετές εστίες της πυρκαγιάς είχαν τεθεί υπό έλεγχο, όμως οι συνεχείς αναζωπυρώσεις δεν άφηναν κανένα περιθώριο εφησυχασμού. Γύρω στις 3 μ.μ. οι επικεφαλής της επιχείρησης έβλεπαν καθαρά ότι κινδυνεύουν σπίτια στην περιοχή «Μακριά Μύτη» όπου είχαν φθάσει οι φλόγες, με τις προσπάθειες να προσανατολίζονται κυρίως στην προστασία κατοικιών που κινδύνευαν αμεσότερα. Τα χειρότερα αποφεύχθηκαν με τους άνδρες της πυροσβεστικής να καταβρέχουν τον περιβάλλοντα χώρο σπιτιών αλλά και τη βοήθεια του… ανέμου, που απομάκρυνε τη φωτιά με κατεύθυνση προς τη θάλασσα.

Υπό έλεγχο 5 ώρες μετά

Η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο περίπου στις 5 το απόγευμα, όμως επί τόπου θα παραμείνει για την αντιμετώπιση των αναζωπυρώσεων η δύναμη της πυροσβεστικής υπηρεσίας.

Ο Δήμαρχος Πάρου, Χρήστος Βλαχογιάννης, ο οποίος μετέβη μαζί με συνεργάτες του στην περιοχή όπου είχε εκδηλωθεί η πυρκαγιά, όταν τα πράγματα άρχισαν να «αγριεύουν», με τις αναζωπυρώσεις να πυκνώνουν και τις φλόγες σχεδόν να «γλύφουν» τα σπίτια, πρότεινε να ζητηθεί η συνδρομή από εναέρια μέσα, εκτιμώντας ότι υπάρχει φόβος να καούν κατοικίες. Όπως είπε, όμως, μιλώντας στην ΚΟΙΝΗ ΓΝΩΜΗ, ο Διοικητής της Πυροσβεστικής δεν θεώρησε ότι είναι απαραίτητο, πιστεύοντας ότι οι επίγειες δυνάμεις θα είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τη φωτιά, πράγμα το οποίο και έγινε.

Τρίτη πυρκαγιά στην ίδια περιοχή

Αίσθηση προκαλεί πάντως, το γεγονός ότι πρόκειται για την τρίτη φωτιά που ξεσπάει στην ίδια περιοχή σε έκταση πέριξ του νέου αεροδρομίου του νησιού σε διάστημα λιγότερο των δύο μηνών.

Στα τέλη Μαΐου μεγάλη πυρκαγιά είχε ξεσπάσει σε χορτολιβαδική έκταση στην Πούντα και στις θέσεις Κάμπος και Γλυσίδια. Και τότε η φωτιά είχε σημειωθεί ημέρα όπου στην περιοχή έπνεαν θυελλώδεις άνεμοι και μάλιστα κατά τις βραδινές ώρες, λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Τρίτης 28/5.

Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ο Δήμαρχος του νησιού κ. Βλαχογιάννης, απέφυγε να καταθέσει τις εκτιμήσεις του, εμφανίστηκε όμως προβληματισμένος αναφορικά με τη συχνότητα εμφάνισης πυρκαγιάς στην ίδια περιοχή.