Ανεξέλεγκτη η κατάσταση με τις φωτιές στα νησιά των Κυκλάδων

Συναγερμός σε Σίκινο και Νάξο

Λίγες ημέρες πέρασαν από την καταστροφή που σημειώθηκε στην Άνδρο, μετά τη φωτιά που ξέσπασε και κατάφερε να κάψει σημαντικές χορτολοβαδικές εκτάσεις, και οι πυροσβεστικές δυνάμεις καλούνται να θέσουν υπό έλεγχο τις φωτιές σε ακόμη δύο νησιά των Κυκλάδων, σε Σίκινο και Νάξος.

Καταστροφή 500 στρεμμάτων στη Σίκινο

Συγκεκριμένα, ζημιά σε 500 στρέμματα σημειώθηκε στην κορυφή του βουνού "Τρούλος" στη Σίκινο μετά τη φωτιά που ξέσπασε το απόγευμα της Δευτέρας, με τους τοπικούς παράγοντες να καταβάλλουν προσπάθειες για την κατάσβεση της. Ωστόσο, λόγω του δύσβατου σημείου από το οποίο ξεκίνησε η φωτιά, χρειάστηκε η επέμβαση ατόμων της ΕΜΑΚ, οι οποίοι μετέβησαν στο νησί με ελικόπτερο το πρωί της Τρίτης, προκειμένου αν δώσουν τις απαραίτητες ενισχύσεις.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ, η φωτιά ξεκίνησε αρχικά από την πλευρά του βουνού προς τη Φολέγανδρο ενώ γύρω στις 17:00 το απόγευμα της Δευτέρας και μετά την επέκτασή της στην άλλη πλευρά του βουνού, η φωτιά ήταν ορατή και από το νησί της Ίου.

Αν και οι αρχές της Σικίνου, ζήτησαν εναέριες δυνάμεις από την Αθήνα προκειμένου να μην επεκταθεί η φωτιά, λόγω άλλων περιστατικών κάτι τέτοιο δεν ήταν δυνατόν. Παράλληλα αδύνατη ήταν και η παρέμβαση των Πυροσβεστικών δυνάμεων της Σύρου λόγω έλλειψης ακτοπλοϊκής σύνδεσης. Η κατάσταση αναστάτωσε τους κατοίκους του νησιού, οι οποίοι παρά την παραμονή των πυροσβεστικών δυνάμεων, φοβούνται για τυχόν αναζωπύρωση της φωτιάς.

Όσον αφορά του λόγους και τα αίτια της φωτιάς, αν και ακόμα δεν έχουν εξακριβωθεί και το συμβάν εξετάζεται από το ανακριτικό τμήμα της πυροσβεστικής, για ακόμη μια φορά εικάζεται ότι υπεύθυνοι είναι οι κτηνοτρόφοι της περιοχής.

Φωτιά στη Νάξο

Την ίδια ημέρα φωτιά ξέσπασε και στην περιοχή «Μυρίσης» της Κορωνίδας Νάξου, η οποία κατάφερε να κάψει με τη σειρά της 80 στρέμματα χορτολιβαδικών εκτάσεων, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε το πυροσβεστικό σώμα της Νάξου. Για την κατάσβεση της φωτιάς, η οποία ξεκίνησε στις 13:30 χρειάστηκε η επέμβαση 10 ανδρών του Πυροσβεστικού σώματος Νάξου οι οποίοι συνοδεία 3 πυροσβεστικών οχημάτων έσπευσαν άμεσα στην περιοχή της “Μυρίσης”, ενώ για περαιτέρω ενίσχυση ενεργοποιήθηκε κλιμάκιο της Πυροσβεστικής. Σημειώνεται ότι και στις δύο περιπτώσεις δεν κινδύνεψαν ανθρώπινες ζωές και σπίτια.

Ετικέτες: