Επίσημη παρουσίαση της υπόθεσης σύλληψης δραστών για κατοχή σημαντικής ποσότητας κάνναβης και παρασκευής χασισέλαιου από την Αστυνομική Διεύθυνση Κυκλάδων

Παραγωγή χασισέλαιου με σκοπό τη διακίνηση

Οι κατοικίες των συλληφθέντων είχαν μετατραπεί σε παρασκευαστήρια παραγώγων κάνναβης

Στη σύλληψη δύο δραστών που είχαν μετατρέψει τις κατοικίες τους στην Πάρο σε παρασκευαστήρια παραγώγων κάνναβης με σκοπό την προώθηση και διακίνηση χασισέλαιου προκειμένου να αποσπούν οικονομικό όφελος, προχώρησαν οι άνδρες της Αστυνομίας στο νησί, προχθές, μετά από οργανωμένες ενέργειες.

Πρόκειται για την εξιχνίαση μίας σοβαρής υπόθεσης κατά το τελευταίο διάστημα στο νομό Κυκλάδων, της οποίας συλληφθέντες ήταν δύο ημεδαποί ηλικίας 33 και 38 ετών, με τους άνδρες του Αστυνομικού Τμήματος Πάρου να προχωρούν στην κατάσχεση 5 κιλών και 740 γρ. ακατέργαστης κάνναβης, 5,2 κιλών κάνναβης σε φάση παραγωγής χασισέλαιου, καθώς επίσης και δύο ζυγαριών ακριβείας, μίας δίκυκλης μοτοσυκλέτας κ.α..

Σχετικά με την υπόθεση, η οποία σημειώνεται πως αποτελεί τη δεύτερη παρόμοια περίπτωση εντός σύντομου χρονικού διαστήματος στην Πάρο, πραγματοποιήθηκε επίσημη παρουσίαση της αστυνομικής δράσης, χθες, στην έδρα της Διεύθυνσης Αστυνομίας Κυκλάδων στην Ερμούπολη Σύρου, από τον Διευθυντή της Δ.Α. Κυκλάδων, Αστυνομικό Διευθυντή, Γιώργο Γιαννόπουλο και τον προϊστάμενο του ΓΕΔ της ΓΕΠΑΝΑ Α/Α΄, Πέτρο Βασιλάκη.

Κατάσχεση μεγάλων ποσοτήτων ναρκωτικών

Ειδικότερα, η σύλληψη των δύο κατηγορούμενων για την από κοινού κατοχή και παραγωγή ναρκωτικών ουσιών με σκοπό τη διακίνηση πραγματοποιήθηκε κατόπιν συλλογής και αξιοποίησης στοιχείων κατά τη διερεύνηση της υπόθεσης και μετά από στοχευμένες διαδοχικές έρευνες στις κατοικίες τους. Παρουσία δικαστικού λειτουργού στην κατοικία του πρώτου συλληφθέντος (33χρονου) βρέθηκαν τα εξής: α. Ακατέργαστη κάνναβη βάρους 5 κιλών και 480 γραμμαρίων, β. Κάνναβη τριμμένη και εμποτισμένη με ισοπροπυλική αλκοόλη βάρους 4 κιλών και 780 γραμμαρίων, γ. Ποσότητα χασισέλαιου 12 ml, δ. Αποξηραμένο δενδρύλλιο κάνναβης, ε. Ζυγαριά ακριβείας, στ. Βιβλιάριο τραπεζικού λογαριασμού υψηλού χρηματικού ποσού, ζ. Το χρηματικό ποσό των 635 ευρώ και η. κινητό τηλέφωνο.

Επιπρόσθετα, στην κατοικία του δεύτερου συλληφθέντος (38χρονου) βρέθηκαν και κατασχέθηκαν τα ακόλουθα: α. Κάνναβη τριμμένη και εμποτισμένη με ισοπροπυλική αλκοόλη βάρους 420 γραμμαρίων, β. Κάνναβη ακατέργαστη βάρους 263 γραμμαρίων, γ. Ποσότητα χασισέλαιου 4 ml, δ. Ουσία άγνωστης χημικής σύνθεσης τοποθετημένη σε 45 συσκευασίες από αλουμινόχαρτο, ε. Ζυγαριά ακριβείας, στ. Το χρηματικό ποσό των 980 ευρώ, ζ. Δίκυκλη μοτοσικλέτα και η. Δυο κινητά τηλέφωνα.

Διακίνηση και παράνομο οικονομικό όφελος

Σύμφωνα με όσα υπογράμμισε ο κ. Γιαννόπουλος κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της υπόθεσης, “Όπως διακριβώθηκε από την αστυνομική έρευνα οι δράστες κατείχαν από κοινού την κάνναβη και παρασκεύαζαν χασισέλαιο με σκοπό την περαιτέρω διακίνηση του και τον προσπορισμό παράνομου οικονομικού οφέλους”. Πρόσθεσε δε, πως, μετά τη σύλληψή της, οι δύο ημεδαποί θα οδηγούνταν στην Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Σύρου.

Σε δημοσιογραφική ερώτηση σχετικά με την πιθανότητα σύνδεσης της υπόθεσης και με το νησί της Σύρου σε επίπεδο προώθησης της παράνομης δραστηριότητας και των ναρκωτικών, ο κ. Γιαννόπουλος υπήρξε λακωνικός πλην όμως συγκεκριμένος, λέγοντας πως, “Είναι μία υπόθεση η οποία αυτή τη στιγμή δεν έχει ολοκληρωθεί” κι ως εκ τούτου, “Εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα”.

Ανάδειξη αστυνομικού έργου σε συνθήκες δύσκολες

Δεδομένου ότι δεν συνηθίζεται μέχρι σήμερα η επίσημη παρουσίαση των αστυνομικών υποθέσεων, παρά τη συστηματική ενημέρωση της Αστυνομίας και μάλιστα σε καθημερινό επίπεδο, ο κ. Γιαννόπουλος τοποθετήθηκε και για τον λόγο της αναφοράς – εκ μέρους του ίδιου και του κ. Βασιλάκη – στην σοβαρή υπόθεση. Όπως χαρακτηριστικά επεσήμανε, “Η συγκεκριμένη παρουσίαση γίνεται για να καταδειχθεί το έργο της Αστυνομίας όχι μόνο στα μικρότερα νησιά όπως ακριβώς είναι η Πάρος γιατί ούτως ή άλλως είναι περιοχή με μεγάλη δραστηριότητα κι έχει να επιδείξει έργο το Αστυνομικό προσωπικό, αλλά για την ανακοίνωση του έργου της Αστυνομίας κάτω από τις δύσκολες συνθήκες που αντιμετωπίζουμε και στις μικρές αυτές περιοχές”. Σκοπός δηλαδή, όπως συμπλήρωσε ο υπεύθυνος Τύπου της Αστυνομίας, Πέτρος Βασιλάκης είναι να γίνει γνωστή η απόδοση της Αστυνομίας και του προσωπικού της σε υποθέσεις σημαντικές όπως η εν λόγω της εξιχνίασης παρασκευής χασισελαίου και διακίνησής του στο νησί της Πάρου.

“Ειλικρινά αξίζουν συγχαρητήρια στο προσωπικό για τις άοκνες προσπάθειες που κατέβαλε για τη σύλληψη των προαναφερομένων δραστών” πρόσθεσε ο Αστυνομικός Διευθυντής Κυκλάδων, ολοκληρώνοντας την παρουσίαση της υπόθεσης.

Εξιχνίαση παρόμοιας υπόθεσης

Κρίνεται αναγκαίο να τονισθεί πως, παρόμοια υπόθεση είχε εξιχνιαστεί πρόσφατα και συγκεκριμένα τον Αύγουστο του 2016 από το Αστυνομικό Τμήμα Πάρου, με δυο συλλήψεις και κατασχέσεις ναρκωτικών.

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση της Αστυνομίας, στις 3 Αυγούστου, σε χωριό της Πάρου, είχαν συλληφθεί από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Πάρου, ένας 39χρονος και μια 29χρονη, ημεδαποί, κατηγορούμενοι για κατοχή ναρκωτικών ουσιών και καλλιέργεια δενδρυλλίων κάνναβης με σκοπό τη διακίνηση. Ειδικότερα, στο πλαίσιο στοχευμένων αστυνομικών δράσεων και αξιολόγησης στοιχείων, πραγματοποιήθηκε έρευνα και στην κατοικία των κατηγορουμένων παρουσία Δικαστικού Λειτουργού και βρέθηκαν τα εξής: α. Ποσότητα κάνναβης βάρους 3 κιλών, εμποτισμένη με ισοπροπυλική αλκοόλη και τοποθετημένη μέσα σε μεταλλικό δοχείο με σκοπό την παραγωγή χασισέλαιου, β. Ποσότητα ακατέργαστης κάνναβης συνολικού βάρους 948 γραμμαρίων τοποθετημένη σε γυάλινα βάζα και πλαστικές σακούλες, γ. Ποσότητα χασισέλαιου βάρους 44 γραμμαρίων, δ. Ποσότητα ισοπροπυλικής αλκοόλης 17 λίτρων, ε. Ηλεκτρονική ζυγαριά ακριβείας και στ. Το χρηματικό ποσό των 4.700,00 ευρώ.

Επιπλέον, εντοπιστήκαν στον περίβολο - κτήμα της κατοικίας δυο καλλιέργειες κάνναβης, μία υπαίθρια και μία εσωτερικού χώρου. Συγκεκριμένα, η υπαίθρια καλλιέργεια αποτελούνταν από 32 ανεπτυγμένα φυτά κάνναβης ύψους έως 1,5 μέτρα, καθώς και ένα αποξηραμένο δενδρύλλιο. Παράλληλα, η δεύτερη καλλιέργεια (εσωτερικού χώρου) ήταν αναπτυγμένη σε γλάστρες μέσα σε δυο αποθήκες υπό ελεγχόμενες με κατάλληλο εξοπλισμό συνθήκες τεχνητού φωτισμού, εξαερισμού και θέρμανσης και αποτελούνταν από 106 δενδρύλλια ύψους έως 1 μέτρο. Τα δενδρύλλια εκριζώθηκαν και μαζί με τα υπόλοιπα ευρήματα (ναρκωτικές ουσίες, ζυγαριά, συσκευασίες και καλλιεργητικός εξοπλισμός) κατασχέθηκαν. Οι συλληφθέντες είχαν οδηγηθεί στην Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Σύρου.