Σε πολυετή φυλάκιση, χωρίς το δικαίωμα αναστολής, καταδίκασε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αιγαίου, τον π. Διοικητή και τον π. Υποδιοικητή της Πολεοδομίας Σύρου

Ποινές για το σκάνδαλο της Πολεοδομίας

Ένοχος κρίθηκε ακόμη ένας αρχιτέκτονας, με 10ετή ποινή φυλάκισης με αναστολή
  • Πέμπτη, 30 Μαρτίου, 2017 - 06:20

Βαρύς ο πέλεκυς της δικαιοσύνης, για τους δύο βασικούς κατηγορούμενους σε ό,τι αφορά την υπόθεση του σκανδάλου της Πολεοδομίας Σύρου, με βαρύτατες τελεσίδικες και μη αναστρέψιμες ποινές, καθώς επίσης και για έναν εκ των υπολοίπων κατηγορουμένων, ο οποίος ωστόσο δεν στερήθηκε το ανασταλτικό δικαίωμα.

Τον δικαστικό κύκλο της πολύκροτης υπόθεσης έκλεισε η απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αιγαίου, με την απαγγελία των ποινών, από την Έδρα, στους τρεις, εκ των συνολικά εννέα, κατηγορούμενους, που εμπλέκονταν στο σκάνδαλο της παράνομης έγκρισης οικοδομικών αδειών, για την ανέγερση πολυτελών καταλυμάτων σε διάφορα νησιά των Κυκλάδων και είχε απασχολήσει σε πανελλαδικό επίπεδο τα Μέσα, με επίκεντρο κυρίως τη Σύρο και τη Μύκονο.

Σημειώνεται, πως ο φάκελος της υπόθεσης ήλθε στο Εφετείο Κακουργημάτων στις 9 Μαρτίου, ενώ η ακροαματική διαδικασία περιελάμβανε την εξέταση περίπου 80 μαρτύρων, ανάμεσα στους οποίους μηχανικοί, υπηρεσιακοί υπάλληλοι, καθώς και πρόσωπα της Αυτοδιοίκησης. Η εκδίκαση της υπόθεσης διεκόπη, μετά από αίτημα πολλών εκ των δικηγόρων υπεράσπισης και συνεχίστηκε στις 27 Μαρτίου, με την τελική απόφαση της Έδρας να ανακοινώνεται χτες, 29 Μαρτίου, νωρίς το βράδυ.

Αμείλικτος ο Εισαγγελέας

Τις ανώτατες ποινές, πρότεινε ο Εισαγγελέας Εφετών, για τον πρώην Διοικητή και Υποδιοικητή της Πολεοδομίας Σύρου, κ.κ. Δημήτρη Μπουντούρη και Κυριάκο Δικτυόπουλο, με βάση τη βαρύτητα της υπόθεσης.

Η Έδρα του Δικαστηρίου έκρινε ένοχους τους κ.κ. Μπουντούρη και Δικτυόπολο, προτείνοντας ποινές φυλάκισης, που άγγιζαν τα 30 έτη. Αναλυτικότερα, ποινή των 20 ετών φυλάκισης, για την κατηγορία της παθητικής δωροδοκίας, στρεφόμενης κατά νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου και τελεσθείσας επί μακρό χρόνο, με επιδιωχθέν όφελος και προξενηθείσα ζημία ιδιαιτέρως μεγάλα, που υπερβαίνουν συνολικά το ποσό των 150.000 ευρώ, κατ΄ εξακολούθηση, καθώς και 10 έτη φυλάκισης, για την κατηγορία της κατ΄ επάγγελμα νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα κατ΄ εξακολούθηση.

Όσον αφορά στον ιδιώτη αρχιτέκτονα, κ. Μάντικα, προτάθηκε, η ποινή των 10 ετών φυλάκισης, για την κατηγορία της ενεργητικής δωροδοκίας, στρεφομένης κατά νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου και τελεσθείσας επί μακρό χρόνο, με επιδιωχθέν όφελος και προξενηθείσα ζημία ιδιαιτέρως μεγάλα, αναγνωρίζοντας ωστόσο, το ελαφρυντικό της επίδειξης καλής συμπεριφοράς εκ μέρους του δράστη για μεγάλο διάστημα μετά την τέλεση της εγκληματικής πράξης.

Οι υπόλοιποι έξι κατηγορούμενοι, Ανδροκλής Βαγενάς, Μάρθα Μπουντούρη (συζ. Δημητρίου), Ευγενία Δικτυοπούλου (συζ. Κυριάκου), Νικόλαος Δασκαλαντωνάκης, Χαράλαμπος Δικτυόπουλος (του Κυριάκου) και Ανδρέας Δικτυόπουλος (του Κυριάκου) κρίθηκαν αθώοι και αφέθηκαν ελεύθεροι.

Επίδειξη καλής συμπεριφοράς το μόνο ελαφρυντικό

Στη συνέχεια, οι δικηγόροι υπεράσπισης των τριών πλέον κατηγορουμένων, αιτήθηκαν να ληφθούν υπόψιν, από το Δικαστήριο τα ελαφρυντικά του πρότερου έντιμου βίου, της μετάνοιας και της επίδειξης καλής συμπεριφοράς μετά την τέλεση της αξιόποινης πράξης, για τους κ.κ. Μπουντούρη και Δικτυόπουλο, ενώ η υπεράσπιση του κ. Μάντικα, αρκέστηκε στο ήδη αναγνωρισμένο ελαφρυντικό της επίδειξης καλής συμπεριφοράς.

Όπως υποστήριξαν οι δικηγόροι υπεράσπισης, του π. Διευθυντή και π. Υποδιευθυντή της Πολεοδομίας Σύρου, οι δύο κατηγορούμενοι επέδειξαν υποδειγματική συμπεριφορά, καθώς αφενός προχώρησαν σε απόδοση, εκ των υστέρων, μεγάλου μέρους των χρημάτων, προς το Ελληνικό Δημόσιο και αφετέρου δεν υπήρξαν ούτε φυγόποινοι, ούτε φυγόδικοι, είχαν παραβρεθεί αυτοπροσώπως σε όλη τη διαδικασία εκδικάσεων της υπόθεσης, ενώ παράλληλα, είχαν τηρήσει στο ακέραιο, όλους τους όρους, που είχαν επιβληθεί από τα προηγούμενα Δικαστήρια, όπως η απαγόρευση εξόδου από το νησί ή τη χώρα, ή η υποχρεωτική τακτική επίσκεψη στο Αστυνομικό Τμήμα.

Κατόπιν των αγορεύσεων, εκ μέρους των δικηγόρων υπεράσπισης, το Δικαστήριο προχώρησε σε μία ολιγόλεπτη διακοπή, ενώ με την επιστροφή της Έδρας, η πρόεδρος ανακοίνωσε την αναγνώριση και για τους δύο κατηγορούμενους μόνο του ελαφρυντικού της επίδειξης καλής συμπεριφοράς μετά την τέλεση της αξιόποινης πράξης, προτείνοντας τις ίδιες ποινές, για τις κατηγορίες, που βάρυναν τα πρώην στελέχη της Πολεοδομίας Σύρου.

Οι δικηγόροι υπεράσπισης επέμειναν, πως οι προβλεπόμενες ποινές δεν συνάδουν με τη σοβαρότητα των αδικημάτων, καθώς σύμφωνα με τα όσα υποστήριξαν, παρά το γεγονός του αξιόποινου των πεπραγμένων των δύο κατηγορουμένων, υπήρξε διακινδύνευση δημόσιου χρήματος και όχι ζημίωση του Δημοσίου, αντιπαραβάλλοντας άλλες υποθέσεις, όπου οι κατηγορούμενοι, μέσω των πράξεών τους, ζημίωσαν εκατομμύρια ευρώ τα Δημόσια Ταμεία, ενώ σημείωσαν ξανά, την εκ των υστέρων εκούσια καταβολή μέρους των χρημάτων, εκ μέρους των δύο ανδρών, αλλά και τον πρότερο έντιμο βίο τους. Αιτήθηκαν να ληφθούν υπόψιν και τα υπόλοιπα προτεινόμενα ελαφρυντικά, επιχειρηματολογώντας υπέρ της ορθότητάς τους.

Αμετακίνητη η Έδρα για μη ανασταλτικό χαρακτήρα

Ακολούθησε νέα μικρή διακοπή, έπειτα από την οποία η Πρόεδρος, ο Εισαγγελέας και οι Εφέτες, επέστρεψαν στην αίθουσα, προκειμένου να αποδώσουν τις τελεσίδικες ποινές στους κατηγορουμένους, επιβάλλοντας, τελικά, στους κ.κ. Μπουντούρη και Δικτυόπουλο, ποινή φυλάκισης 16 ετών, για την κατηγορία της παθητικής δωροδοκίας, στρεφόμενης κατά νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου και τελεσθείσας επί μακρό χρόνο, με επιδιωχθέν όφελος και προξενηθείσα ζημία ιδιαιτέρως μεγάλα, που υπερβαίνουν συνολικά το ποσό των 150.000 ευρώ, κατ΄ εξακολούθηση και ποινή φυλάκισης 10 ετών, για την κατηγορία της κατ΄ επάγγελμα νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα κατ΄ εξακολούθηση, χωρίς το δικαίωμα της αναστολής.

Για τον κ. Μάντικα, επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 10 ετών, με αναστολή.

Παρά τις ιδιαίτερα έντονες προσπάθειες των δικηγόρων υπεράσπισης, προκειμένου να επιτύχουν την ανάκληση της απόφασης του Δικαστηρίου, για τη μη χορήγηση ανασταλτικού δικαιώματος στο αποτέλεσμα, η Έδρα επέμεινε στην απόφασή της, χορηγώντας το μόνο στον κατηγορούμενο κ. Μάντικα.

Επιπλέον των ποινών φυλάκισης, παρεπόμενες ποινές που επεβλήθησαν αφορούν, μεταξύ άλλων, στη στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων και τη δήμευση της ακίνητης περιουσίας και των τραπεζικών λογαριασμών, για τον π. Διοικητή και π. Υποδιοικητή της Πολεοδομίας Σύρου.