Πασχαλινή απόδραση στις Κυκλάδες

Στιγμές κατάνυξης στα γραφικά δρομάκια τους

Αναβίωση των τοπικών ηθών και εθίμων

Ξεχωριστό χρώμα και άρωμα είχαν και φέτος οι ημέρες του Πάσχα στα νησιά των Κυκλάδων, τα οποία αποτέλεσαν ιδανικό προορισμό για Έλληνες και ξένους επισκέπτες που γνώρισαν εκ του σύνεγγυς τα αμέτρητα παραδοσιακά πασχαλινά έθιμά τους, σε συνδυασμό με τις ντόπιες γεύσεις και την κατανυκτική ατμόσφαιρα.

Τήνος

Στα ανοιξιάτικα “ντύθηκε” η Τήνος για να γιορτάσει, όπως κάθε χρόνο, τη μεγαλύτερη γιορτή της Χριστιανοσύνης. Τη βραδιά της Μεγάλης Παρασκευής, οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να δουν πρώτα τον Επιτάφιο της Καθολικής Ενορίας του Αγίου Νικολάου και στη συνέχεια τους Επιταφίους της Χώρας, στολισμένους περίτεχνα από τα κορίτσια με βιολέτες που συγκεντρώθηκαν στην εξέδρα της παραλίας στο λιμάνι, όπου ψάλλονται τα εγκώμια. Μετά την αποχώρησή τους, ο Επιτάφιος του Ενοριακού Ναού Αγίου Νικολάου με τον εφημέριο του, ακολουθούμενος από πλήθος κόσμου, προχώρησε προς την παραθαλάσσια περιοχή “Σπιτάλια”, όπου οδηγήθηκε μέσα στη θάλασσα, στη μνήμη όσων χάθηκαν για πάντα στην αγκαλιά της.

Άνδρος

Στο νησί των καπεταναίων και των καραβοκύρηδων ξεχώρισαν οι τοπικές νοστιμιές και τα “βροντερά” έθιμα. Ο εορτασμός κορυφώθηκε με τα αμέτρητα βεγγαλικά και τις κροτίδες, που έκαναν εντυπωσιακό το βράδυ της Ανάστασης. Μετά την περιφορά των εικόνων της Ανάστασης στα σοκάκια του χωριού από τις δυο ενορίες όλοι οι κάτοικοι και οι επισκέπτες συγκεντρώθηκαν στην πλατεία του χωριού και έδωσαν το σύνθημα για να σκάσουν τα “μάσκουλα” με έναν εκκωφαντικό κρότο.

Σαντορίνη

Ατμοσφαιρικό, κατανυκτικό και χρωματισμένο από τις τοπικές παραδόσεις ήταν το Πάσχα στο νησί της Σαντορίνης. Με ευλάβεια οι πιστοί συνόδευσαν τον Επιτάφιο στην περιφορά του μέσα στα χωριά του νησιού, διαβαίνοντας τα λιθόστρωτα δρομάκια του. Κεντρικό σημείο αποτέλεσε και πάλι ο Πύργος με τις χιλιάδες φωτιές του. Σε ορισμένα χωριά επίσης αρκετοί αναβίωσαν το έθιμο που θέλει τους συμπατριώτες μας έξω από τα στολισμένα με φαναράκια σπίτια τους να περιμένουν τον επιτάφιο και να τον ραίνουν με ροδοπέταλα και ανθόνερο.

Μύκονος

Εκατοντάδες πιστοί προσήλθαν στους Ιερούς Ναούς της Χώρας και στα Μοναστήρια της Άνω Μεράς και του Παλαιόκαστρου για να ακούσουν το ελπιδοφόρο μήνυμα της Αναστάσεως, να λάβουν το Άγιο Φως, να ανταλλάξουν ευχές και να διαδώσουν το χαρμόσυνο “Χριστός Ανέστη”.

Μήλος

Πλήθος κόσμου παρακολούθησε και φέτος την Θεία λειτουργία της Μ. Παρασκευής και την περιφορά του επιταφίου στο χωριό του Αδάμαντα Μήλου. Τα φαναράκια κέρδισαν τις εντυπώσεις και έκαναν το πλήθος να κοιτάζει τον ξάστερο ουρανό με θαυμασμό.

Νάξος

Με κατάνυξη παρακολούθησαν οι πολυάριθμοι πιστοί τη Μ. Παρασκευή την Ακολουθία του Επιταφίου και την περιφορά σε όλη τη Νάξο. Στα χωριά, αλλά και στη Χώρα, οι καμπάνες κτυπούσαν πένθιμα. Κορυφαία στιγμή ήταν η συνάντηση των τριών Επιταφίων των ενοριών της Χώρας Νάξου.

Κουφονήσι

Πλήθος επισκεπτών τίμησε την ημέρα της Μ. Παρασκευής στη λιτανεία του Επιταφίου. Καπνογόνα, φωτεινά αερόστατα, δάδες και φωτοβολίδες συνέθεσαν μία φαντασμαγορική ατμόσφαιρα.

Πάρος

Η αναπαράσταση των Παθών στη Μάρπησσα, Μάρμαρα, Πρόδρομο, Λεύκες και Άσπρο Χωριό, αλλά και η συνάντηση των επιταφίων στην Παροικία και τη Νάουσα αποτέλεσαν το σημείο αναφοράς στον εορτασμό των ημερών του Πάσχα στο γραφικό νησί της Πάρου.

Ετικέτες: