Εορτασμός Αγίου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου του Τροπαιοφόρου

Σύμβολο λεβεντιάς και ανδρείας

Τα γιορτινά του φόρεσε το Κουφονήσι, το οποίο τίμησε με λαμπρότητα τον πολιούχο του

Σε κλίμα θρησκευτικής κατάνυξης και ευλάβειας τιμήθηκε και φέτος στις Κυκλάδες η μνήμη του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου του Τροπαιοφόρου, ο οποίος θεωρείται προστάτης του Πεζικού και του Στρατού Ξηράς και είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με την ελληνική παράδοση.

Ανάμεσα στο σύνολο των θαυμάσιων διηγήσεων και των θρύλων που συγκεντρώνει, ξεχωρίζει αυτός που αναφέρεται στο φόνο του δράκοντα και τη σωτηρία της βασιλοπούλας. Τα ελληνικά έθιμα που αναβιώνουν στη μνήμη του, συνδέονται συνήθως με τη συγκεκριμένη ιστορία, αλλά και τη σχέση του Αγίου με τον στρατό.

Κουφονήσι: Αγιασμός των υδάτων και των καϊκιών

Στο επίκεντρο των εκδηλώσεων βρέθηκε για μία ακόμη φορά ο λαμπρός εορτασμός του πολιούχου Κουφονησίου, Αγίου Γεωργίου, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Θήρας, Αμοργού και Νήσων, Επιφάνιου. Τη διοργάνωση της προσφοράς γεύματος σε όλους τους παρευρισκόμενους του νησιού προς τιμήν του Αγίου ανέλαβε - μετά από εθελοντική συμμετοχή σε κλήρωση - η οικογένεια του Ρουσσέτου Πράσινου. Όπως κάθε χρόνο, όλοι οι κάτοικοι του νησιού συνέβαλαν στην προετοιμασία και στη φιλοξενία, προσφέροντας προσωπική εργασία.

Το “παρών” έδωσαν ο δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Μανόλης Μαργαρίτης, ο αντιδήμαρχος Τοτόμης Πρωτονοτάριος, ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Νάξου, Γιάννης Μαμουζέλος, ο πρόεδρος του ΝΟΠΠΑΠΠΠΑ, Ιάκωβος Ναυπλιώτης- Σαραντηνός, η αντιδήμαρχος Κουφονησίου, Κατερίνα Συμιγδαλά, ο πρόεδρος Αντώνης Κωβαίος και πλήθος πιστών από τα γύρω νησιά και τη Νάξο. Ο εορτασμός ξεκίνησε με τη θεία λειτουργία στον Ι. Ναό του Αγίου Γεωργίου και ακολούθησε η περιφορά των ιερών λειψάνων σε όλο το συνοικισμό, καθώς και ο αγιασμός των υδάτων και των καϊκιών στο λιμάνι του νησιού. Η λιτανεία κατέληξε στον Ιερό Ναό όπου όλοι οι παρευρισκόμενοι προσκύνησαν τα ιερά λείψανα, περνώντας κάτω από τη σκευοφόρο, όπου ήταν υψωμένη σταθερά από δύο πιστούς.

Πανηγυρικός εορτασμός σε Σύρο, Πάρο και Σαντορίνη

Το απόγευμα της Κυριακής του Πάσχα στη Σύρο, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου, Δωρόθεος Β', παρουσία όλων των ιερέων του νησιού τέλεσε τον Εσπερινό της Αγάπης στον εορτάζοντα Ι.Ν. Του Αγίου Γεωργίου στην Ερμούπολη. Στη συνέχεια, ακολούθησε η λιτάνευση της Ι. Εικόνας, ενώ το επόμενο πρωί τελέστηκε η πανηγυρική Θεία Λειτουργία, παρουσία του υφυπουργού Οικονομικών, Γεωργίου Μαυραγάννη.

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκαν επίσης οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό του Πολυιούχου της Αγκαιριάς Πάρου, Αγ. Γεωργίου, που διοργάνωσαν η Τοπική Κοινότητα Αγκαιριάς και ο Πολιτιστικός Σύλλογος της περιοχής. Μετά την πανηγυρική Θ. Λειτουργία και την περιφορά της εικόνας του Αγίου, με τη συνοδεία του 1ου Συστήματος Ναυτοπροσκόπων Λευκών, ακολούθησε παράσταση με παραδοσιακούς χορούς, αλλά και κεράσματα στο προαύλιο του Ι. Ναού.

Μαζί με την Αγία Ειρήνη και τον Άγιο Εφραίμ τιμήθηκε στον ενοριακό Ναό της Αγίας Τριάδας στη Μέσα Γωνιά Σαντορίνης ο Άγιος Γεώργιος. Οι διάσπαρτες και εορτάζουσες εικόνες των Αγίων συγκεντρώθηκαν τη Δευτέρα του Πάσχα στο ναό για την κοινή απόδοση του εορτασμού. Μετά την Θεία Λειτουργία, πραγματοποιήθηκε η περιφορά των εικόνων στα γραφικά σοκάκια του χωριού με ενδιάμεσο σταθμό τον αύλειο χώρο της εκκλησίας του Χριστού. Στη συνέχεια, επανήλθαν στην Αγία Τριάδα, ευλογήθηκε και μοιράσθηκε πανήγυρη ψωμοτύρι και κρασί, αλλά και διάφορα άλλα γλυκίσματα.