Συνέντευξη Τύπου του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Σύρου κ. Δωροθέου Β'

Κοντά στον συνάνθρωπο

Πολυσχιδές φιλανθρωπικό και κοινωνικό έργο

Για την πολύτιμη συμβολή του Εράνου Αγάπης και Φιλανθρωπίας της Ιεράς Μητρόπολης Σύρου στην ανακούφιση οικονομικά αδυνάτων οικογενειών και συνανθρώπων μας μίλησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου κ. Δωρόθεος Β', κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στα τοπικά ΜΜΕ.

Ειδικότερα, ο κ. Δωρόθεος κατέστησε γνωστό ότι ο Έρανος διοργανώθηκε και φέτος, σε συνεργασία με τους κληρικούς και τους συνεργάτες της Ιεράς Μητρόπολης και στα 12 νησιά της Μητροπολιτικής Περιφέρειας, με στόχο την ενίσχυση του φιλανθρωπικού και κοινωνικού ταμείου της. Παράλληλα, εξέφρασε εγκάρδιες ευχαριστίες προς όλους τους συμμετέχοντες του εράνου, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν θερμά στο κάλεσμα της τοπικής εκκλησίας, δίνοντάς της τη δυνατότητα να συνεχίσει με την ίδια αφοσίωση και το 2014, το πολυσχιδές και πολυδιάστατο έργο της.

Χορήγηση φοιτητικού επιδόματος

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στις φιλανθρωπικές δραστηριότητες της Ι.Μ. Σύρου, η οποία πέραν των απόρων οικογενειών, των Ιδρυμάτων αλλά και των συνανθρώπων μας που χρήζουν της συνδρομής της, ενισχύει και νέους ανθρώπους που βάζουν πλώρη για νέους πνευματικούς ορίζοντες στη ζωή τους.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, “η Μητρόπολη στηρίζει αρκετούς φοιτητές σε πάρα πολλές πόλεις της πατρίδας μας προκειμένου να ανταποκριθούν με ένα μικρό συμβολικό ποσό στα έξοδα της εκεί διαμονής τους”. Υπογράμμισε μάλιστα ότι οι εγγραφές φοιτητών για την παραλαβή του φοιτητικού επιδόματος ξεπέρασαν φέτος κάθε προηγούμενο, γεγονός που καταδεικνύει τις αυξημένες ανάγκες της σημερινής κοινωνίας. Πρόσθεσε δε ότι από τον Ιανουάριο, η Ιερά Μητρόπολη θα προσπαθήσει, περικόπτοντας οποιαδήποτε άλλα έξοδα, να ενισχύσει αυτό τον κωδικό των φοιτητικών επιδομάτων για να ανακουφίσει σημαντικό αριθμό φοιτητών και τις οικογένειές τους.

Ενημέρωσε ακόμα πως με την είσοδο των παιδιών στα ανώτατα και ανώτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας, η Μητρόπολη απέστειλε σε όλους τους επιτυχόντες από μία συγχαρητήρια επιστολή. Όπως τόνισε, “οι απαντήσεις των παιδιών, οι οποίες καταφθάνουν καθημερινά στα γραφεία της είναι ιδιαίτερα συγκινητικές. Οι φοιτητές, με εγκάρδια λόγια ευχαριστούν την εκκλησία η οποία τους σκέφτεται και είναι κοντά τους σε αυτή την πολύ κρίσιμη και δύσκολη περίοδο της ζωής τους”.

Στήριξη των οικονομικά αδυνάτων οικογενειών

Επιπροσθέτως, ο κ. Δωρόθεος σημείωσε ότι ένας ακόμη σκοπός της Μητρόπολης είναι η συνέχεια του προγράμματος “Είμαστε μια οικογένεια”, μέσω του οποίου 360 οικογένειες παραλαμβάνουν κάθε μήνα πακέτα με τρόφιμα και άλλα αναλώσιμα είδη. Υπενθυμίζεται ότι την αξιέπαινη αυτή πρωτοβουλία στηρίζει και ενισχύει η Ένωση Ελλήνων εφοπλιστών για την ανακούφιση των πιστών και στα 12 νησιά της Μητρόπολης.

Ανάγκη ενίσχυσης του Παιδικού Σταθμού και του Γηροκομείου

Ιδιαίτερο βάρος θα δοθεί ακόμα στην αποπληρωμή φαρμάκων ευπαθών ομάδων και οικονομικά αδυνάτων συνανθρώπων μας, καθώς και στην ενίσχυση του Παιδικού σταθμού της Ιεράς Μητρόπολης “Στην παλάμη του Θεού”, του νηπιαγωγείου, αλλά και του Γηροκομείου τα οποία αντιμετωπίζουν σημαντικά οικονομικά προβλήματα.

Όπως εξήγησε, η δυσβάσταχτη φορολογία που έχει επέλθει τόσο στην Ιερά Μητρόπολη, όσο και στα νομικά πρόσωπα των ναών και των μονών έχει αποδυναμώσει τη γενικότερη προσπάθειά τους.

Ως εκ τούτου τόνισε ότι η συμπαράσταση της τοπικής κοινωνίας, σε συνδυασμό με τις φιλάγιες δωρεές επωνύμων και ανωνύμων, οι οποίοι αγαπούν και τιμούν την εκκλησία, στηρίζοντας το έργο της δύναται να συμβάλει στην ενδυνάμωση των δύο αυτών ιδρυμάτων.

“Η εκκλησία είναι ο μόνος δυνατός θεσμός”

Ανέφερε ακόμα πως το φιλανθρωπικό έργο της Μητρόπολης επεκτείνεται με μικρές ή μεγαλύτερες οικονομικές χορηγίες σε συνανθρώπους μας, καθώς και ενισχύσεις συλλόγων ή σχολείων. “Καθημερινά καταφθάνουν στα γραφεία της Μητρόπολης αιτήματα από όλα τα νησιά και δε θέλουμε να είμαστε αρνητικοί σε κανέναν” δήλωσε, σημειώνοντας πως “η εκκλησία είναι ο μόνος θερμός που αυτή τη στιγμή στέκεται όρθιος και δυνατός και οφείλει να κρατήσει μέσα στην αγκαλιά της όλους τους ανθρώπους που την έχουν ανάγκη”.

Εξήγησε μάλιστα, πως η ίδια προσπαθεί να το πετύχει αυτό, πρώτα μεταδίδοντάς τους το ελπιδοφόρο και ειρηνικό μήνυμα αγάπης και στήριξης και έπειτα συνεισφέροντας στο μέτρο του δυνατού για την ανακούφιση μερικών εκ των αναγκών τους. “Θέλουμε να πιστεύουμε ότι το αύριο θα είναι καλύτερο” υπογράμμισε ο κ. Δωρόθεος, απευθύνοντας για μία ακόμη φορά ιδιαίτερες ευχαριστίες προς όλους εκείνους που στηρίζουν το φιλανθρωπικό έργο της Μητρόπολης.

“Εύχομαι ο Θεός να ανταποδίδει αυτή τη βοήθεια σε όλους πλουσιοπάροχα και γρήγορα να απομακρυνθούν τα σύννεφα των δυσκολιών και των προβλημάτων και από την πατρίδα μας και από την ελληνική οικογένεια. Ιδιαίτερα δε από τα παιδιά μας, τις ελπίδες και τα όνειρα των οποίων πρέπει όλοι να στηρίξουμε και να βοηθήσουμε να εκπληρωθούν”, κατέληξε.

Χειροτονία διακόνου το προσεχές Σάββατο

Στη συνέχεια, ο Μητροπολίτης Σύρου ανακοίνωσε ότι το προσεχές Σάββατο στον Ι. Ν του Αγίου Γεωργίου θα τελεσθεί χειροτονία διακόνου, στην οποία προσκαλεί όλο τον κόσμο της Σύρου. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, “έχει καταστεί πολύ σημαντικό γεγονός να μπορεί ένας Μητροπολίτης να χειροτονεί έστω και έναν κληρικό το χρόνο. Αντιλαμβανόμαστε ότι δεν μπορούμε να έχουμε πλέον τη δυνατότητα που είχαμε, ωστόσο οι ποιμαντικές και πνευματικές ανάγκες του λαού μας είναι πολλές. Γι' αυτό θεωρούμε μεγάλη ευλογία να μας δίνεται αυτή η δυνατότητα”.

Κατέστησε δε γνωστό ότι πρόκειται για τη μόνη εκκλησιαστική τελετή που τελείται μέσα στη Θεία Λειτουργία, καθώς όλες οι άλλες απεκόπησαν, ενώ σημείωσε πως “η χαρά της χειροτονίας ενός νέου κληρικού δεν αφορά μόνο τους συγγενείς και τους φίλους τους, αλλά ολόκληρη την τοπική εκκλησία”.

Καταλήγοντας, ευχήθηκε σε όλους καλή δύναμη, παρακαλώντας τους πιστούς να συνεχίσουν να στηρίζουν το έργο της Ιεράς Μητρόπολης.

Προκήρυξη 16 θέσεων εργασίας από την Ιερά Μητρόπολη Σύρου

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο του Προγράμματος Κοινωφελούς Χαρακτήρα για ανέργους μέσω του ΟΑΕΔ, που θα έχουν τη δυνατότητα να καλύψουν 27.958 θέσεις πλήρους απασχόλησης σε όλη τη χώρα, η Ιερά Μητρόπολη Σύρο ανακοινώνει ότι προκηρύσσει 16 θέσεις εργασίας. Δικαίωμα υποβολής ηλεκτρονικών αιτήσεων συμμετοχής στη διαδικασία κατάρτισης του Πίνακα Κατάταξης Ανέργων για την προώθηση της απασχόλησης μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα έχουν μόνο οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ.

Ετικέτες: