Ο Αγιασμός των υδάτων και η κατάδυση του Τιμίου Σταυρού στις Κυκλάδες

Φωτισμός της κτίσης

Χαρούμενα, θριαμβευτικά και ελπιδοφόρα γιορτάστηκε και φέτος η δεσποτική εορτή των Αγίων Θεοφανείων στις Κυκλάδες με την καθιερωμένη τελετή του Αγιασμού των υδάτων και της καταδύσεως του Τιμίου Σταυρού στους λιμένες των νησιών.

Μέσα από τις λιτανευτικές εκδηλώσεις στις οποίες συμμετείχε για μία ακόμη φορά πλήθος πιστών εκφράστηκε η σάρκωση, επιφάνεια και φανέρωση του Χριστού, που είναι το αληθινό φως και ο νοητός ήλιος της δικαιοσύνης.

Μήλος

Με θρησκευτική κατάνυξη και υπό καλές καιρικές συνθήκες πραγματοποιήθηκε ο εορτασμός των Θεοφανείων στην παραλιακή ζώνη του Αδάμαντα της Μήλου, παρουσία του δημάρχου Γεράσιμου Δαμουλάκη, του λιμενάρχη Πέτρου Αλικάκου και των λοιπών αρχών. Επικεφαλής των θρησκευτικών εκδηλώσεων του αγιασμού των υδάτων ήταν ο εφημέριος του Αδάμαντα Πατήρ Μητροφάνης. Στα παγωμένα νερά του λιμανιού για την ανάσυρση του Τιμίου Σταυρού έπεσαν συνολικά τέσσερις πολίτες. Τελικός νικητής αναδείχθηκε ο Βαγγέλης Κυρίτσης στον οποίο δόθηκε αναμνηστικό έπαθλο, γιατί ανέσυρε τον Σταυρό στην τελευταία προσπάθεια.

Τήνος

Μετά την τέλεση του Μεγάλου Αγιασμού στον Πανίερο Ναό της Ευαγγελιστρίας στην Τήνο, λιτανευτική πομπή με τη συμμετοχή του Ιερού Κλήρου, του Δημάρχου Τήνου, εκπροσώπων του ΠΙΙΕΤ, των τοπικών αρχών και των Σωμάτων Ασφαλείας και δεκάδων πιστών κατευθύνθηκε προς την κατάλληλα ευπρεπισμένη εξέδρα στο λιμάνι, όπου και τελέσθηκε η καθιερωμένη τελετή της καταδύσεως του Τιμίου Σταυρού στη θάλασσα. Τον Σταυρό ανέσυρε ο Κωνσταντίνος Φωτιάδης, ο οποίος και έλαβε ως ευλογία, χρυσό επιστήθιο Σταυρό.

Νάξος

Παρά το συννεφιασμένο σκηνικό του καιρού, με ιδιαίτερη λαμπρότητα και μεγάλη συμμετοχή πιστών εορτάστηκαν τα Θεοφάνεια στη Νάξο. Μετά την ακολουθία του Μεγάλου Αγιασμού στο Μητροπολιτικό Ναό χοροστατούντος του Μητροπολίτη Παροναξίας, Καλλίνικου, ακολούθησε η τελετή του καθαγιασμού των υδάτων στη μαρίνα, όπου έφτασαν σε πομπή και υπό τους ήχους της Φιλαρμονικής ο ιερός κλήρος, οι τοπικές πολιτικές και πολιτειακές αρχές και πλήθος πιστών. Σημειώνεται ότι ο ξύλινος Σταυρός που ερρίφθη κατά τις δυο ρίψεις επέπλεε, ενώ κατά την τρίτη ρίψη βυθίστηκε και επί αρκετά λεπτά φάνταζε αδύνατη η ανάσυρση του από τους νέους, οι οποίοι βούτηξαν στα κρύα νερά. Για το λόγο αυτό, ένας από τους ιερείς έριξε τον ιερατικό σταυρό του, τον οποίο έπιασε ο Κώστας Καραβίας, ενώ λίγο αργότερα ο Νίκος Βαλέτας ανέσυρε και τον ξύλινο σταυρό που επί χρόνια ρίπτεται κατά τον Αγιασμό των υδάτων στη Νάξο.

Με τη δέουσα λαμπρότητα πραγματοποιήθηκε ο Αγιασμός των υδάτων και στον παραλιακό οικισμό του Απόλλωνα, στον όρμο της Κωμιακής στον Κάμπο στο εκκλησάκι του Άι Μάμμα, στο λιμανάκι της Αγίας Άννας, όπου ο Σταυρός ρίπτεται από καΐκι, αλλά και στις Μικρές Κυκλάδες.

Σαντορίνη

Επίκεντρο των λιτανευτικών εκδηλώσεων στη Σαντορίνη ήταν φέτος το Αλιευτικό καταφύγιο της Βλυχάδας, όπου συγκεντρώθηκε και ο περισσότερος κόσμος. Στη Βλυχάδα τον Σταυρό ανέσυρε ο Άγγελος Βάλβης και στον όρμο Φηρών ο Μανώλης Νομικός.

Μύκονος

Ιδιαίτερα ευνοϊκές ήταν οι καιρικές συνθήκες στη Μύκονο, όπου πλήθος πιστών συγκεντρώθηκε στον Μόλο, πλησίον του Αγίου Νικολάου στον γιαλό προκειμένου να παρακολουθήσει τον Αγιασμό των Υδάτων. Η λιτανευτική πομπή αφού έκανε τον καθιερωμένο αγιασμό στα τρία πηγάδια, κατέληξε στον γιαλό για τον αγιασμό των υδάτων και ακολούθησε η ρίψη του Σταυρού στην Θάλασσα. Τον Σταυρό είχε την ευλογία να ανασύρει από τα παγωμένα νερά ο Βαγγέλης Παπουτσάς.

Σέριφος

Με καλό καιρό και αθρόα συμμετοχή του κόσμου στο λιμάνι του νησιού έγινε και φέτος ο αγιασμός των υδάτων στη Σέριφο από τον ιερέα του νησιού Ιάκωβο Μητροφάνη. Μετά τη λειτουργία η λιτανεία κατευθύνθηκε στο λιμάνι, όπου πλήθος κόσμου κατέκλυσε τον παλιό μώλο για να παρακολουθήσει τη μάχη που έδωσαν αρκετοί Σεριφιώτες για να ανασύρουν από τα παγωμένα νερά τον Τίμιο Σταυρό.

Ετικέτες: