Εκδήλωση της Ιεράς Μητροπόλεως Σύρου προς τιμήν των κληρικών και λαϊκών συνεργατών της

Σύμπνοια αγάπης και αλληλεγγύης

Εγκάρδιες ευχαριστίες και πατρικές ευχές στο σύνολο των κληρικών και λαϊκών συνεργατών της Ιεράς Μητροπόλεως Σύρου απηύθυνε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Δωρόθεος Β', εξυμνώντας την ανιδιοτελή αγάπη τους, αλλά και την ολόθερμη συμπαράστασή τους στην πολυεπίπεδη αρχιερατική πορεία της.

Στο πλαίσιο της καθιερωμένης εκδήλωσης για το νέο έτος, η οποία πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συνεστιάσεων του ξενοδοχείου “Ερμής”, ο κ. Δωρόθεος αναφέρθηκε στο θεάρεστο κοινωνικό και φιλανθρωπικό έργο της εκκλησίας που επιτελείται φιλόστοργα και στα 12 νησιά της Μητροπολιτικής Περιφέρειας.

Ο “μαγνήτης” των ανθρώπινων ψυχών

Όπως τόνισε, παρά τις νησιωτικές ιδιαιτερότητες οι οποίες αναμφισβήτητα αποτελούν ένα μεγάλο μειονέκτημα, η Ιερά Μητρόπολη συνεχίζει να “αγκαλιάζει” τον άνθρωπο και τα προβλήματά του σε κάθε γωνιά του νομού, από τη Σύρο και την Τήνο, μέχρι τη Φολέγανδρο και τη μικρή Σίκινο, με τους δύο ιερείς και τους 200 κατοίκους. Αρωγοί σ' αυτή την προσπάθεια στέκονται πρωτίστως οι ιερείς, οι οποίοι έχοντας αναλάβει το δύσκολο έργο της διακονίας του λαού, γίνονται ο “μαγνήτης” που θα κρατήσει γύρω του καθαρές τις ανθρώπινες ψυχές. Κατέστησε δε γνωστό ότι, σήμερα η Ιερά Μητρόπολη Σύρου έχει δύναμη 127 εν ενεργεία κληρικών, πολλοί εκ των οποίων διακονούν σε περισσότερες από μία ενορίες.

Αναφερόμενος στο κατηχητικό έργο της εκκλησίας, η οποία διατηρεί ανοιχτή επικοινωνία αγάπης τόσο με τη νεολαία, όσο και με τις εκπαιδευτικές κοινότητες που μεριμνούν για τις ανάγκες της, ο Μητροπολίτης εξέφρασε τη χαρά του για την άνθηση που παρατηρείται σε αυτό, καθώς ολοένα και περισσότερα παιδιά πλαισιώνουν κάθε χρόνο τις κατηχητικές ομάδες στο σύνολο των νησιών.

Ωστόσο, έκρινε επιτακτική την ανάγκη αναζωογόνησης των εκκλησιαστικών αναλογίων με τη συμμετοχή νέων ιεροψαλτών, οι οποίοι αξιοποιώντας το τάλαντο της φωνής τους, δεν θα επιτρέψουν στα ιερά βιβλία, ιδιαίτερα των μικρών και απομακρυσμένων χωριών να σκονίζονται και να αραχνιάζουν. Σημείωσε μάλιστα πως παρ' όλες τις προσπάθειες της Μητρόπολης και του προέδρου του Σωματείου Ιεροψαλτών κ. Λουκά Τσούκου, δεν υπάρχει διάθεση, προαόρεση και κίνητρο από το σπίτι.

“Απόν το κράτος στην περίθαλψη του γήρατος”

Ο κ. Δωρόθεος αναφέρθηκε επίσης στα σοβαρά οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα τελευταία χρόνια τόσο ο Παιδικός Σταθμός και το Νηπιαγωγείο της Μητρόπολης “Στην παλάμη του Θεού”, όσο και το Γηροκομείο του Αγίου Ιωάννη. Όπως εξήγησε, η δυσβάσταχτη φορολογία έχει απειλήσει ήδη δύο φορές την ιστορική πορεία και προσφορά του ιδρύματος στα Τάλαντα, το οποίο έχει καταφέρει να να σταθεί στα πόδια του, χάρη στην οικονομική στήριξη του Ιδρύματος Λιλίκας και Δημητρίου Μωραΐτη, της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, αλλά και της τοπικής κοινωνίας της Σύρου. Επισημαίνοντας πως το κράτος είναι απόν στην περίθαλψη του γήρατος από συστάσεως της Ερμούπολης μέχρι σήμερα, παρότρυνε την κοινωνία να συνεχίσει να ενισχύει με κάθε δυνατό τρόπο το έργο των τριών γηροκομείων του νησιού.

Μεταξύ άλλων, απηύθυνε ευχαριστίες στο προσωπικό του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Ιεράς Μητροπόλεως Σύρου, στους υπεύθυνους του βιβλιοπωλείου, του τμήματος Αγιογραφίας, του “Ξενώνα Αγάπης” που επί δέκα χρόνια φιλοξενεί δωρεάν συνοδούς ασθενών, μαθητές, καθηγητές και νοσηλευτές, του κατασκηνωτικού κέντρου στην Αγία Βαρβάρα, των Κύκλων μελέτης της Αγίας Γραφής, αλλά και των Κέντρων μέριμνας οικογένειας και της σχολής γονέων σε Σύρο και Μύκονο.

Πλούσιο κοινωνικό και φιλανθρωπικό έργο

Ξετυλίγοντας τον “μανδύα” του φιλανθρωπικού έργου της εκκλησίας, ο Σεβασμιώτατος έκανε ειδική μνεία στο πρόγραμμα “Είμαστε μια Οικογένεια”, μέσα από το οποίο 360 οικογένειες και στα 12 νησιά της Μητρόπολης παραλαμβάνουν σε μηναία βάση πακέτα με τρόφιμα πρώτης ανάγκης. Υπογράμμισε δε ότι η Μητρόπολη, στο πλαίσιο της κοινωνικής δράσης της, δαπάνησε το 2013, 40.000 για το πρόγραμμα “Είμαστε μια οικογένεια”, 1.000 ευρώ για αποπληρωμές φαρμάκων, 76.000 ευρώ για αποπληρωμές λογαριασμών, ενοικίων και καυσίμων καθώς και 45.000 ευρώ για τη σίτιση μαθητών σε σχολεία.

Ομιλία του μαιευτήρα Δρ, Στέφανου Χανδακά

Στη συνέχεια, ο κ. Δωρόθεος έδωσε το λόγο, στον κεντρικό ομιλητή της εκδήλωσης, τον διακεκριμένο Επιστήμονα Δρ. Στέφανο Χανδακά, Λέκτορα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών & Επιστημονικό Συνεργάτη του Νοσοκομείου “Μητέρα”, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα: “Πρόληψη στη Γυναικολογία – Εξετάσεις & Έλεγχος Υπογονιμότητας”.

Στη συνέχεια, ο κ. Δωρόθεος, πλαισιωμένος από τη λιλιπούτεια δύναμη του νησιού ευλόγησε την πρωτοχρονιάτικη πίτα για τους Συνεργάτες της Ιεράς Μητροπόλεως Σύρου και ευχήθηκε σε όλους καλή και καρποφόρα χρονιά.

Ετικέτες: