Η Ιερά Μητρόπολη Σύρου τίμησε την εκπαιδευτική κοινότητα του νησιού

Δρόμος προσωπικής και κοινωνικής απελευθέρωσης

Πνευματική εκδήλωση προς τιμήν των εκπαιδευτικών όλων των βαθμίδων της Σύρου, οι οποίοι επιτελούν κάτω από ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες και ποικίλες αντιξοότητες το έργο της μόρφωσης και της διαμόρφωσης της αυριανής γενιάς, πραγματοποίησε και φέτος η Ιερά Μητρόπολη Σύρου στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

Στο σύντομο χαιρετισμό του, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Δωρόθεος Β' απηύθυνε εγκάρδιες ευχαριστίες προς το εκπαιδευτικό και διοικητικό προσωπικό του νησιού, το οποίο μέσα από την αποστολή του αντιστέκεται σθεναρά στις σημερινές προσπάθειες κατάλυσης σημαντικών θεσμών, ανατροπής πολύτιμων αξιών και διάβρωσης των παραδόσεων. Ανέφερε χαρακτηριστικά πως “η παιδεία, κατά τους τρεις Ιεράρχες, πρέπει να αποτελεί δρόμο απελευθέρωσης προσωπικής και κοινωνικής και όχι διαδικασία εξαναγκασμού και ανελευθερίας”.

Σχέσεις αγάπης και αλληλοσεβασμού

Τόνισε ακόμα πως σύμφωνα με τον Ιερό Χρυσόστομο πρωτεύοντα ρόλο στην εκπαιδευτική διαδικασία έχει η προσωπικότητα των δασκάλων, καθώς και η σχέση τους με το μαθητή, η οποία στηρίζεται στην αγάπη και τον αλληλοσεβασμό τα οποία αποτελούν το “κλειδί” για μια αποδοτική διδασκαλία. Πρόσθεσε δε ότι τα βασικά στοιχεία της αληθινής παιδείας είναι η αγάπη, η ελευθερία και ο σεβασμός του ανθρωπίνου προσώπου και πως η σχέση παιδαγωγού - μαθητή είναι μια σχέση ελευθερίας και δημιουργίας. Δεν παρέλειψε μάλιστα να επισημάνει ότι ο διάλογος είναι το καλύτερο μέσο για να επιτευχθεί ο σκοπός της αγωγής, καθώς η εξουσιαστικότητα και ο δογματισμός, όχι μόνο δείχνουν την έλλειψη αγάπης, αλλά δεν οδηγούν και σε κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα. “Ο εκπαιδευτικός πρέπει πρώτιστα να σέβεται το δώρο της ελευθερίας που χάρισε ο δημιουργός στα παιδιά και να μη φυλακίζει τις ανησυχίες του, αλλά να ανοίγει δρόμους για αυτές”, τόνισε.

“Πρέπει να ζυμώσουμε την παιδεία στις ψυχές των παιδιών”

Ωστόσο, σημείωσε ότι πλέον καταβάλλεται μεγαλύτερη προσπάθεια για την μετατροπή της νέας γενιάς σε εργαλείο στη μηχανή της παγκοσμιοποιημένης οικονομίας, παρά για τη συγκρότηση υπεύθυνων προσωπικοτήτων. Ως εκ τούτου, ο κ. Δωρόθεος εξήγησε ότι η παιδεία είναι ικανά να μιλήσει στις ψυχές των ανθρώπων, να τις κάνει να χαίρονται, να ονειρεύονται και να δημιουργούν, ενώ κατέληξε πως “μόνο με τη ζύμωση της γνώσης στις ψυχές των παιδιών, μπορούμε να δημιουργήσουμε ολοκληρωμένες πνευματικές προσωπικότητες”.

Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο Περιφερειακός Διευθυντής Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Αιγαίου, Διονύσης Μεσσάρης, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα “Το σχολείο που προωθεί τη δημιουργικότητα και την οικονομία”. Ο ίδιος αναφέρθηκε στον αγώνα που δίνουν καθημερινά οι εκπαιδευτικοί, στα νέα εκπαιδευτικά “εργαλεία” που συνδυάζουν την εκπαίδευση με τη δημιουργική απασχόληση, αλλά και στην ανάγκη στήριξης του εκπαιδευτικού έργου από την τοπική αυτοδιοίκηση μέσω της Δια Βίου Μάθησης. Καταλήγοντας, σημείωσε ότι “παρ' όλη την καταχνιά και τη συννεφιά της εποχής, δεν πρέπει να νομίζουμε ότι τα αστέρια δεν υπάρχουν, γιατί υπάρχουν και είναι γύρω μας, είναι τα παιδιά μας”.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την απονομή του “Σταυρού της Οσίας Μεθοδίας” σε εκπαιδευτικούς και διοικητικούς υπαλλήλους, οι οποίοι συνταξιοδοτήθηκαν, αφήνοντας μέσα από το πολύχρονο έργο τους το δικό τους “λιθαράκι” στην εκπαιδευτική κοινότητα του νησιού.

Σχετικό ρεπορτάζ μπορείτε να παρακολουθήσετε μέσω του web tv, το οποίο βρίσκεται διαθέσιμο στην ηλεκτρονική ιστοσελίδα της “Κοινής Γνώμης”.

Ετικέτες: