4η Συνάντηση Σχολής Γονέων στην Τήνο

Η 4η Συνάντηση της Σχολής Γονέων Τήνου πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 15 Φεβρουαρίου  στην αίθουσα του μεγάρου του Ιδρύματος Τηνιακού Πολιτισμού.

Η υπεύθυνη της Σχολής κ. Αναστασία Μπαξεβάνη παρουσίασε τον ομιλητή κ. Κωνσταντίνο Κόλλια, Ψυχίατρο-Επίκουρο Καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο οποίος ανέλυσε το θέμα “Η οικογένεια στη σημερινή κρίση”.

Ο κ. Κόλλιας είναι κάτοχος τίτλου διδακτορικού και εργάζεται στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο Αιγινήτειο Νοσοκομείο, από το 1999. Αρχικά ως επιστημονικός συνεργάτης, μετά ως λέκτορας και από το 2011 ως επίκουρος καθηγητής. Έχει δημοσιεύσει δεκάδες εργασίες σε διεθνή και ελληνικά περιοδικά και είναι συγγραφέας επιστημονικών, ιατρικών βιβλίων. Έχει συμμετάσχει με ομιλίες σε πολλά διεθνή και ελληνικά συνέδρια και είναι τακτικός ομιλητής στις Σχολές Γονέων της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς.

Μεταξύ άλλων ανέφερε: "Η οικονομική κρίση εξάλλου έχει συνέπειες στις υπηρεσίες ψυχικής υγείας, οι οποίες έχουν σχεδιασθεί για μείωση της επιβάρυνσης των οικογενειών με ψυχικώς πάσχοντα μέλη. Σε αυτή τη συγκυρία, οι εθελοντικοί φορείς συγγενών ψυχικά πασχόντων παίζουν σημαντικό ρόλο ως ανάχωμα σε αυτή τη μείωση παροχής ψυχιατρικών υπηρεσιών. Επίσης ενημερωτικές πρωτοβουλίες και σεμινάρια μπορούν να βοηθήσουν τα μέλη των οικογενειών να διαχειρίζονται καλύτερα τυχόν κρίσεις αλλά και η στοχευμένη παροχή πόρων για πρόληψη των προβλημάτων ψυχικής υγείας μπορεί να συμβάλει στη μείωση του κόστους, το οποίο μακροπρόθεσμα επιφέρουν στην κοινωνία οι παρατεινόμενες και χρόνιες ψυχικές ασθένειες. Παρά την οικονομική κρίση, οι ελληνικές οικογένειες δείχνουν να αντέχουν, χάρη στις αξίες, στις αρχές τους, στο θρησκευτικό συναίσθημα της πλειοψηφίας των μελών τους και στους παραδοσιακά ισχυρούς δεσμούς τους και με αυτό τον τρόπο ο θεσμός της οικογένειας συμβάλλει τα μέγιστα στην αντιμετώπιση και υπέρβαση της δυσάρεστης συγκυρίας, την οποία βιώνουν οι πολίτες της χώρας μας σήμερα."