193η Επέτειος Ευρέσεως της Αγίας και Θαυματουργού Εικόνας της Μεγαλόχαρης

Πολύχρωμο ποτάμι στα σοκάκια της Τήνου

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα εορτάστηκε στο γειτονικό νησί της Τήνου η 193η Επέτειος Ευρέσεως της Αγίας και Θαυματουργού Εικόνας της Ευαγγελιστρίας, με τα καθιερωμένα «φαναράκια να σχηματίζουν για μία ακόμη χρονιά ένα πολύχρωμο ποτάμι στα σοκάκια της Χώρας.

Η ιστορική αυτή επέτειος εορτάζεται κάθε χρόνο στις 30 Ιανουαρίου, ανήμερα του εορτασμού των Τριών Ιεραρχών. Η εικόνα ανακαλύφθηκε στα τέλη Ιανουαρίου 1823, μετά από όνειρο της μοναχής Πελαγίας από το μοναστήρι της Παναγίας των Αγγέλων, στο Κεχροβούνι.

Μετά την εύρεση της εικόνας ακολούθησε η οικοδόμηση της εκκλησίας, για την οποία χρησιμοποιήθηκαν μεγάλες ποσότητες μαρμάρων από τον αρχαιολογικό χώρο της Δήλου. Το σύνολο των εργασιών ανέγερσης του ναού, ολοκληρώθηκε το 1880.

Λειτουργικές εκδηλώσεις του ΠΙΙΕΤ

Στις εορταστικές εκδηλώσεις στον Πανίερο Ναό της Ευαγγελιστρίας προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου-Τήνου κ. Δωρόθεος Β΄, συμπαραστατούμενος από τον Ιερό Κλήρο. Κατά την τέλεση της αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας, ο κ. Δωρόθεος, εκτιμώντας πως η κάθε εποχή χαρακτηρίζεται από τους ανθρώπους, που καταθέτουν σε αυτή χρονικά και ιστορικά τη μαρτυρία τους, υπογράμμισε πως ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος, ο Βασίλειος ο Μέγας και ο Γρηγόριος ο Θεολόγος χαρακτήρισαν με τη σοφία και τη διδασκαλία τους την εποχή τους ως χρυσούν αιώνα. Προέτρεψε μάλιστα τους πιστούς να αντισταθούν σθεναρά στην όποια προσπάθεια αποδυνάμωσης των ηθικών αρχών και αξιών που βάλλονται σήμερα, υπερασπιζόμενοι την αλήθεια.

Με την ευκαιρία αναμετάδοσης της Θείας Λειτουργίας από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Εκκλησίας της Ελλάδος, ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμ, τον Διευθυντή και τους τεχνικούς και ευχήθηκε σε όλους τους ακροατές υγεία, διαβεβαιώνοντάς τους ότι εξ’ ονόματός τους η ακοίμητη λαμπάδα καίει μπροστά στην αγία Εικόνα.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας πραγματοποιήθηκε λιτανευτική πομπή στον αύλειο χώρο του Ιερού Ιδρύματος, προπορευομένης της αγίας Εικόνος, με τη συνοδεία της Φιλαρμονικής του ΠΙΙΕΤ, του Ιερού Κλήρου, του Δημάρχου Τήνου Σίμου Ορφανού, του Επάρχου Τήνου Ιωάννη Γιαγιά, Δημοτικών και Περιφερειακών Συμβούλων, των μελών της Διοικούσης το ΠΙΙΕΤ Επιτροπής, της Καθηγουμένης Ιουλιανής και των Μοναζουσών της Ιεράς Μονής Κεχροβουνίου, των Προϊσταμένων των Σωμάτων Ασφαλείας και πλήθους πστών.

Στη συνέχεια, τελέστηκε Τρισάγιο μπροστά από την προτομή του αοιδίμου Επισκόπου Τήνου Γαβριήλ Σαλιβού του Κρητός, όπου ο Σεβασμιώτατος, εκ μέρους του ΠΙΙΕΤ, κατέθεσε στέφανο. Την επιμέλεια της ευταξίας είχε ο Αρχιερατικός Επίτροπος της ιεράς νήσου Τήνου Πρωτοπρ. Γεώργιος Φανερός.

Λιτάνευση της Αγίας Εικόνας

Στις 14:30, ώρα Ευρέως της ιεράς Εικόνος πραγματοποιήθηκε με κάθε εκκλησιαστική τάξη η λιτάνευσή της στην πόλη της Τήνου, με τη συμμετοχή του Ιερού Κλήρου, των τοπικών αρχών, του Δημάρχου Μυκόνου Κωνσταντίνου Κουκά, Εκπαιδευτικών και Μαθητών όλων των βαθμίδων.

Στη μαρμάρινη εξέδρα "Παντανάσσης" ο Σεβασμιώτατος απευθύνθηκε προς τους μαθητές, προς τους οποίους απηύθυνε πατρικές συμβουλές για την προκοπή και τη ζωή τους. Επιπρόσθετα, τόνισε τη μητρική στοργή της Εκκλησίας. Επιπρόσθετα, τόνισε τη μητρική στοργή της Εκκλησίας για όλους τους ανθρώπους και ευχήθηκε για την έξοδο της πατρίδας από τις δυσκολίες, υπέμνησε δε ότι το Ιερό Ίδρυμα συνεχίζει το μεγάλο και πολυεύθυνο έργο του όπως το παρέλαβε από τους Κτήτορες του Ναού.

Την Εικόνα παρέλαβαν στην οδό Ευαγγελιστρίας μαθητές των Σχολείων, την οποίαν κράτησαν στους ώμους τους με ιδιαίτερη ευλάβεια και σεβασμό. Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η στιγμή, όπου το Ιερό κουβούκλιο σταμάτησε προ των πυλών του Γηροκομείου του ΠΙΙΕΤ, όπου οι τρόφιμοι είχαν την ευκαιρία να προσκυνήσουν την Εικόνα.

Κατά την επιστροφή στο Ιερό Ίδρυμα, τελέσθηκε Τρισάγιο στους τάφους των Κτητόρων και κατόπιν αυτού, προσλαλιά και κατάθεση στεφάνου εκ μέρους της Διοικούσης Επιτροπής από τον Αντιπρόεδρο κ. Πέτρο Ράλλη. Τον καθιερωμένο απολογισμό των πεπραγμένων του προηγούμενου έτους πραγματοποίησε, πριν από την έναρξη του Εσπερινού, ο Γενικός Γραμματέας του ΠΙΙΕΤ, Ευάγγελος Καλογήρου.

Εκατοντάδες «Φαναράκια στην Χώρα Τήνου

Το βράδυ της ίδιας ημέρας, η Χώρα της Τήνου φώτισε από τα εκατοντάδες κεριά που κράτησαν στα χέρια τους οι μαθητές όλων των σχολείων της Τήνου και μαζί τους, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου κ. Δωρόθεος Β’ , ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Νάξου - Τήνου π. Νικόλαος Πρίντεζης, οι Δήμαρχοι Τήνου και Μυκόνου, ο Έπαρχος Τήνου, Περιφερειακοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι, οι εκπαιδευτικοί και πλήθος κόσμου.

Την έναρξης της ολόφωτης αυτής εκδήλωσης, για την οποία επισκέπτονται το νησί της Τήνου πιστοί από όλοι την Ελλάδα, σήμαναν με τους παραδοσιακούς ύμνους για την Εύρεση, η Φιλαρμονική του ΠΙΙΕΤ και ο καθηγητής κ. Ευάγγελος Περιβολαράκης, που είχε και τη γενικότερη ευθύνη.

Στην εξέδρα Παντανάσσης ο Σεβ. Πρόεδρος εκ μέρους της Διοικούσης Επιτροπής απένειμε τα χρηματικά βραβεία που είχαν εξαγγελθεί από μηνών με την ευκαιρία του 4ου προαιρετικού μαθητικού διαγωνισμού με την αφορμή της εορτής της Ευρέσεως σε τρία πρωτεύσαντα δοκίμια, τρία από το Γενικό Λύκειο Τήνου και τρία από το ΕΠΑΛ αντιστοίχως, και συνεχάρη τους αριστεύσαντες.

Μετά την ομιλία του κ. Δημάρχου και την καύση πυροτεχνημάτων η πομπή κατέληξε στον Ναό των Τριών Ιεραρχών.

Ωστόσο, σημειώνεται ότι λόγω των απεργιακών κινητοποιήσεων της ΠΝΟ, μεγάλος αριθμός πιστών δεν κατάφερε φέτος να βρεθεί στην Τήνο για τα περίφημα «Φαναράκια».

Φωτίστηκαν και τα Καμίνια της Σύρου

Αξίζει επίσης να υπογραμμιστεί, ότι στο πλαίσιο του εορτασμού της εύρεσης της Ιεράς εικόνας της Παναγίας της Τήνου, τελέστηκε απογευματινός Μέγας Εορτασμός Εσπερινός στον Ιερό Ναό της Ευαγγελίστριας στην περιοχή Καμίνια και περιφορά της εικόνας με τα αντίστοιχα Φαναράκια. Την εκδήλωση διοργάνωσε ο Κοινωνικός, Πολιτιστικός και Μορφωτικός Σύλλογος Καμινίων.