Πασχαλινό οδοιπορικό στα νησιά των Κυκλάδων

Κυκλαδίτικη Ανάσταση

Με ιδιαίτερη ευλάβεια και κατάνυξη συμμετείχε πλήθος πιστών στις παραδόσεις και τις θρησκευτικές Ακολουθίες του Πάσχα που τηρήθηκαν και τελέσθηκαν αντίστοιχα στο σύνολο των νησιών των Κυκλάδων και συγκεκριμένα σε όλους τους Ιερούς Ναούς, στους οποίους έσπευσαν κάτοικοι καθώς και επισκέπτες να προσκυνήσουν και να μετέχουν στην Ανάσταση του Θεανθρώπου.

Τήνος

Σε κλίμα συγκίνησης και βαθιάς κατάνυξης πολλοί πιστοί συγκεντρώθηκαν στις ενορίες τους στο νησί της Παναγίας, προκειμένου να συμμετέχουν στην κορύφωση του Θείου Δράματος. Την ημέρα της Ανάστασης, πριν ψάλλουν το “Χριστός Ανέστη” στην Τήνο έφθασε και το Άγιο Φως, το οποίο μετέφερε ο Λιμενάρχης του νησιού μεταβαίνοντας στη Μύκονο. Το Θείο Φως παρέλαβε ακολούθως, ο Αρχιερατικός Επίτροπος, Πρωτοπρ. Γεώργιος Φανερός, παρουσία εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της Διοικούσας το Ιερό Ίδρυμα Ευαγγελιστρίας Επιτροπής, προκειμένου να το μεταφέρει στον Πανίερο Ναό από όπου και παραδόθηκε στους παρευρισκομένους.

Περίπου στις έντεκα το βράδυ, οι πιστοί συγκεντρώθηκαν στις Εκκλησίες και ξεκίνησαν οι ιερές Ακολουθίες. Σημειώνεται πως σε όλα τα νησιά που ανήκουν στην Ιερά Μητρόπολη Σύρου αναγνώσθηκε το μήνυμα του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Σύρου κ. Δωρόθεου Β΄. Η τέλεση της Ανάστασης συνοδεύθηκε από βεγγαλικά τα οποία φώτισαν κυριολεκτικά τον ουρανό. Αξίζει να σημειωθεί πως με ξεχωριστή σύνεση οι πιστοί συμμετείχαν και στην περιφορά των Επιταφίων τη Μεγάλη Παρασκευή κρατώντας λαμπάδες και κεριά μετέχοντας στον Επιτάφιο θρήνο.

Μήλος και Κίμωλος

Με προσήλωση και βαθιά συγκίνηση συνόδευσαν τις θρησκευτικές εκδηλώσεις των ημερών του Πάσχα οι κάτοικοι της Μήλου αλλά και οι επισκέπτες που ταξίδεψαν στο νησί προκειμένου να πραγματοποιήσουν τις πασχαλινές διακοπές τους.

Πολλοί πιστοί συμμετείχαν στην Αναπαράσταση της Αποκαθήλωσης του Σώματος του Ιησού Χριστού στην περιοχή “Πλάκες”, ενώ τη Μεγάλη Παρασκευή ακολούθησαν τους Επιταφίους της κάθε ενορίας ψάλλοντας το “Αι γενεαί πάσαι” και θρησκευτικούς ύμνους “πλημμυρίζοντας” τους δρόμους με θρησκευτικά συναισθήματα. Εκτός από τους μόνιμους κατοίκους οι επισκέπτες του νησιού καθ' όλη τη διάρκεια της Πασχαλινής περιόδου από το πρωί έως και το βράδυ προσέρχονταν στους Ναούς προκειμένου να προσκηνύσουν.

Με ταπεινότητα εορτάσθηκε το Πάσχα και στη γειτονική Κίμωλο, όπου τα “βλέμματα” απέσπασε η προσήλωση των πιστών που συμμετείχαν στην περιφορά του Επιταφίου, ραίνοντάς τον με μύρα. Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε το κάψιμο του Ιούδα.

Πάρος και Νάξος

Το “Χριστός Ανέστη” έψαλαν χιλιάδες πιστοί τόσο στην Πάρο, όσο και στη Νάξο βιώνοντας το μήνυμα της Ανάστασης του Θεανθρώπου. Σε όλους τους Ναούς διαβάσθηκε η εγκύκλιος με την ευχή του Μητροπολίτη Παροναξίας κ. Καλλίνικου και στις 12 το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου οι καμπάνες ήχησαν χαρμόσυνα, δίνοντας το “σύνθημα” της Ανάστασης του Κυρίου. Εμφανώς συγκινημένοι πολλοί πιστοί κρατώντας αναμμένες τις λαμπάδες τους, συμμετείχαν και στην περιφορά των Επιταφίων μία ημέρα νωρίτερα, μετέχοντας πνευματικά στο δρόμο του Ιησού Χριστού μέχρι τη Σταύρωση, τον ενταφιασμό και την Ανάσταση.

Οι πιστοί μετά το “Χριστός Ανέστη” το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου με αγαλλίαση παρέλαβαν το Άγιο Φως και κρατώντας φαναράκια το μετέφεραν στις κατοικίες τους.

Άνδρος

Κατέκλυσαν τους δρόμους της Άνδρου οι εκατοντάδες πιστοί που συνεόρτασαν το Πάσχα στο νησί. Όπως κάθε χρόνο, οι Ανδριώτες αλλά και οι επισκέπτες συμμετείχαν ευλαβικά στις θρησκευτικές εκδηλώσεις της Μεγάλης Πέμπτης, της Μεγάλης Παρασκευής καθώς και του Μεγάλου Σαββάτου. Δίνοντας ιδιαίτερο χρώμα στον ουρανό με τα βεγγαλικά, οι πιστοί παρευρέθησαν στη Χώρα την ημέρα της Ανάστασης, όπου και άκουσαν τον αναστάσιμο ύμνο “Χριστός Ανέστη εκ νεκρών...”, ασπάζοντας ο ένας τον άλλον. Ακολούθως, παρέλαβαν το Θείο Φως ενώ οι καμπάνες ήχησαν δυνατά συμβάλλοντας στο κατανυκτικό κλίμα που είχε δημιουργηθεί το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου. Κατά τη διάρκεια της πασχαλινής περιόδου, ιδιαίτερη προσοχή δίνουν οι νέοι και οι νέες των ενοριών που σπεύδουν να στολίσουν τους επιταφίους, τους οποίους ραίνουν με μύρα κατά τη διάρκεια της περιφοράς.

Ετικέτες: