Χιλιάδες πιστοί τίμησαν την Κοίμηση της Θεοτόκου στις Κυκλάδες

Προσκύνησαν τη χάρη Της

Εορτασμός της Κοίμησης της Θεοτόκου Με την προσήκουσα μεγαλοπρέπεια και πνευματική κατάνυξη εορτάστηκε και φέτος στις Κυκλάδες η Κοίμηση της Θεοτόκου, η μεγαλύτερη εκ των επονομαζόμενων θεομητορικών εορτών που καθιέρωσε η Εκκλησία προς τιμήν της Μητέρας του Χριστού.

Πλήθος προσκυνητών από την Ελλάδα και το εξωτερικό προσήλθε στις εκκλησίες και στα μοναστήρια των νησιών για να ακολουθήσει τις περιφορές των εικόνων της Μεγαλόχαρης, η οποία αποτελεί στήριγμα, καταφύγιο και ελπίδα για χιλιάδες Ορθόδοξους Χριστιανούς.

Πανεθνικός εορτασμός στην Τήνο

Κατά τον πανεθνικό και Πανορθόδοξο εορτασμό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο νησί της Μεγαλόχαρης, τελέστηκε Δισαρχιερατική Πανηγυρική Θεία Λειτουργία, συνιερουργούντων του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Σύρου κ. Δωροθέου Β' και του Θεοφιλέστατου Επισκόπου Μπρανζαβίλ και Γκαμπόν κ. Παντελεήμονος από το Πατριαρχείο της Αλεξάνδρειας.

Στο πρόσωπο της Παναγίας αναφέρθηκε στην ομιλία του κατά τη διάρκεια της Λειτουργίας ο Ιεροκήρυκας του Καθεδρικού Ιερού Ναού Αθηνών, Αρχιμανδρίτης Χρυσόστομος Παπαθανασίου.

Στη συνέχεια, έλαβε χώρα η πάνδημη λιτανεία της θαυματουργού Εικόνος της Μεγαλόχαρης, με χιλιάδες πιστούς να στέκονται ευλαβικά παραπλεύρως της οδού για να προσκυνήσουν, αναζητώντας παρηγοριά, δύναμη και στήριξη από τη Παναγία.

Το ιερό κουβούκλιο, υποβασταζόμενο από άνδρες του Πολεμικού Ναυτικού και συνοδεία τιμητικών αγημάτων προηγείτο, ακολουθούμενο από τους Αρχιερείς, τους ιερείς και τους επισήμους.

Στην μαρμάρινη εξέδρα της πλατείας Παντανάσσης, ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β' εκφώνησε τον Πανηγυρικό λόγο της ημέρας, αναφερθείς στις υποθήκες των προγόνων μας, επικαλούμενος μάλιστα το προοίμιο της Διαθήκης του ενδόξου Ναυάρχου Κουντουριώτη.

“Η Παναγιά της ελπίδας και της προσμονής”

Σημειώνεται ότι την κυβέρνηση τόσο στις λατρευτικές εκδηλώσεις, όσο και στις εκδηλώσεις μνήμης για τον τορπιλισμό του καταδρομικού “Έλλη” εκπροσώπησε ο Γενικός Γραμματέας αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, Σπύρος Σπυρίδων, ο οποίος κατά τον χαιρετισμό του κάλεσε Χαιρετισμό απηύθυνε επίσης και ο Εκπρόσωπος της Κυβερνήσεως, με τον οποίο κάλεσε τους Έλληνες σε ενότητα με την υπέρβαση των όποιων, υπαρκτών ή μη, διαφορών. Συγκεκριμένα δήλωσε, “Σήμερα, ολόκληρος ο Ελληνισμός, σε κάθε γωνιά της γης, τιμά την Παναγιά της ελπίδας και της προσμονής. Τη μεγάλη όμως αυτή μέρα για τη Χριστιανοσύνη δεν ξεχνούμε τον άνανδρο τορπιλισμό του καταδρομικού Έλλη, ανήμερα της Παναγίας του ’40, εν καιρώ ειρήνης, εδώ στο λιμάνι της Τήνου. Γεγονός, όμως, που αντί να δημιουργήσει πανικό και ηττοπάθεια, όπως σχεδίαζαν οι Ιταλοί, σφυρηλάτησε την ενότητα και τη σύμπνοια του λαού μας, σε μια ταραγμένη και κρίσιμη περίοδο, παραμονές του Έπους του ’40. Εύχομαι η Μεγαλόχαρη να μας δίνει υγεία, δύναμη και ομοψυχία για να βαδίσουμε ενωμένοι το δύσβατο μονοπάτι των μεγάλων εθνικών επιλογών, που θα οδηγήσει τη χώρα μας στο πολυπόθητο ξέφωτο”.

Κατά την επιστροφή της Εικόνος, ο κ. Δωρόθεος Β' και οι πιστοί σε ατμόσφαιρα εθνικής και θρησκευτικής έξαρσης, έψαλλαν τον Εθνικό Ύμνο, κατόπιν προτροπής του Σεβασμιωτάτου. "Η ΕΛΛΗ σήμερα αναδύεται από τα βάθη της Αιγαιοπελαγίτικης θάλασσας, όχι πληγωμένη, αλλά δοξασμένη, και μαζί της δαφνοστεφανωμένοι οι πρώτοι νεκροί του πολέμου και μας καλούν να ψάλουμε τον Εθνικό μας Ύμνο". Στο λιμάνι του νησιού είχαν καταπλεύσει η φρεγάτα Έλλη, το αρματαγωγό Ικαρία και η πυραυλάκατος Σιμιτζόπουλος με την ευκαιρία και της 74ης επετείου από τη βύθιση του καταδρομικού Έλλη.

Ο Αρχηγός του ΓΕΝ αντιναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης κατέθεσε στεφάνι στο κενοτάφιο των πεσόντων, και έριξε στεφάνι στον υγρό τάφο του καταδρομικού.
Εκ μέρους της κυβέρνησης στεφάνι στον υγρό τάφο του καταδρομικού έριξε ο γενικός γραμματέας της περιφέρειας Αιγαίου Σπύρος Σπυρίδων.

“Το Πάσχα του καλοκαιριού” στην Πάρο

Με λαμπρότητα και τιμές εορτάστηκε το “Πάσχα του Καλοκαιριού” και στην Πάρο, όπου πλήθος πιστών συνέρρευσε στην Παναγία Εκατονταπυλιανή για να προσευχηθεί. Στους εορτασμούς χοροστάτησαν ο Μητροπολίτης Παροναξίας κ. Καλλίνικος, ο Μητροπολίτης Πειραιώς, κ.κ Σεραφείμ και ο Μητροπολίτης Επιδαύρου κ.κ. Καλλίνικος.

Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, ο οποίος δήλωσε “Η σημερινή γιορτή της Παναγίας, αποτελεί τη μεγαλύτερη γιορτή στις Κυκλάδες. Απο την Τήνο, με το ιερό προσκύνημα της Παναγίας, την Κύθνο με την Παναγία την Κανάλα, τη Νάξο με την Παναγία τη Φιλοτίτισσα, την Αμοργό με την Παναγία τη Χοζοβιώτισσα, όπως και εδώ σήμερα που τιμούμε και γιορτάζουμε τη χάρη της Παναγίας της Εκατονταπυλιανής στην Πάρο. Η Παναγία μας, "ανεκτίμητο φυλαχτό" για όλους, σφυρηλατεί την ενότητα της πατρίδας μας, χαλυβδώνει τις ψυχές μας, ενισχύει την εθνική ομοψυχία, ώστε να αντιμετωπίζουμε κάθε πρόβλημα, και δυσκολία”.

Μετά το πέρας της Πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας τελέστηκε με πάσα λαμπρότητα λιτανεία της Ιεράς Εικόνος στα σοκάκια της Παροικιάς. Στο πλαίσιο του εορτασμού, η Πυραυλάκατος ΔΑΝΙΟΛΟΣ, απέδωσε τιμές άγημα του Πολεμικού Ναυτικού ενώ τις εκδηλώσεις συνόδεψε και τμήμα της Μπάντας.

Πανηγυρικός εορτασμός στη Σύρο

Με την πρέπουσα λαμπρότητα και θρησκευτική κατάνυξη τελέσθηκε επίσης ο Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός του Ι. Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Ερμούπολη, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Κορωνείας κ. Παντελεήμονα.

Υπό τους ήχους της Φιλαρμονικής του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης και με τη συνοδεία Προσκόπων και μελών του Λυκείου Ελληνίδων Σύρου,πραγματοποιήθηκε η μεγαλοπρεπής λιτάνευση της Ιερής εικόνος στο κέντρο της πόλης, με τη συμμετοχή εκπροσώπων των τοπικών αρχών και πλήθους κόσμου.

Μεταξύ άλλων, το "παρών" έδωσαν ο νέος δήμαρχος Σύρου - Ερμούπολης Γιώργος Μαραγκός, ο ανιδήμαρχος Πέτρος Μώτος και ο περιφερειακός σύμβουλος, Μάρκος Δαδάος.