Επισκοπική Xειροτονία του Σεβασμιωτάτου π. Σεβαστιανού Ροσσολάτου στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Αγίου Διονυσίου του Αεροπαγίτου

Νέος Καθολικός Αρχιεπίσκοπος Αθηνών

Πέντε πρόσωπα της Σύρου στην Καθολική ιεραρχία

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και θρησκευτική ευλάβεια τελέστηκε το απόγευμα του Σαββάτου η χειροτονία του νέου Καθολικού Αρχιεπισκόπου Αθηνών και αποστολικού Τοποτηρητή της Καθολικής Αρχιεπισκοπής Ρόδου, Πανοσιολ. π. Σεβαστιανού Ροσσολάτου στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Αγίου Διονυσίου του Αεροπαγίτου.

Την επισκοπική χειροτονία του Συριανού μέχρι πρότινος εφημέριου, τέλεσαν ο απελθών Καθολικός Αρχιεπίσκοπος Αθηνών σεβ.π. Νικόλαος Φώσκολος, ο τέως Επίσκοπος Σύρου σεβ. π. Φραγκίσκος Παπαμανώλης και ο Αρχιεπίσκοπος Τήνου σεβ. π. Νικόλαος Πρίντεζης.

Στην τελετή, συμμετείχαν, ο εκπρόσωπος της Αγίας έδρας Νούντσιος Edwards Adams, οι Επίσκοποι σεβ. π. Ιωάννης Σπιτέρης, Κερκύρας , ο Σύρου, σεβ.π. Πέτρος Στεφάνου και αρκετοί ιερείς του κλήρου, απ όλες τις περιοχές της Ελλάδος.

Τίμησαν με την παρουσία τους, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ναζιανζού Θεοδώρητος (Εκκλησία της Ελλάδος), ο Επίσκοπος Αβήδου Κύριλλος (πατριαρχείο Κων/λεως), ο Μητροπολίτης Ορθοδόξων Αρμενίων Χορέν Ντογραματζιάν, ο Επίσκοπος Αρμενίων Ορθοδόξων Χορέν Αρακελιάν, ο παν/τατος Αρχιμανδρίτης Ιγνάτιος Σωτηριάδης, ο Αγγλικανός Rev. Bradshow Malcolm και εκπρόσωποι των Ευαγγελιστών.

Ως πολιτικοί εκπρόσωποι, τίμησαν με την παρουσία τους, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, ο Γ.Γ. Του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων κος Καλατζής, ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης Γιώργος Μαραγκός, ο Δήμαρχος Ηρακλείου Αττικής, ο Δ/ντής Τροχαίας κος Διαμαντόπουλος καθώς και πλήθος επισήμων και πιστών.

Η τελετή της Χειροτανίας, μεταδόθηκε ζωντανά μέσω σύνδεσης που είχε η “Κοινή Γνώμη” με το δίκτυο Etherland.

Ξεχωριστή τιμή για το νησί της Σύρου αποτελεί το γεγονός ότι από τα οχτώ πρόσωπα της Καθολικής ιεραρχίας, τα πέντε κατάγονται από αυτήν, εκ των οποίων τα τρία από τον εφημεριακό κλήρο.

Στην τελετή της χειροτονίας προΐστατo o Σεβασμιώτατος Νικόλαος Φώσκολος, ο οποίος υπηρέτησε την Εκκλησία του Χριστού στην πόλη της Αθήνας για περισσότερο από σαράντα χρόνια. Κατά τη διάρκεια της λιτανικής ικεσίας, όπου οι Επίσκοποι απόθεσαν τη μίτρα και ο χειροτονούμενος έπεσε πρηνής, αναγνώστηκε η ευχή της χειροτονίας. Ιδιαίτερη σημασία στην τελετουργική πράξη αποτέλεσε η χρίση της κεφαλής και η παράδοση του Ευαγγελίου και των εμβλημάτων (μίτρα, ποιμαντορική ράβδος) στον νέο Αρχιεπίσκοπο.

“Ο Κύριος είναι μαζί σου”

Κατά την Ακολουθία της Χειροτονίας, ο απερχόμενος Καθολικός Αρχιεπίσκοπος Αθηνών, ευχήθηκε προς τον διάδοχό του το Άγιο Πνεύμα να τον φωτίζει σε κάθε του βήμα και πρωτοβουλία, για να βρίσκει νέους τρόπους διαποιμάνσεως και αντιμετωπίσεως των σημερινών προβλημάτων της τοπικής εκκλησίας, όπως ο οικονομικός “στραγγαλισμός” της από την πολιτεία και η έλλειψη νέων ιερατικών και μοναχικών κλήσεων. Σημείωσε μάλιστα πως με πρόταση των σημερινών μελών της Ιεράς Συνόδου για τις Ανατολικές Εκκλησίες και διά στόματος του Πάπα Φραγκίσκου, ο π. Σεβαστιανός λαμβάνει το πλήρωμα της ιεροσύνης και εισέρχεται στη χωρία των διαδόχων των Αποστόλων για να ποιμαίνει την ευλογία του Θεού από το θρόνο του Επισκόπου. Καταλήγοντας, τόνισε πως μέσα από το αποστολικό έργο του, θα αποδείξει με πράξεις την αγάπη του προς τον Κύριο, ποιμαίνοντας στο όνομά του τα πρόβατα που του ανέθεσε, ενώ κατέληξε “φύλαξε την παρακαταθήκη γνωρίζοντας σε ποιον έχεις πιστέψει και μη φοβηθείς το πρόσωπο κανενός φανερού ή κρυφού εχθρού της εκκλησίας, διότι ο κύριος είναι μαζί σου”.

Φ. Παπαμανώλης: “Να τον ακούτε και να μην τον στεναχωρείτε”

Στη συνέχεια, διαβάστηκε η επιστολή του Καρδινάλιου Λεονάρντο Σάντρι, προέδρου της Ιεράς Συνόδου για τις Ανατολικές Εκκλησίες, ο οποίος ευχήθηκε στον νέο Αρχιεπίσκοπο “καρποφόρα διακονία του Χριστεπώνυμου πληρώματος που του ανατέθηκε”. Με εγκάρδιους λόγους εκφράστηκε επίσης ο τ. Καθολικός Επίσκοπος Φραγκίσκος Παπαμανώλης, ο οποίος σημείωσε πως για τρίτη φορά κατά τη διάρκεια των σαράντα ετών Αρχιερατείας του, η καρδιά του είναι πλημμυρισμένη από συναισθήματα χαράς, διότι το Άγιο Πνεύμα κάλεσε έναν ακόμη ιερέα με τον οποίο συνεργάστηκε επί σειρά ετών. Ωστόσο, εξήγησε ότι ο Επισκοπικός θρόνος είναι ένας σταυρός τον οποίο ο κάθε Επίσκοπος καλείται να σηκώνει καθημερινά στους ώμους του. Όπως τόνισε, το μυστικό για την επιτυχία του Επισκόπου στην Επισκοπική διακονία είναι, σύμφωνα με τις παραινέσεις του Πάπα Παύλου VI, η φροντίδα και η αγάπη προς τους ιερείς. “Όσο μεγαλύτερη είναι η φροντίδα και η αγάπη, τόσο πιο ελαφρύς γίνεται ο σταυρός” ανέφερε χαρακτηριστικά, ζητώντας από τους πιστούς να είναι αφοσιωμένοι στον λόγο και το έργο του νέου Αρχιεπισκόπου. “Σας παρακαλώ να τον ακούτε, μη μου τον στεναχωράτε ποτέ. Αφήνει τη Σύρο και έρχεται στην Αθήνα, γιατί το Άγιο πνεύμα τον κάλεσε να αναλάβει αυτόν τον σταυρό. Μην του το κάνετε πιο βαρύ”, υπογράμμισε.

Aπόδειξη της αγάπης μας στον Κύριο

Ιδιαζόντως ταπεινός ο νέος Καθολικός Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και αποστολικός Τοποτηρητής της Καθολικής Αρχιεπισκοπής Ρόδου απηύθυνε το μήνυμά του προς το ποίμνιό του, επικαλούμενος την ερώτηση που είχε απευθύνει ο Ιησούς Χριστός προς τον Απόστολο Πέτρο: “Πέτρο, με αγαπάς”; Όταν εκείνος απάντησε πρόθυμα και με ζήλο “ναι Κύριε, εσύ γνωρίζεις ότι σε αγαπώ”, τότε ο Χριστός του ανέθεσε να ποιμαίνει τα πρόβατά του. Αναφερόμενος στο ίδιο ερώτημα που έθεσε ο Κύριος και στο πρόσωπό του, κατέστησε γνωστό ότι το ερώτημά του εκινείτο στο επίπεδο των ικανοτήτων ή των γνώσεών του, αλλά στο επίπεδο της ανθρώπινης αγάπης του προς τον ίδιο. Όπως τόνισε, ένα τέτοιο ερώτημα φαντάζει παράξενο σε εμάς, καθώς ασχολούμαστε συνεχώς με τον εαυτό μας, τα προτερήματα και τα ελαττώματά μας. “Για τα προτερήματα νιώθουμε έπαρση και υπερηφάνεια και δεν του επιτρέπουμε να ενεργήσει Εκείνος, διότι τον απωθούμε στο περιθώριο, θέλοντας να τα κάνουμε όλα εμείς και μόνο εμείς. Ενώ για τα ελαττώματά μας κρυβόμαστε πίσω από τις δικές μας ανικανότητες και τους φόβους και δεν του επιτρέπουμε με την πίστη και την προσευχή να βαδίσει εμπρός Εκείνος ο σωτήρας μας, ο υιός του Θεού, ο νικητής πάνω στην αμαρτία και τον θάνατο”, τόνισε.

Τόλμη και δημιουργικότητα

Δεν παρέλειψε μάλιστα να υπογραμμίσει την ανάγκη συντροφικότητας και ένωσης των χειροτονημένων ποιμένων σε αυτό που η Εκκλησία σήμερα ονομάζει νέο Ευαγγελισμό. “Για το σκοπό αυτό, η Σύνοδος των Επισκόπων του έτους 2012 και ο Επίσκοπος της Ρώμης Φραγκίσκος με την αποστολική παραίνεση η χαρά του Ευαγγελίου μας προτρέπουν να ανοιχτούμε στα βαθιά για να προσφέρουμε σε όλους τη ζωή του Ιησού Χριστού” σημείωσε, διευκρινίζοντας ότι για την επίτευξη αυτού του στόχου απαιτείται τόλμη, δημιουργικότητα και επανεξέταση των μεθόδων τους.

“Ο νέος ευαγγελισμός πραγματοποιείται καταρχάς στο χώρο των πιστών που συχνάζουν τακτικά στην κοινότητα. Είμαστε οι πρώτοι που πρέπει να επιτρέψουμε στην εκκλησία να μας αναγγείλει από την αρχή το ευαγγέλιο της σωτηρίας. Και όταν θα γευόμαστε εμείς τη χαρά του ευαγγελίου τότε θα μπορούμε από το περίσσευμα της χαράς μας να μαρτυρούμε στους αδερφούς μας τη χαρά της πίστεως που ίσως δεν έχουν. Να μαρτυρούμε συνεργαζόμενοι με τους αδερφούς μας των άλλων εκκλησιών και χριστιανικών ομολογιών που έχουν τη θέληση και τον ενθουσιασμό να δώσουμε κοινή μαρτυρία για τον αναστημένο Κύριο”, κατέληξε.

“Άξιος πατέρας της τοπικής εκκλησίας”

Στη συνέχεια, σημείωσε πως όπως ο Μέγας Παύλος αισθανόταν πατέρας των κοινοτήτων του, έτσι και ο ίδιος επιθυμεί να συμπεριφερθεί ως πατέρας αυτής της τοπικής εκκλησίας, την οποία μέχρι σήμερα υπηρετούσε ως άξιος και προνοητικός πατέρας ο Σεβασμιώτατος Νικόλαος Φώσκολος. Απευθυνόμενος στον προκάτοχό του, τον παρακάλεσε να συνεχίσει τις προσευχές του προς τον ποιμένα, το ιερατείο και το ποίμνιο για την ανάπτυξη και ενδυνάμωση της χριστιανικής σχέσης αγάπης, ομόνοιας και ιεραποστολικότητας που θα τους καταστήσει ικανούς να μαρτυρούν μεταξύ τους αλλά και προς τον κάθε άνθρωπο, όχι μόνο με το λόγο αλλά κυρίως με τη νέα ζωή και χαρά που προσφέρει ο Ιησούς Χριστός σε όσους τον αγαπούν και υπακούουν σε Εκείνον.

“Να προσεύχεστε για εμάς, ώστε να μπορούμε να αναζητούμε και να διακρίνουμε εκείνα τα σημεία των καιρών μέσω των οποίων ο Κύριος μας δείχνει σήμερα το δρόμο τον οποίο να ακολουθήσουμε. Είναι ο δρόμος μέσα στον οποίο πρέπει να νικήσουμε εκείνη την εκκοσμίκευση για την οποία μας λέει ο Απόστολος Παύλος. Να προσεύχεστε ώστε να συντονιζόμαστε με χαρά και ενθουσιασμό στις κατευθύνσεις της -ανά τον κόσμο Εκκλησίας- η οποία δια των συνόδων των επισκόπων μας δείχνει την κατεύθυνση και το πνεύμα με το οποίο πρέπει να πορευόμαστε. Η εκκλησία που ευαγγελίζεται τον αποπροσανατολισμένο σημερινό άνθρωπο”.