Νέος Καθολικός Αρχιεπίσκοπος Αθηνών ο Πανοσιολογιώτατος π. Σεβαστιανός Ροσσολάτος

Άξιος για τα νέα καθήκοντά του

Πρώτες δηλώσεις για την εκλογή του στην “Κοινή Γνώμη”

Η ανακήρυξη του Πανοσιολογιώτατου π Σεβαστιανού Ροσσολάτου σε νέο Καθολικό Αρχιεπίσκοπο Αθηνών ανακοινώθηκε χθες, μετά από την επικύρωση της απόφασης παραίτησης από τον Πάπα Φραγκίσκο, του μέχρι πρότινος Καθολικού Αρχιεπισκόπου Αθηνών Νικόλαου Φώσκολου λόγω ορίου ηλικίας.

Ο νέος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών που κατάγεται από τη Σύρο και ο οποίος έως σήμερα είναι κληρικός της Καθολικής Επισκοπής Σύρου και εφημέριος του Ιερού Ναού Παναγίας της Φανερωμένης στα Χρούσσα επελέγη για τα νέα του ευθυνοφόρα καθήκοντα από τον Πάπα Φραγκίσκο, γεγονός που αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για τον ίδιο, ο οποίος πλέον, καλείται να αναπτύξει ένα νέο και σπουδαίο - ακόμη περισσότερο -, ποιμαντικό έργο στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών.

Αναφορικά με το γεγονός της εκλογής του σε ανώτερο αξίωμα της Καθολικής Εκκλησίας προέβη στις πρώτες δηλώσεις του στο web tv της “Κοινής Γνώμης” εκφράζοντας τη συγκίνησή του, ενώ παράλληλα απηύθυνε ως μήνυμα, την ανάγκη συνέχισης της κήρυξης του Λόγου του Θεού στο ποίμνιο της Καθολικής Εκκλησίας αλλά και στο σύνολο των ανθρώπων κυρίως σήμερα, που όπως υπογράμμισε είναι μία δύσκολη εποχή.

Σημαντικό είναι και το μήνυμα του Καθολικού Επισκόπου Σύρου, Θήρας και Αποστολικού Τοποτηρητή της Καθολικής Επισκοπής Κρήτης, Σεβασμιώτατου π. Πέτρου Στεφάνου σχετικά με την εν λόγω ανακήρυξη, γεγονός το οποίο αποδεικνύει την αξιοσέβαστη πορεία των πνευματικών καθοδηγητών των πιστών στο νησί της Σύρου στα ανώτερα θρησκευτικά αξιώματα της Εκκλησίας.

“Η Εκκλησία μιλάει για την ανάγκη ενός νέου Ευαγγελισμού”

“Η ευθύνη ενός Αρχιεπισκόπου είναι πάρα πολύ πιο “βαριά” από εκείνη του εφημέριου” δήλωσε αρχικά ο νέος Καθολικός Αρχιεπίσκοπος Αθηνών, αναφερόμενος παράλληλα στις προτεραιότητες που θέτει για το πνευματικό έργο που καλείται να επιτελέσει από τη νέα θέση του. “Προτεραιότητα μου είναι αυτή που μας δίνει η Εκκλησία στις ημέρες μας. Και η Εκκλησία μιλάει ιδίως τα τελευταία χρόνια για την ανάγκη ενός νέου Ευαγγελισμού. Άλλωστε, το ίδιο λέει και η Ορθόδοξη Εκκλησία. Είναι μία ανάγκη που σήμερα οι Εκκλησίες την αισθάνονται πάρα πολύ έντονη. Και όταν λέμε νέος Ευαγγελισμός, σημαίνει ότι όπως τότε, στα χρόνια των Αποστόλων, εκείνοι προσπάθησαν να δώσουν στους ανθρώπους την αναγγελία - το μήνυμα - ότι η ζωή του ανθρώπου έχει μία συνέχεια και ότι ο άνθρωπος σήμερα έχει ανάγκη από έναν Σωτήρα και ο Σωτήρας υπάρχει και είναι ο Χριστός, ο Υιός του Θεού. Έτσι και ο σημερινός άνθρωπος έχει ανάγκη να γνωρίσει το μήνυμα, αλλά να το γνωρίσει ξανά από την αρχή. Επειδή ο σημερινός άνθρωπος ζει σε μία άλλη ατμόσφαιρα πολύ διαφορετική από την εποχή των Αποστόλων. Τότε ο άνθρωπος πίστευε έντονα. Σήμερα ο άνθρωπος συνεχίζει να πιστεύει – πάρα πολλοί δηλώνουν άθεοι βέβαια – αλλά δεν έχει σαφείς ιδέες για το τί πιστεύει και για το εάν χρειάζεται ή δεν χρειάζεται έναν Σωτήρα. Αυτό, η Εκκλησία πρέπει να το επικοινωνήσει πριν από όλα στους βαφτισμένους, αλλά και σε εκείνους που για οποιονδήποτε λόγο απομακρύνθηκαν από την Εκκλησία ή σε εκείνους που ακόμη δεν γνωρίζουν τον Ιησού Χριστό. Αυτό λοιπόν, η Εκκλησία το ονομάζει νέο Ευαγγελισμό. Δηλαδή να κηρυχθεί το μήνυμα της σωτηρίας σε αυτές τις νέες συνθήκες της σημερινής εποχής”.

“Ζητώ από όλους την προσευχή”

Απευθυνόμενος με εγκάρδια λόγια προς τους πιστούς και προς όσους του ευχήθηκαν για την ανακήρυξή του ως νέου Αρχιεπισκόπου Αθηνών, ο Πανοσιολογιώτατος π. Σεβαστιανός Ροσσολάτος τόνισε χαρακτηριστικά, “Ζητώ από όλους όσοι θα μας ακούσουν την προσευχή τους. Διότι εάν το έργο που θα επιτελέσει ένας Επίσκοπος δεν είναι πριν από όλα, έργο του Αγίου Πνεύματος, έργο υπακοής στο Άγιο Πνεύμα, θα αποτύχει γιατί μπορεί να κάνει έργο δικό του, αλλά όχι έργο της Εκκλησίας ή έργο του Χριστού”.

Ολοκληρώνοντας τις δηλώσεις του, επεσήμανε πως μέριμνά του πλέον αποτελεί η ενημέρωση από όλους τους παράγοντες και όλους τους εφημέριους που δραστηριοποιούνται στην τοπική Εκκλησία της Αθήνας για το σύνολο των θεμάτων που άπτονται των νέων καθηκόντων του.

Καθολικός Επίσκοπος Σύρου Σεβ. π. Πέτρος Στεφάνου

“Χάρηκα πάρα πολύ για την εκλογή του καθώς αποτελεί τιμή στο πρόσωπό του. Κατανοώ το δύσκολο έργο που αναλαμβάνει στη μεγάλη Επισκοπή της Αθήνας και αντιλαμβάνομαι το σημαντικό κενό που αφήνει στην Καθολική Επισκοπή Σύρου. Είχε ένα σημαντικό έργο. Είναι διευθυντής της εφημερίδας “Ενοριακές Καμπάνες”, εφημέριος σε δύο ενορίες και είχε αναλάβει την καθοδήγηση των μελλονύμφων ενώ πραγματοποιούσε και μία διαδικτυακή εκπομπή στο web tv της “Κοινής Γνώμης”. Αφήνει ένα δυσαναπλήρωτο κενό. Εύχομαι ολόψυχα καλή δύναμη και το Άγιο Πνεύμα να τον φωτίσει στην νέα του αποστολή”.

Βιογραφικό

Γεννήθηκε 19 Ιουνίου 1944. Φοίτησε στο Ιδιωτικό Δημοτικό Σχολείο των Αδελφών των Χριστιανικών Σχολών (Φρερ) της Σύρου, όπου και γνώρισε την κλήση του να ιερωθεί. Η κλήση του στην ιεροσύνη καλλιεργήθηκε αρχικά στο μικρό ιεροσπουδαστήριο της Αθήνας (1956-1962) υπό την ευθύνη των Πατέρων Ιησουιτών, και φοίτησε στο τότε ιδιωτικό Γυμνάσιο Άγιος Παύλος. Έζησε 6 χρόνια στη Ρώμη, στο Ελληνικό Κολέγιο του Αγ. Αθανασίου, και φοίτησε στο Γρηγοριανό πανεπιστήμιο για τις φιλοσοφικές και θεολογικές σπουδές (2 και 4 έτη αντίστοιχα). Χειροτονήθηκε ιερέας από τον Επίσκοπο Σύρου Σεβασμ. Γεώργιο Ξενόπουλο στον καθεδρικό ναό Αγ. Γεωργίου Άνω Σύρου, στις 21 Ιουλίου 1968, μαζί με τους πατέρες Ιησουίτες Γαβριήλ Μαραγκό και Σεβαστιανό Φρέρη. Υπηρέτησε τις εξής ενορίες της Σύρου: Μεταστάσεως της Θεοτόκου στο Κίνι 1968-1969. Παναγίας Φανερωμένης στα Χρούσσα 1969-1975. Αγ. Πέτρου Ποσειδωνίας και Αγ. Ιωσήφ Βήσσα 1975-1978. Αγ. Γεωργίου στην Άνω Σύρο 1978-1981. Παναγίας Φανερωμένης στα Χρούσσα (1981 μέχρι σήμερα) με ταυτόχρονη υπηρεσία για λίγα χρόνια στο Κάτω Μάννα και αυτό το καλοκαίρι στον Βήσσα. Εξέδιδε την εφημερίδα των Καθολικών Ενοριών Σύρου (1973 ως σήμερα) και ήταν δικαστής στο Δευτεροβάθμιο εκκλησιαστικό δικαστήριο για υποθέσεις ακυρότητας γάμων. Τελευταία εργαζόταν και στη Γραμματεία της Επισκοπής Σύρου.