Αρχιεπίσκοπος Καθολικών Αθηνών: "Οι δύο εκκλησίες πρέπει να στηρίξουν τις μικτές οικογένειες

Την ανάγκη στήριξης της μικτής οικογένειας τόσο από την Καθολική όσο και από την Ορθόδοξη Εκκλησία επεσήμανε ο Σεβ. Καθολικός Αρχιεπίσκοπος Αθηνών, π. Σεβαστιανός Ροσσολάτος στην παρουσίαση του βιβλίου του Πάπα Φραγκίσκου “Για μια Εκκλησία Φτωχή και των Φτωχών”, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Ινστιτούτο Ανθρωπιστικών Σπουδών.

Στη σύντομη παρέμβασή του ο Σεβασμιώτατος σημείωσε: “Αισθάνομαι ότι και η καθολική εκκλησία και η ορθόδοξη πρέπει να νιώσουν την πίεση να ασχοληθούν με ένα ζήτημα της οικογένειας που δε βλέπω ακόμη να το έχουν φροντίσει. Είναι οι μικτές οικογένειες, οι οικογένειες που έχουν ανάγκη από την ποιμαντική φροντίδα των δύο εκκλησιών, των οποίων αποτελούν μέλη μέσα στην οικογένεια. Παρατηρώ στη Σύρο, όπου έζησα ως άνθρωπος, ως χριστιανός και ως ιερέας το ρόλο που έχουν παίξει οι μικτές οικογένειες στη ζωή του νησιού. Λίγο αρνητικό και πολύ θετικό.

Το αρνητικό το βλέπω στο σημείο ότι κινδυνεύουν ορισμένες οικογένειες οι οποίες δεν έχουν τόσο δέσιμο με την εκκλησία τους, να αποφεύγουν να θίξουν θέματα θρησκευτικά ή να ασχοληθούν πολύ με τη θρησκευτική τους ζωή για να μην αισθάνονται τη διαφορά. Εκεί η εκκλησία χρειάζεται να στηρίξει και τους δύο, να είναι χαρούμενοι για αυτό που έχει ο καθένας και ο ένας να μάθει αυτό που έχει ο άλλος.

Το θετικό που έχω παρατηρήσει από τις μικτές οικογένειες, είναι ότι ο φανατισμός τον οποίο έζησα μικρός, έχει σπάσει πλέον. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κανένα σόι καθολικό που να μην έχει ορθοδόξους. Βέβαια οι ορθόδοξοι που είναι οι διπλάσιοι στη Σύρο έχουν οικογένειες που είναι ακριβώς ορθόδοξες αλλά πάρα πολλές έχουν συγγενείς καθολικούς. Εκεί βλέπω τη φιλία, την εκτίμηση, την καθημερινή σχέση που υπάρχει, χωρίς καμία παρωπίδα. Τη σχέση φιλίας και εκτίμησης που την έζησα όταν ήμουν μικρός, όταν ήμουν αναγκασμένος να αλλάζω σπίτια λόγω οικογενειακής κατάστασης. Σε όλες τις γειτονιές έβρισκα φίλους. Η μικτή οικογένεια είναι ένα έδαφος πνευματικής καλλιέργειας που πρέπει να το φροντίσουμε”.