Δοξολογία και Αρχιερατική Θεία Λειτουργία για την Πρωτοχρονιά στον Καθεδρικό Ναό του Αγ. Γεωργίου

"Νίκησε την αδιαφορία και κατάκτησε την ειρήνη"

Με την ελπίδα ότι το 2016 θα μας δει όλους σταθερά και με εμπιστοσύνη στρατευμένους για να εφαρμόσουμε τη δικαιοσύνη και να οικοδομήσουμε την ειρήνη,  ο Καθολικός Επίσκοπος Σύρου Σεβ. π. Πέτρος Στεφάνου έστειλε το απόγευμα της 1ης Ιανουαρίου το μήνυμα για την 49η Παγκόσμια Ημέρα Ειρήνης από τον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στην Άνω Σύρο.

Στη Δοξολογία για το Νέο Έτος και την Θεία Ευχαριστία συλλειτούργησαν ο πρώην Καθολικός Επίσκοπος Σύρου Σεβ. π. Φραγκίσκος Παπαμανώλη, ο ιερός κλήρος, ενώ όπως κάθε χρόνο παρέστηστηαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου κ. Δωρόθεος Β’ και εκπρόσωποι των τοπικών αρχών.

Στο λόγο του, ο Σεβασμιώτατος π. Πέτρος επεσήμανε ότι σήμερα, το μήνυμα της ειρήνης είναι περισσότερο επίκαιρο από ποτέ, καθώς φλέγεται από τρομοκρατικές ενέργειες, εμπόλεμες συρράξεις και εμφύλιες διαμάχες με τραγικές συνέπειες για την ανθρωπότητα.

Ερμηνεύοντας τα αναγνώσματα του Θείου Λόγου και συνδέοντάς τα με το μήνυμα που έστειλε ο Πάπας Φραγκίσκος για την 49η Παγκόσμια Ημέρα Ειρήνης με θέμα «Νίκησε την αδιαφορία και κατάκτησε την ειρήνη», ο Σεβασμιώτατος υπογράμμισε ότι η ειρήνη είναι ο καρπός μιας κουλτούρας αλληλεγγύης, ευσπλαχνίας και συμπόνιας για να υπερνικήσουμε το κακό και να μην αφεθούμε στην παραίτηση και την αδιαφορία.

Όπως τόνισε παρά το γεγονός ότι το 2015 συνοδεύτηκε από πολλά θλιβερά γεγονότα, δεν θα πρέπει να λησμονούμε ότι λησμονούμε ότι ήταν και ένα έτος όπου κυριάρχησαν οι εκατοντάδες πράξεις συμπαράστασης και αλληλεγγύης προς τους συνανθρώπους μας πέραν των ατομιστικών συμφερόντων και της αδιαφορίας.

Στο σύντομη προσλαλιά του, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου κ. Δωρόθεος Β’ ευχήθηκε τα λόγια του Μεγάλου Βασιλείου να είναι η προσευχή όλων εκείνων που αναζητούν σήμερα ελπίδα για να βγουν από τα αδιέξοδα της ζωής. «Ας μην είμαστε αδιάφοροι για τον άλλον γιατί έτσι είμαστε αδιάφοροι και για το Θεό. Ο Θεός μας φροντίζει όλους και στα χέρια του είναι η ζωή μας», επεσήμανε, ευχόμενος «ειρηνικό και καρποφόρο έτος για όλους με αγάπη, υγεία και μακροημέρευση».

Σημειώνεται πως κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας, αναγνώστηκαν κείμενα της Αγίας Γραφής ενώ η χορωδία του Ιερού Ναού Αγ. Γεωργίου εμπλούτισε μουσικά την ακολουθία αποδίδοντας ύμνους και άσματα στο Θεό λαμπρύνοντας την τελετή.