Συναισθηματικά φορτισμένη η τελετή του Αγιασμού των υδάτων στο λιμάνι της Ερμούπολης, με τη σκέψη στις εκατοντάδες παιδικές ψυχές που χάθηκαν στο Αιγαίο

«Η κρύα φωνή της θάλασσας που συγκινεί την καρδιά μας»

Συλλογική προσευχή για την ανάπαυση των εκατοντάδων παιδικών ψυχών που «κοιμήθηκαν» και αναδύθηκαν σαν άγγελοι στα νερά του Αιγαίου, γεμίζοντας μία από τις μαύρες σελίδες του «τρικυμιώδους» 2015, αναπέμφθηκε κατά τη διάρκεια του φετινού Αγιασμού των υδάτων στο λιμάνι της Ερμούπολης.

Παρουσία των τοπικών αρχών και του λαού της Σύρου πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί ο πανηγυρικός εορτασμός των Αγίων Θεοφανείων, σε ανάμνηση της εν Ιορδάνη Βαπτίσεως του Ιησού Χριστού και της Επιφανείας της Αγίας Τριάδος.

“Αγάπη, πίστη και υπέρβαση του «εγώ» μας”

Το πάντα σύγχρονο και επίκαιρο, απελευθερωτικό και σωστικό μήνυμα των Θεοφανείων που μας καλεί να ζήσουμε με αγάπη, πίστη, ταπείνωση και υπέρβαση του «εγώ» μας, προκειμένου να βγούμε από τα σημερινά πολλαπλά αδιέξοδά μας, μίλησε στις καρδιές των πιστών, που συμμετείχαν στις εορταστικές εκδηλώσεις της Ιεράς Μητροπόλεως Σύρου.

Με την προσήκουσα λαμπρότητα τελέστηκε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και ο Μέγας Αγιασμός, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Σύρου κ. Δωρόθεου Β΄. Το «παρών» έδωσαν, μεταξύ άλλων, ο Βουλευτής Κυκλάδων Αντώνης Συρίγος, ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων Γιώργος Λεονταρίτης, ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης Γιώργος Μαραγκός, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι του στρατού και των σωμάτων ασφαλείας και σπουδαστές της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού.

Μετά το πέρας της Θ. Λειτουργίας και του Μεγάλου Αγιασμού, ακολούθησε η καθιερωμένη λιτάνευση του ευπρεπισμένου από ευσεβείς κυρίες της Ενορίας Κουβουκλίου με τον Τίμιο Σταυρό, με επικεφαλής τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, το Λύκειο Ελληνίδων Σύρου, το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων Σύρου, Άγημα από τη Ναυτική Βάση Σύρου και φυσικά τον Ιερό Κλήρο.

Η λιτανεία διήλθε δια των οδών Καραολή και Δημητρίου, Πλατείας Θεάτρου, έμπροσθεν ΟΤΕ, Ελευθερίου Βενιζέλου (πρ. Ερμού), και παραλιακής (Πέτρου Ράλλη), με κατάληξη την πλατεία Κανάρη, όπου ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β’ απηύθυνε προς το συγκεντρωμένο πλήθος των Συριανών σύντομη χαιρετιστήρια προσλαλιά.

“Όχι άλλα πνιγμένα παιδιά στη θάλασσα”

Όπως τόνισε, σήμερα που ο ουρανός και η γη μερίζονται τη χαρά της μεγάλης αυτής δεσποτικής εορτής, σήμερα που ο ήλιος κρυφοκοιτάζει τα δρώμενα και κρατάει τα πρόσωπά μας δροσισμένα, σήμερα που ο άσαρκος Θεός εμφανίζεται εν σαρκί εκτός αμαρτίες για να αγιάσει εκτός από τον αέρα, τη γη και τη θάλασσα, οι στίχοι του Κωνσταντίνου Καβάφη κουβαλούν μέσα τους τον βουβό πόνο της θάλασσας για τις ψυχές που σκέπασε για πάντα.

"Βγάζει η θάλασσα κρυφή φωνή, φωνή που μπαίνει μες στην καρδιά μας και την συγκινεί και την ευφραίνει. Τραγούδι είναι, ή παράπονο πνιγμένων, το τραγικό παράπονο των πεθαμένων»;.

Την απάντηση έδωσε ο Σεβασμιώτατος, υπογραμμίζοντας πως μία ημέρα σαν κι αυτή αντηχεί το τραγικό παράπονο των πεθαμένων, η φωνή των πνιγμένων παιδιών στα νερά του Αιγαίου το 2015, που σαν άγγελοι αναδύονται μέσα από τη θάλασσα και δείχνουν ολόκληρη την ανθρωπότητα, τη σκληροκαρδία των μεγάλων και των ισχυρών, στιγματίζουν τα οικονομικά συμφέροντα του κόσμου και ζητούν κοιμητήριο χριστιανικό. «Επειδή εμείς μαζέψαμε αυτά τα παιδιά από τις θάλασσες και τις ακρογιαλιές και μέσα στα δικά μας χέρια δέχθηκαν το τελευταίο νανούρισμα και τα εναποθέσαμε στην ευλογημένη Ελληνίδα γη, αυτή την ώρα, από εδώ, από το πρώτο λιμάνι του Αιγαίου, το λιμάνι του Λόγιου και του Κερδώου Ερμή, όλοι μαζί να αναπέμψουμε μία ευχή, μία προσευχή και να παρακαλέσουμε τον Θεό: Όχι άλλα παιδιά πνιγμένα στις θάλασσες, όχι άλλοι ναυτικοί να χάνονται στις θάλασσες, αλλά να είναι πράγματι τα λόγια μας τώρα και σαν τα λόγια του Ελύτη: «Πρόσεχε, να προφέρεις καθαρά τη λέξη θάλασσα, έτσι, που να γυαλίσουν μέσα της όλα τα δελφίνια... Αυτά τα δελφίνια είναι οι προσδοκίες, οι ελπίδες, τα όνειρά μας, τα οποία εύχομαι, με τη χάρη του Κυρίου μας, που έγινε άνθρωπος για να μας σώσει και σήμερα βαπτίζεται στον Ιορδάνη, για να βαπτίζει τον κάθε άνθρωπο ανά τους αιώνες μέσα στο Άγιο Πνεύμα και μέσα στο ευλογημένο νερό, να εκπληρωθούν, και ιδιαίτερα των παιδιών μας. Χρόνια Πολλά εύχομαι σε όλους!»".

Τον Σταυρό ανέσυρε ο Γεώργιος Ξαγοράρης

Στη συνέχεια, ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β' επιβιβάστηκε σε σκάφος του Λιμενικού Σώματος και για πρώτη φορά φέτος, έριψε από την πλώρη του το Σταυρό στη θάλασσα, τον οποίο έσπευσαν να ανασύρουν περισσότεροι από 25 νέοι.

Για μία ακόμη φορά, οι κολυμβητές, αψηφώντας τη χαμηλή θερμοκρασία, επέδειξαν το πνευματικό μεγαλείο τους, βουτώντας θαρραλέα στη θάλασσα για να συνεχίσουν το έθιμο, το οποίο οι πατέρες μας μας παρέδωσαν.’

Τον Τίμιο Σταυρό, υπό τα χειροκροτήματα των παρισταμένων, τους εορταστικούς ελιγμούς του μόλις καταπλεύσαντος επιβατηγού πλοίου "BLUE STAR PAROS" με Πλοίαρχο το Συριανό Καπετάνιο κ. Ηλία Βερβενιώτη, τους πανηγυρικούς συριγμούς των πλοίων και των σκαφών του Λ.Σ., του Ναυτικού Ομίλου Σύρου και των Επαγγελματιών και Ερασιτεχνών Αλιέων και τις χαρμόσυνες κωδωνοκρουσίες των Ναών της πόλης, ανέσυρε από την θάλασσα ο Γεώργιος Ξαγοράρης, προς τον οποίο ο Σεβασμιώτατος προσέφερε χρυσό επιστήθιο Σταυρό.

Μετά την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου, η τελετή ολοκληρώθηκε στην Αίθουσα Τελετών της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού Σύρου, την επιλεγομένη "ΓΕΦΥΡΑ", όπου εναπετέθη ο Τίμιος Σταυρός προς προσκύνηση και ο Διοικητής της, Νικόλαος Πολέμης παρέθεσε μικρή δεξίωση.

Θεοφάνεια και στην Ποσειδωνία

Σημειώνεται, ότι τα Θεοφάνεια εορτάστηκαν, όπως κάθε χρόνο και στην παραλία Φετουρή στην Ποσειδωνία, όπου τον Τίμιο Σταυρό ανέσυρε από τη θάλασσα ο Έλπις Γαδ. Στην τελετή παρευρέθηκαν οι Αντιδήμαρχοι Αλέξης Αθανασίου, Μάριος Βουτσίνος, οι δημοτικοί σύμβουλοι Φραγκίσκος Βακόνδιος και Παύλος Χρυσαφίδης, καθώς και ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Ποσειδωνίας, Δημήτρης Νταλαχάνης.