"Η χριστιανική αγάπη έχει σημείο αναφοράς τον ίδιο το Θεό"

Την διαφορά, ανάμεσα στην κοινή επίδειξη αγάπης και την χριστιανική αγάπη, αυτή που πρεσβεύει ο Χριστός, τόσο με τα κηρύγματά του, όσο και με την ίδια του τη δράση και Θυσία, αναλύει ο π. Γιάννης Μαραγκός, με βάση τη σημερινή Ευαγγελική Περικοπή.

Απευθυνόμενος στους μαθητές του, ο Ιησούς τους λέει, πως το να αγαπούν όσους τους αγαπούν, δεν έχει καμία διαφορά, από τον τρόπο που αγαπούν και οι αμαρτωλοί. Η Χριστιανική αγάπη, πρέπει να είναι κάτι παραπάνω από αυτό, να γίνεται κοινωνός, της αγάπης του Θεού.

Ο Ιησούς, διδάσκει, πως η Χριστιανική, ανιδιοτελής αγάπη, σημαίνει να γυρνάς και το άλλο μάγουλο σε αυτόν που θα σε χαστουκίσει, να δίνεις και το υποκάμισο σε αυτόν που σου πήρε τον χιτώνα, να μην κρίνεις για να μην κριθείς.

«Η Χριστιανική αγάπη είναι η αγάπη για τον πλησίον και αγκαλιάζει τον κάθε ένα, ακόμη και τον πιο μακρινό, τον ενάντιο, τον εχθρό. Ψυχή της είναι η ανιδιοτέλεια. Από τα παραδείγματα που το Ευαγγέλιο αναφέρει, φαίνεται, ότι ο “εχθρός” για τον οποίο μιλά ο Ευαγγελιστής Λουκάς, δεν είναι αυτός που επιβουλεύεται την ύπαρξή μας, κάτι που στην ουσία σπάνια, ή ίσως και καθόλου, μπορεί να παρουσιαστεί. Είναι κάτι το πιο καθημερινό. Είναι εκείνος που μας κακολογεί, που μας κακομεταχειρίζεται, που μας φθονεί, εκείνος που μας κάνει δύσκολη τη ζωή. Ο ενοχλητικός γείτονας, ή ακόμη και αυτός που ζητά δανεικά και ξέρουμε ότι δεν πρόκειται να τα πάρουμε πίσω. Από πού λοιπόν, πηγάζει μία συμπεριφορά αγάπης απέναντί του;», αναφέρει ο π. Γιάννης.

«Η Χριστιανική αγάπη, έχει ως σημείο αναφοράς τον ίδιο το Θεό και μάλιστα, την αγάπη του για τον άνθρωπο. Η Χριστιανική αγάπη πρέπει να είναι εικόνα και μαρτυρία της αγάπης του ίδιου του Θεού και του Ιησού Χριστού για τον κόσμο»