Αναστάσιμα μηνύματα προσδοκίας και ελπίδας στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων

Αναμένοντας την προσωπική μας Ανάσταση

Η πίστη, η παράδοση και η κατάνυξη έσμιξαν και φέτος αρμονικά στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων, σ’ έναν από τους ιδανικότερους πασχαλινούς προορισμούς για να βιώσει κανείς όλα τα συναισθήματα που προσφέρουν οι Άγιες αυτές ημέρες.

Εκατοντάδες πιστοί, βουλευτές, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης καθώς και των Σωμάτων Ασφαλείας, αλλά και μέλη Συλλόγων της τοπικής κοινωνίας προσήλθαν και φέτος στους ναούς της Σύρου, αφήνοντας τις καρδιές τους να πλημμυρίσουν από τα βαθύτερα νοήματα της χριστιανικής πίστης που συνόδευαν το χαρμόσυνο μήνυμα της Ανάστασης.

Η πνευματική αυτή “διαδρομή” μαγνήτισε και φέτος όσους επισκέπτες κατάφεραν να βρεθούν στο νησί και συμμετείχαν με την προσήκουσα ευλάβεια στη χριστιανική παράδοση.

Θρήνησε η λαϊκή ψυχή

Η συγκίνηση της λαϊκής ψυχής για το θείο δράμα κορυφώθηκε το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης σε όλες τις Ενορίες της Σύρου, όπου τελέστηκε η Ακολουθία των Παθών του Κυρίου.“Σήμερον κρεμάται επί ξύλου ο εν ύδασι την γην κρεμάσας”, έψαλλαν οι ιερείς την ώρα που περιέφεραν τον εσταυρωμένο Ιησού στο ναό για την αναπαράσταση της σταύρωσης.

Πλήθος πιστών συνέρρευσαν στους μεγαλοπρεπείς ναούς του νησιού για να ακούσουν τα 12 Ευαγγέλια και να βιώσουν με συντριβή και κατάνυξη τα άγια και σεπτά Πάθη του Χριστού.

Δάκρυα θλίψης, αλλά και οδύνης για την απώλεια των αγαπημένων τους προσώπων, που έφυγαν από τη ζωή, αφήνοντας πίσω τους δυσαναπλήρωτο κενό στους οικείους τους, πλημμύρισαν τα μάτια όσων βρέθηκαν το μεσημέρι της Μεγάλης Παρασκευής στο Κοιμητήριο του Αγίου Γεωργίου Ερμουπόλεως.

Κορύφωση του Θείου Δράματος

Η συγκινητική, διά μέσου των μνημάτων, περιφορά του Επιταφίου, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Σύρου κ. Δωροθέου Β’, πραγματοποιήθηκε και φέτος παρουσία εκπροσώπων των τοπικών αρχών και πλήθους κόσμου, ο οποίος συνέρρευσε για να βιώσει την κορύφωση του Θείου δράματος.

Τον Επιτάφιο συνόδευσαν οι πρόσκοποι Σύρου, ενώ πένθιμα εμβατήρια απέδωσε η Φιλαρμονική του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης.

Ρίγη συγκίνησης προκάλεσε η αναφορά του Σεβασμιωτάτου σε όλους εκείνους που έφυγαν από κοντά μας και υποδέχτηκαν στην αγκαλιά τους τον νικητή του θανάτου, τον Χριστό.

Μεταξύ άλλων, τόνισε πως η Μεγάλη Παρασκευή είναι ημέρα ανάστασης για τον ουρανό και τη θριαμβεύουσα εκεί εκκλησία γιατί οι απόστολοι, οι μάρτυρες, οι άγιοι, όσοι δόξασαν τον Κύριο και ασκήτεψαν για να τον τιμήσουν και όσοι αγωνίστηκαν και μόχθησαν πνευματικά στη ζωή τους για να ακολουθήσουν τον ευαγγελικό του λόγο βλέπουν ότι δεν διαψεύστηκαν, ότι τα δάκρυα, οι αγώνες και οι πνευματικές αγωνίες τους επιβεβαιώθηκαν.

Εν αναμονή της κορύφωσης του Θείου Δράματος πλήθος κόσμου συνέρρευσε στους ναούς της Σύρου, συμμετέχοντας ευλαβικά στις θρησκευτικές εκδηλώσεις της Μεγάλης Εβδομάδας.

Κάτοικοι κι επισκέπτες του νησιού από νωρίς το απόγευμα της Μεγάλης Παρασκευής επισκέφθηκαν Ορθόδοξους και Καθολικούς ναούς της πόλης, της Άνω Σύρου και των χωριών, προσκυνώντας τον σταυρωθέντα Χριστό λίγες ώρες πριν την πραγματοποίηση της περιφοράς των Επιταφίων, με κορυφαία στιγμή τη συνάντηση τριών εξ’ αυτών στην πλατεία Μιαούλη.

Κατανυκτική ατμόσφαιρα

Την πίστη του απέδειξε για μία ακόμη φορά ο ευσεβής λαός της Σύρου, αψηφώντας την ξαφνική βροχή η οποία συνόδευσε κατά διαστήματα την περιφορά των Επιταφίων το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής.

Με μεγαλοπρέπεια, ευλάβεια, κατάνυξη και ανοιχτές ομπρέλες τελέστηκε η λιτάνευση του ι. Επιταφίου του Μητροπολιτικού Ναού Μεταμορφώσεως, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Σύρου κ. Δωροθέου Β' προς την πλατεία Μιαούλη, όπου πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη συνάντηση του με τους Επιτάφιους των Ιερών Ναών Κοιμήσεως της Θεοτόκου και Αγίου Νικολάου.

Παρουσία πλήθους κόσμου, αναπέμφθηκε δέηση και εκφωνήθηκε ομιλία από τον κ.κ. Δωρόθεο Β'. Στη συνέχεια, η Πολυφωνική χορωδία του Ι. Ν. Αγίου Νικολάου έψαλε Εγκώμια και η Φιλαρμονική του Δήμου Σύρου - Ερμούπολης ανέκρουσε πένθιμα εμβατήρια.

Νωρίτερα προηγήθηκε η περιφορά του Επιταφίου του Ι. Ν. Ευαγγελιστρίας των Καθολικών στην Ερμούπολη.

Με αισιοδοξία και αγάπη γέμισαν οι ψυχές όσων συνέρρευσαν το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου στις εκκλησίες για να ακούσουν και να μεταδώσουν με τη σειρά τους το Αναστάσιμο μήνυμα της χαράς και της ελπίδας.

Κάτοικοι και επισκέπτες άναψαν το κερί τους και γιόρτασαν την Ανάσταση του Κυρίου με τη βεβαιότητα τόσο της προσωπικής, όσο και της Εθνικής Ανάστασής μας.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου κ. Δωρόθεος Β’ προεξήρχε στην Ακολουθία της Αναστάσεως στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, παρουσία του Δημάρχου Σύρου – Ερμούπολης Γιώργου Μαραγκού, εκπροσώπων της αστυνομίας, της Πυροσβεστικής και του λιμενικού σώματος, αλλά και πολλών πιστών.

Μετά το άγγελμα του «Χριστός Ανέστη», οι εφημέριοι του Ναού μοίρασαν στους παρευρισκόμενους το καθιερωμένο «κόκκινο αυγό», ευχόμενοι σε όλους «Καλό Πάσχα», με υγεία και χαρά.

Ετικέτες: