Δελτίο ειδήσεων της Ι. Μητροπόλεως Σύρου (07-12 Μαΐου 2016)

  • Σάββατο, 14 Μαΐου, 2016 - 11:27

Οι επισκέψεις του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Σύρου κ. Δωροθέου Β’ στη Βέροια και στις Σέρρες, αλλά και οι δράσεις της Ιεράς Μητροπόλεως Σύρου στα νησιά ευθύνης της παρουσιάζονται σε ένα ακόμη δελτίο ειδήσεων με τη Ρένα Ξαγοράρη.

Προσκεκλημένος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Βεροίας και Ναούσης κ. Παντελεήμονος, ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β' μετέβη στη Ναόυσα, για τον εορτασμό των Αγίων Νεομαρτύρων της Ναούσης και της 194ης Επετείου από το Ολοκαυτώματος της ηρωικής πόλεως το 1822.

Ο Πολυαρχιερατικός Εσπερινός τελέστηκε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Μηνά, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μεσσηνίας κ. Χρυσοστόμου και με τη συμμετοχή των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Βεροίας & Ναούσης κ. Παντελεήμονος, Σύρου κ. Δωροθέου Β', Ιλίου κ.Αθηναγόρα και Τρίκκης κ. Χρυσοστόμου.

Στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Μεταμορφώσεως Ναούσης τελέσθηκε σήμερα Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σύρου κ. Δωροθέου Β'.  Ο Σεβασμιώτατος στην ομιλία του, απευθυνόμενος προς τους παρισταμένους πολυπληθείς Ναουσαίους, ανέφερε χαρακτηριστικά:"...Πρέπει να είσθε υπερήφανοι, ως απόγονοι αυτών των ηρώων και αγίων, γιατί η Πατρίδα μας δε γέννησε μόνο ήρωες αλλά και αγίους... Σκύψτε να αφουγκρασθείτε στο χώμα τους τελευταίους χτύπους της καρδιάς των άωρων παιδιών, των γενναίων ανδρών και των λεοντόκαρδων γυναικών, λίγο πριν στερηθούν το πυρ της ζωής, που τους κρατούσαν ζωντανούς! Κρατείστε αυτή την παράδοση και κληροδοτήστε την, ως ιερά παρακαταθήκη στα παιδιά σας, γιατί αυτά είναι, που θα κρατήσουν αύριο ανόθευτη τη γλώσσα,  την πίστη και την εθνική μας ταυτότητα, ψηλά τον κυματισμό της σημαίας μας...".

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, πραγματοποιήθηκε Δοξολογία, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Βεροίας, ο οποίος και υποδέχθηκε επισήμως στα Προπύλαια του Ναού, τον αφιχθέντα Εξοχώτατο κ. Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο. Ακολούθως, στην παρακείμενη αίθουσα του Ναού, ο Δήμαρχος Ναούσης ανακήρυξε, με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Επίτιμο Δημότη της Ηρωικής Πόλεως Ναούσης.

Μετά το πέρας των εορταστικών Εκδηλώσεων στη Νάουσα, ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β΄ μετέβη, στις Σέρρες και ευχήθηκε στον εορτάζοντα Αδελφό του, Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγο. Το εσπέρας, παρέστη στη λαμπρή πνευματική και μουσική Εκδήλωση, που διοργανώθηκε από την Ιερά Μητρόπολη Σερρών στο Θέατρο της πόλεως προς τιμήν του παρόντος Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου Β΄ και των Ονοματηρίων του Σεβασμιωτάτου κ. Θεολόγου, κατά την οποία η Παιδική Χορωδεία της Ιεράς Μητροπόλεως Σερρών απέδωσε παραδοσιακά τραγούδια.

Παρουσία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών & Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου Β’ τα εγκαίνια του Ι. Ναού του Αγίου Πορυφυρίου στην Ι. Μητρόπολη Λαγκαδά.

Ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β`,  προσκεκλημένος από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Λαγκαδά κ. Ιωάννη, προεξήρχε απόψε στον Εσπερινό των Εγκαινίων του Ιερού Ναού του Αγίου Πορφυρίου, στην Ιερά Μητρόπολη Λαγκαδά.

Με την ευλογία του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ. Δωροθέου Β’, τελέσθηκε το Σάββατο 7 Μαΐου, δέηση υπερ υγείας και προόδου μπροστά στην αγία Εικόνα της Μεγαλόχαρης, δια τους τελειοφοίτους Δοκίμους της 4ης τάξεως της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων του ΠΝ με συνοδό τον Πλωτάρχη ΠΝ Χ. Λελη οι οποίοι επέβαιναν επί του ΕΚΠ ΚΥΚΝΟΣ Ι της ΣΝΔ με κυβερνήτη τον Πλωτάρχη ΠΝ Γ. Φραγκιαδάκη.

Τους Αξιωματικούς και Δοκίμους καλωσόρισε ο Αρχιερατικός Επίτροπος της ιεράς νήσου Τήνου Πρωτοπρ. Γεώργιος Φανερός εκ μέρους του Σεβασμιωτάτου μεταφέροντας τις ευχές Του και προσφέροντας τις Αναστάσιμες ευλογίες.

Με λαμπρότητα πανηγύρισε εχτές και σήμερα, Κυριακή του Θωμά, ο ευρισκόμενος επί του γραφικού λόφου του Βροντάδου Ιερός Ναός της Αναστάσεως του Σωτήρος.

Το εσπέρας του Σαββάτου τελέσθηκε ο μέγας εόρτιος πολυϊερατικός Εσπερινός και την κυριώνυμο ημέρα η Πανηγυρική Θεία Λειτουργία, τους ύμνους της οποίας απέδωσε η Χορωδία του Ι. Ναού Αγίου Νικολάου, παρουσία πλήθους ευσεβών πιστών.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, ακολούθησε η λιτάνευση της ιεράς εικόνος, πλαισιουμένης από προσκόπους, τα παιδιά του Κατηχητικού Σχολείου της Ενορίας και μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Αναστάσεως.

Μαθήτριες, μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί συμπροσευχήθηκαν απόψε στον ιστορικό Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Ερμουπόλεως, κατά τη διάρκεια ειδικής Παρακλήσεως υπέρ διαφωτίσεως και ενισχύσεως των μαθητών, εν όψει των Πανελλαδικών, Απολυτηρίων και Προαγωγικών Εξετάσεων.

Την Ιερά Παράκληση, αποκλεισθέντος, λόγω της απεργίας των πλοίων, Σεβασμιωτάτου κ. Δωροθέου Β' ,  τέλεσε ο Αρχιερατικός Επίτροπος Σύρου, Πρωτοπρ. Φλαβιανός Αλμπέσκου, ο οποίος ανέγνωσε ευχετήριο Μήνυμα του Σεβασμιωτάτου και διένειμε, εκ μέρους του, στους παρισταμένους κόκκινα αυγά και γλυκίσματα.