Δελτίο ειδήσεων της Ιεράς Μητροπόλεως Σύρου (12-18 Μαρτίου)

  • Σάββατο, 19 Μαρτίου, 2016 - 11:27

Οι σημαντικότερες δράσεις της Ιεράς Μητροπόλεως Σύρου καθώς και το πρόγραμμα των Ιερών Ακολουθιών της Αγίας Τεσσαρακοστής σε Σύρο και Τήνο παρουσιάζονται στο σημερινό εκκλησιαστικό δελτίο ειδήσεων με παρουσιάστρια την Ειρήνη Ξαγοράρη.

Με ιδιαίτερα επιτυχία πραγματοποιήθηκε στην ιερά νήσο Τήνο, Επιστημονική Ιατρική Εκδήλωση, με ομιλητές τους διακεκριμένους Γυναικολόγους κ.κ. Κωνσταντίνο Πάντο και Μιχάλη Γραμμάτη, που ανέπτυξαν το θέμα "Υπογονιμότητα-Ιατρικός τουρισμός, Παρόν και Μέλλον-ευκαιρίες και προοπτικές". Την εκδήλωση παρακολούθησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου κ. Δωρόθεος Β’.

Με την ευλογία του Σεβασμιωτάτου κ. Δωροθέου, τελέσθηκε ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία της Κυριακής της Τυρινής στον Πανίερο Ναό της Ευαγγελιστρίας στην Ιερά Νήσο Τήνο, ενώ με ιδιαίτερη κατάνυξη τελέσθηκε και η Ακολουθία του Α’ Κατανυκτικού Εσπερινού (της συγγνώμης).

Πλήθος πιστού λαού κατέκλυσε τον Ναό από την έναρξη της Ακολουθίας για να παρακολουθήσει και να συμπροσευχηθεί στην πρώτη Ακολουθία της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής, η οποία στον πανίερο Ναό της Μεγαλόχαρης τελείται με ιδιαίτερο τρόπο. Ομιλητής κατά τον Εσπερινό ήταν ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Συμεών Βολιώτης, Πρωτοσύγγελος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, ο οποίος και ανέπτυξε το θέμα «Μεγάλη Τεσσαρακοστή, πορεία προς την Αγάπην». Στο τέλος του Εσπερινού προσκύνησε όλο το πλήθος των προσκυνητών τον Τίμιο Σταυρό, απότμημα του ιερού Λειψάνου του Αγίου Νεκταρίου το οποίο τεθησαύρισται στον Πανίερο Ναό και ετέθη προς προσκύνηση, δίδοντας και λαμβάνοντας συγγνώμη και παίρνοντας δύναμη να διαπλεύσουν το μέγα πέλαγος της νηστείας.

Με κατάνυξη και παρουσία πλήθους πιστών, παρά την επικρατούσα κακοκαιρία, τελέσθηκε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, στην Ερμούπολη, ο Διενοριακός Κατανυκτικός Εσπερινός "της Συγγνώμης", προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου κ. Δωροθεόυ Β', κατά τη διάρκεια του οποίου ομίλησε θεολογικώτατα και διδακτικώτατα περί της συγχωρήσεως ο Πρωθιερεύς του Ναού, Αιδεσιμολ Πρωτοπρ. Εμμανουήλ Συρίγος. Ο Σεβασμιώτατος εζήτησε συγγνώμη από το λαό, τυχόν, όπως είπε, παραλείψεις ή λάθη του και παρεκάλεσε τους Χριστιανούς να προσεύχονται ώστε και εκείνος να διανύσει το στάδιο της Μ. Τεσσαρακοστής με εσωτερική δύναμη και υπομονή.

Ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόεθος Β', επεσκέφθη τα Γυμνάσια και τα Λύκεια της Σύρου, όπου έγινε δεκτός με ευγένεια και σεβασμό απότους Εκπαιδευτικούς και τους Μαθητές, προς τους οποίους απηύθυνε πατρικές παραινέσεις και συμβουλές και διένειμε τευχίδιο με την ιστορία της Ελληνικής Σημαίας.

Οι Ενδοξώτατοι, Υποστράτηγος (ΕΛ.ΑΣ) κ. Τσαρδινάκης Κωνσταντίνος, Γενικός Περιφερειακός Διευθυντής ΕΛ.ΑΣ. Νοτίου Αιγαίου, και Αρχιπύραρχος κ. Άγγελος Τριπολιτσιώτης, Διοικητής Περιφερειακής Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ν. Αιγαίου, επεσκέφθηκαν σήμερα το πρωί εθιμοτυπικά, στο Διοικητικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως, στην Ερμούπολη, το Σεβασμιώτατο κ. Δωρόθεο Β΄, ο οποίος τους ευχαρίστησε για την επίσκεψη, τους συνεχάρη για την προαγωγή τους και την ανάληψη των καθηκόντων τους και συζήτησε μαζί τους κοινωνικά θέματα, που αφορούν τη Σύρο και τα λοιπά νησιά της Ιεράς Μητροπόλεως.

Ύστερα από σχετικό παρακλητικό αίτημα του Σεβασμιωτάτου, η Μη κυβερνητική οργάνωση της Αρχιεπισκοπής Αθηνών «Αποστολή» απέστειλε 200 δέματα με τρόφιμα που διενεμήθησαν στους εργαζομένους του ναυπηγείου Νεώριο.

O Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου κ. Δωρόθεος Β΄, θεωρώντας τη σωστή χρήση του Διαδικτύου ως ένα εππλέον μέσο διάδοσης του Ευαγγελίου, με τεράστιες δυνατότητες και προοπτικές, κυρίως στον άκρως ευαίσθητο χώρο των νέων μας, οι οποίοι αναζητούν σ’αυτό όχι μόνο πληροφορίες, αλλά και φίλους, με τους οποίους θα μοιραστούν τις εμπειρίες, τα οράματα και τις ελπίδες τους, και έχοντας υπ’ όψη τη γεωγραφική ιδιαιτερότητα της Ιεράς Μητροπόλεως και την ως εκ ταύτης δυσκολία επικοινωνίας των Χριστιανών μεταξύ τους, δημιούργησε υπό την ευθύνη του Γενικού Διευθυντού των Κατηχητικών Σχολείων, Αιδεσιμολ. Πρωτοπρ. Πέτρου Μαραγκού, στο facebook  κλειστή ομάδα, που αριθμεί ήδη 650 μέλη, με τίτλο «ΤΑΞΙΔΕΥΟΝΤΑΣ ΣΤΙΣ ΡΑΧΕΣ ΤΩΝ ΔΕΛΦΙΝΙΩΝ» και σκοπό τη διανησιωτική γνωριμία των νέων, 18-35 ετών, τη μεταξύ τους συζήτηση και ανταλλαγή πληροφοριών, καθώςνκαι την από κοινού διοργάνωση συναντήσεων και άλλων εκδηλώσεων.