Δελτίο ειδήσεων της Ι. Μητροπόλεως Σύρου (18-25 Φεβρουαρίου 2016)

  • Σάββατο, 27 Φεβρουαρίου, 2016 - 15:24
  • /   Eνημέρωση: 27 Φεβ. 2016 - 16:25

Τις κυριότερες ειδήσεις της Ιεράς Μητροπόλεως Σύρου κατά την εβδομάδα 18 – 25 Φεβρουαρίου 2016 παρουσιάζει μέσα από το web tv της «Κοινής Γνώμης» η κ. Ειρήνη Ξαγοράρη.

Στον Ιερό Ναό Γενέσεως της Θεοτόκου στην περιοχή των Χρούσσων τιμήθηκε η μνήμη του Αγίου Φλαβιανού, Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλως. Στη θεία Λειτουργία συμμετείχαν κληρικοί ενοριών της νήσου Σύρου, όπου και ευχήθηκαν στον Αρχιερατικό Επίτροπο της Μητροπόλεώς μας και εφημέριο του ναού, π. Φλαβιανό Αλμπέσκου.

Εορτασμός της Οσίας Φιλοθέης

Μετά από πρόσκληση του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου Β', ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β' , συμπαραστατούμενος από τους Αιδεσιμολ. Πρωτοπρεσβυτέρους Θωμά Συνοδινό και π. Βασίλειο,  χοροστάτησε κατά τον εόρτιο Εσπερινό, που τελέσθηκε στο ιερό Παρεκκλήσιο της Παναγίας Γοργοϋπηκόου-Αγίου Ελευθερίου, παρά τω Μητροπολιτικώ Ναώ Αθηνών. Ο κ. Δωρόθεος, αφού ευχαρίστησε όλους για την υποδοχή και τη φιλοξενία, απευθυνόμενος στους παρισταμένους, ανέφερε χαρακτηριστικά:"... Ας ανατρέξουμε στο παρελθόν, να δούμε την Αγία να κυκλοφορεί σ' αυτά τα μέρη, όπως και τότε, διδάσκουσα, φωτίζουσα και ανακουφίζουσα, και ας ενστερνισθούμε το μήνυμα της σημερινής ημέρας, όπως, δηλαδή, εκείνη εκάλει κοντά της τους νέους και τις νέες και τις ενίσχυε στα ζοφερά χρόνια της Τουρκοκρατίας, πρέπει και μεις να στηρίξουμε τα παιδιά μας, σε μια άλλη, βέβαια, εποχή, με τα δικά της προβλήματα και δυσκολίες και να τους δώσουμε θάρρος να συνεχίσουν τον αγώνα τους..."

Με την ευλογία του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ. Δωροθέου Β΄ εορτάσθηκε με λαμπρότητα η ιερά μνήμη της Οσίας και Μάρτυρος Φιλοθέης της Αθηναίας, προστάτιδος των Κύκλων Μελέτης της Αγίας Γραφής, στην ιερά νήσο Τήνο.

Την Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου τελέσθηκε Μέγας Πολυιερατικός Εσπερινός στον Πανίερο Ναό της Ευαγγελιστρίας, όπου τεθησαύρισται απότμημα του ιερού Λειψάνου της Οσιομάρτυρος, το οποίο και ετέθη προς προσκύνηση και ευλογία των πιστών. Την Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου τελέσθηκε Όρθρος και Πανηγυρική Θεία Λειτουργία κατά την οποίαν τον θείο λόγο κήρυξε ο Αιδεσιμολ. Πρωτοπρ. Αντώνιος Μαρκουΐζος.

Εγκαίνια της Παιδικής Χαράς Πευκακίων

Τα εγκαίνια της ανακαινισθείσης Πλατείας και της πλησίον αυτής Παιδικής Χαράς, στην περιοχή "ΠΕΥΚΑΚΙΑ" της Ερμούπολης τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου,  παρουσία του Δημάρχου Σύρου-Ερμούπολης κ. Γεωργίου Μαραγκού, Μελών του Δημοτικού και Περιφερειακού Συμβουλίου,των περιοικούντων δημοτών και πλήθους μικρών παιδιών.Στην ομιλία του, ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β' συνεχάρη το Δήμαρχο Σύρου-Ερμούπολης κ. Γεώργιο Μαραγκό και τους συνεργάτες του για την ανάπλαση ενός τέτοιου χώρου αφιερωμένου στα παιδιά, στα μάτια των οποίων, όπως, τόνισε, βλέπουμε τη χαρά της ζωής και την ελπίδα για το μέλλον.

Ναυτικός Όμιλος Σύρου & Κυνηγετικός Σύλλογος Σύρου

Την κοπή της Αγιοβασιλειόπιττας του Ναυτικού Ομίλου Σύρου ευλόγησε ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος, υπογραμμίζοντας τη σημασία του αθλητισμού σε όλες τις πτυχές της ζωής. Στη συνάντησή του με τον Κυνηγετικό Σύλλογο Σύρου στο Θέατρο «Ευανθία Καίρη» στα Λαζαρέττα, ο κ. Δωρόθεος συνεχάρη και ευχαρίστησε τους κυνηγούς του νησιού για την αγάπη, την πίστη και την αφοσίωσή τους στα ιδανικά της πατρώας παράδοσης, καθώς επίσης και για το σεβασμό τους προς το περιβάλλον.

Εορτασμός του Αγίου Ιερέως Νικολάου Πλανά

Οι διακρινόμενοι για το ήθος, την ευγένεια, τον πολιτισμό και την εμμονή τους στις πατρώες παραδόσεις Χριστιανοί της Μυκόνου, μεταξύ των οποίων πόλλοί νέοι και νέες, πλημμύρισαν χθες τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Μεγάλης Παναγιάς και παρηκολούθησαν έως τέλους την Αγρυπνία, που κατ' έτος καθιέρωσε ο Προϊστάμενος του Ναού, Αιδεσιμολ. Πρωτοπρ. Πέτρος Μαραγκός, επί τη ιερά μνήμη του Αγίου Πολυκάρπου και,προεορτίως, του Αγίου Ιερέως Νικολάου του Πλανά, κατά την οποία χοροστάτησε και ιερούργησε ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β΄.

Τέλος, ανακοινώνεται στους ευσεβείς και φιλέορτους Χριστιανούς ότι η ιερά μνήμη του Αγίου Ιερέως Νικολάου Πλανά, θα εορτασθεί στον Ιερό Ναό Αναστάσεως του Κυρίου στο Βροντάδο, την Κυριακή 6 Μαρτίου 2016 με την τέλεση Πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας, ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ. Δωροθέου Β’, ο Όρθρος της οποίας θα αρχίσει στις 07:30.