Παρουσία χιλιάδων πιστών, εκπροσώπων της κυβέρνησης, της πολιτείας, της Αυτοδιοίκησης, τον Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, οι εορτασμοί για την Κοίμηση της Θεοτόκου

«Έχοντας την Παναγία ιχνηλάτη, θα κερδίσουμε»

Για άρρηκτους δεσμούς Ορθοδοξίας και Ελληνισμού έκανε λόγο ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης

Με λαμπρότητα και κατάνυξη εορτάστηκε στο «σπίτι» Της, την Τήνο, αλλά και σε όλα τα νησιά των Κυκλάδων, η Κοίμηση της Θεοτόκου, μία εκ των σημαντικότερων εορτών της Ορθοδοξίας, παρουσία πλειάδας εκπροσώπων από την Εκκλησία, την πολιτεία, τις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας, αλλά και χιλιάδων πιστών, που συνέρρευσαν, για να τιμήσουν τη Μεγαλόχαρη.

Αυξημένη ήταν η προσέλευση του κόσμου, στα δύο μεγάλα κέντρα εορτασμού της Παναγίας στις Κυκλάδες, αλλά και πανελληνίως, την Τήνο και την Πάρο, αλλά και στα υπόλοιπα νησιά, όπου τελέστηκαν οι πανηγυρικές λειτουργίες, ενώ ακολούθησαν εορτασμοί, με την καθοριστική συμμετοχή των τοπικών Συλλόγων και Ομάδων της κάθε περιοχής.

Τιμές από και προς το Πολεμικό Ναυτικό

Στην Τήνο, βρέθηκε ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης, κ. Πάνος Καμμένος, συνοδεία του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, Αντιναύαρχου Γ. Γιακουμάκη και του Αρχηγού του Λιμενικού Σώματος, Αντιναύαρχου Σ. Ράπτη, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, κ. Βασίλης Λεβέντης, εκπρόσωποι των κομμάτων της αντιπολίτευσης, των Αρχών, των Σωμάτων Ασφαλείας, των δύο βαθμών της Αυτοδιοίκησης, καθώς και εκπρόσωποι της Εκκλησίας, από πολλά μέρη της Ελλάδας.

Το πρωί της Δευτέρας, τελέσθηκε τρισαρχιερατικό συλλείτουργο, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Φθιώτιδας, κ. Νικολάου και τη συμμετοχή των μητροπολιτών Ιερισσού κ. Θεόκλητου και Σύρου, Τήνου, Μυκόνου κ. Δωρόθεου Β΄, ο οποίος τίμησε με το μετάλλιο της Ιεράς Μητρόπολης Σύρου, τους αρχηγούς του ΓΕΝ και του Λιμενικού Σώματος, τιμώντας τα Σώματα για την προσφορά τους στην πατρίδα.

Παράλληλα, ο Υπουργός, μαζί με τον Αρχηγό του ΓΕΝ,  επιβιβάσθηκαν στην πυραυλάκατο «ΜΠΛΕΣΣΑΣ», μεταβαίνοντας στο χώρο που βυθίσθηκε το εύδρομο «ΈΛΛΗ» και πραγματοποιώντας ρίψη στεφάνου, τιμώντας το θάνατο των 9 ατόμων του πληρώματος, 76 χρόνια έπειτα από το τραγικό συμβάν. Ο ΥΠΕΘΑ δώρισε στον κυβερνήτη του σκάφους μία εικόνα του Αγίου Νικολάου.

Για τον εορτασμό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Τήνο κατέπλευσαν στο νησί η φρεγάτα «ΝΑΒΑΡΙΝΟΝ» η πυραυλάκατος «ΜΠΛΕΣΣΑΣ» και το αρματαγωγό «ΧΙΟΣ» ενώ πάνω από τον χώρο της εκδήλωσης πέταξε τριάδα μαχητικών αεροσκαφών Mirage-2000.

Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε, υπό τους ήχους της μπάντας του Πολεμικού Ναυτικού, η καθιερωμένη λιτάνευση της Ιεράς Εικόνας στη λεωφόρο Ευαγγελιστρίας, η οποία είχε κατακλυστεί από πλήθος πιστών, ενώ τιμές απέδωσαν αγήματα της Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών του Ναυτικού.

«Η Ελλάδα δεν θα αποκοπεί ποτέ από τις χριστιανικές ρίζες της»

«Σήμερα γιορτάζει όλη η Ελλάδα. Γιορτάζει η Παναγία μας. Το πρόσωπό της, κάτω απ’ τη φιλόστοργη ματιά της, μας αγκαλιάζει και μας ενώνει όλους. Δεν υπάρχει σήμερα χωριό, πόλις, νησί, που να μην έχει μικρή ή μεγάλη εκκλησία, προσκύνημα ή μοναστήρι, που να μη γιορτάζει και να πανηγυρίζει την Κοίμησή Της, και να καλεί τον ευσεβή λαό του Θεού, να προσέλθει, να ανάψει αγιοκέρι πίστεως και να γονατίσει μπροστά στα ιερά Της εικονίσματα, τα παλαιά και τα νεότερα. Αυτά, που χέρια αγιογράφων ιστόρησαν πριν αιώνες και αυτά που σήμερα, η ευλάβεια και η πίστη σας αφιερώνει στους ναούς μας, για να Την ευχαριστήσει, να Τη δοξολογήσει και ταυτόχρονα να Την παρακαλέσει», σημείωσε στον λόγο του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου, Τήνου και Μυκόνου, κ. Δωρόθεος Β’, «με κορυφαία εορτή, αυτήν εδώ, σε αυτό το μικρό νησί του Αιγαίου, την ευλογημένη Τήνο, που επέλεξε να έχει επίγειο θρονί της και παλάτι και παρθενώνα της, όταν στις 30 Ιανουαρίου του 1823 η σκαπάνη του ευρέτου απεκάλυψε από τα σπλάχνα της ευλογημένης Τηνίας γης, αυτό το εικόνισμα, με το πρόσωπο του Αγγέλου της Χαράς και το πρόσωπο της Ελπίδος της Παναγίας, που έδωσε ελπίδα στο αγωνιζόμενο γένος και από τότε μέχρι σήμερα, συνέδεσε την παρουσία του, με τη συνείδηση του πιστού ελληνικού λαού».

Ο Σεβασμιώτατος μίλησε για την έντονη παρουσία της Παναγίας το Ναό Της, ωστόσο όπως είπε, «πολλές φορές όμως, αισθανόμαστε και την απουσία Της. Δεν έφυγε όμως μακριά, είναι στα νοσοκομεία, είναι στα σπίτια των μοναχικών ανθρώπων, είναι δίπλα στα αναπηρικά καρότσια των αρρώστων, είναι δίπλα στα κρεβάτια των ανθρώπων, που ανήμποροι, αναζητούν έναν λόγο παραμυθιτικόν, που δεν θέλουν τίποτε άλλο, παρά ένα χέρι, να σκουπίσει τα δάκρυά τους, να θωπεύσει το πρόσωπό τους, να τους ακούσει και να τους δώσει δύναμη, να συνεχίσουν το δρόμο της ζωής. Εκεί είναι, όταν την αναζητούμε και δεν είναι στο ναό Της. Και όταν γυρίζει, είναι φορτωμένη απ’ αυτές τις προσευχές των ανθρώπων. Γιατί αυτή η Παναγία, είναι η ίδια η Εκκλησία. Είναι η σωτηρία μας και η ελπίδα μας».

Ο κ. Δωρόθεος, αφού μίλησε υπέρ του θεσμού της Εκκλησίας, παρά τις βολές που δέχεται το τελευταίο διάστημα, διαβεβαίωσε, πως βρίσκεται στο πλευρό όλων των ανθρώπων, χωρίς διακρίσεις, προκειμένου να τους βοηθά στις δυσκολίες, ενώ τόνισε, πως «ποτέ δεν σκύψαμε το κεφάλι, το υψώναμε ψηλά, βλέπαμε προς Εκείνη, βλέπαμε προς τον ουρανό και από κει παίρναμε και δύναμη και ελπίδα και κουράγιο, νικήσαμε χειρότερους εχθρούς, απ’ αυτούς που σήμερα πολεμούν με το δικό τους τρόπο την πατρίδα μας και κρατήσαμε ψηλά τη σημαία του γένους, τη σημαία του Έθνους, τη σημαία, την οποία τυλίχτηκαν σαν σάβανο τα νεκρά σώματα των ηρώων του «Έλλη», την ώρα που πληγωμένο, βούλιαζε εδώ, στο λιμάνι της Τήνου και τους έπαιρνε για πάντα μαζί του, στον υγρό τάφο της, για να υπομημνήσκουν στους Έλληνες, το χρέος που έχουμε, απέναντι σε αυτή την πατρίδα».

Τέλος, κάλεσε τους πιστούς να κοιτάξουν την Παναγία στα μάτια, καθώς «όλους μας κοιτάζει αυτή την ώρα. Όλους μας αγκαλιάζει φιλόστοργα. Τους αμαρτωλούς, τους ατάκτους, τους Αγίους, τους δικαίους, όλους μας μάς κοιτάζει και σε όλους μας έχει να πει έναν λόγον ιαματικόν, λόγον θεραπευτικόν, για τα παθήματα της ψυχής μας, για τη σκληρή καθημερινότητα, στην οποίαν ζούμε», ενώ τόνισε, ότι «ο λαός μας, όλοι εσείς, επιβεβαιώνετε τούτο, ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να αποκοπεί ποτέ από τις χριστιανικές ρίζες της, γιατί αν συμβεί αυτό, θα είναι ένα μεγάλο πλήγμα στην καρδιά του έθνους. Εσείς όλοι, που είστε σήμερα εδώ, δίνετε απάντηση σε πολλά ερωτήματα, όσων διερωτώνται», για να κλείσει λέγοντας, πως «όλοι είμαστε βέβαιοι, ότι έχοντας την Παναγία ιχνηλάτη σε αυτό το δρόμο, θα κερδίσουμε και πάλι».

Άρρηκτοι δεσμοί Ελληνισμού και Ορθοδοξίας

Για ημέρα ελπίδας και ενότητας του Ελληνικού λαού, μίλησε στο χαιρετισμό του ο Υπουργός, κ. Καμμένος, ενώ υπογράμμισε τους άρρηκτους δεσμούς του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας, δεσμούς, που όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, «κανείς δεν μπορεί να διαρρήξει και ποτέ δε θα μπορέσει να τους διαρρήξει, γιατί ο Ελληνικός λαός, είναι ένας λαός ορθόδοξος είναι ένας λαός που πιστεύει στην Υπέρμαχο Στρατηγό».

Παράλληλα, αναφέρθηκε και στο ιστορικό γεγονός του τορπιλισμού της «ΕΛΛΗΣ», στις 15 Αυγούστου του 1940, ενώ απέστειλε ηχηρό μήνυμα και για τη μη τέλεση της λειτουργίας για την Κοίμηση της Θεοτόκου στην Παναγία Σουμελά, τονίζοντας, ότι «όσοι με τη βία κλείνουν εκκλησίες, πρέπει να ξέρουν, ότι κάνουν το θρησκευτικό συναίσθημα να ανάβει πολύ περισσότερο». Στους Έλληνες από την Κύπρο ευχήθηκε «Καλή Λευτεριά» και να επαναλειτουργήσει ο Απόστολος Ανδρέας, ενώ έκλεισε λέγοντας, πως «όλα τα μέλη των Ενόπλων Δυνάμεων, είναι έτοιμα να προασπιστούν την πατρίδα, αλλά και την πίστη. Γιατί αυτές οι Ένοπλες Δυνάμεις, πάντα αγωνίζονταν υπέρ πίστεως και πατρίδος».

«Ο εκκλησιαστικός χαρακτήρας των πανηγυριών αλλοιώνεται»

Με λαμπρότητα πραγματοποιήθηκαν και οι εορταστικές εκδηλώσεις για την Κοίμηση της Θεοτόκου και στην Πάρο και τον Ι.Ν. Παναγίας Εκατονταπυλιανής, χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Παροναξίας κ.κ. Καλλινίκου, ενώ τιμές απέδωσε το άγημα του Πολεμικού Ναυτικού. Για τις εορταστικές εκδηλώσεις κατέπλευσε στην Πάρο το ναρκοθηρευτικό «ΕΥΡΩΠΗ».

Την κυβέρνηση εκπροσώπησε στις εορταστικές εκδηλώσεις ο Υφυπουργός Παρά τω Πρωθυπουργό Τέρενς Κουίκ, ενώ την αξιωματική αντιπολίτευση ο βουλευτής Κυκλάδων, κ. Γ. Βρούτσης, οι οποίοι συνόδευσαν τον «οικοδεσπότη», Δήμαρχο Πάρου, κ. Μάρκο Κωβαίο.

Στο μήνυμά του, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Παροναξίας, κ. Καλλίνικος, τόνισε, πως η μνήμη της Κοιμήσεως της Παναγίας μας, είναι αιτία πανηγύρεως. Το αντάμωμά μας στις Εκκλησιές Της για να την τιμήσουμε και να ξεκουραστούμε από τον κάματο της καθημερινότητας στη γλυκιά αγκαλιά Της. Να επαναπροσδιορίσουμε τη ζωή μας και να Της ζητήσουμε να δέεται συνεχώς για μας και τους οικείους μας ενώπιον του Υιού Της».

«Αἰσθάνομαι λοιπόν τήν ἀνάγκη νά εὐχηθῶ σέ ὅλους τούς ἐντοπίους ἀλλά καί τούς παραθεριστές πού αὐτές τίς μέρες χαίρονται τά νησιά τῆς Μητροπολιτικῆς μας Περιφέρειας τήν Νάξο, τήν Πάρο, καί τήν Ἀντίπαρο πού πανηγυρίζουν μέ χαρακτηριστική λαμπρότητα τήν ἡμέρα τοῦ Δεκαπενταυγούστου, μέ προεξάρχουσα καί ἀρχαιότερη πανήγυρη αὐτή τῆς Παναγίας τῆς Ἑκατονταπυλιανῆς, ἀλλά κοντά σέ ἐκείνη σέ ὅλες τίς πανηγύρεις τοῦ εὐλογημένου τόπου μας, ἡ χαρά τῆς Παναγιᾶς νά γίνει καί δική τους χαρά. Συγχρόνως ὅμως καί νά παρακαλέσω μέ ὅλη τήν πατρική μου ἀγάπη, νά Τήν γιορτάσουμε ὅλοι ὅπως μᾶς καλεῖ ὁ Ἱερός Ὑμνογράφος, δηλαδή ὡς πράγματι Θεόφρονες, γιατί πολλές φορές μέσα στήν καρδιά τοῦ καλοκαιριοῦ γινόμαστε ἀλλόφρονες καί ὁ ἐκκλησιαστικός χαρακτήρας τῶν πανηγυριῶν μας ἀλλοιώνεται καί ἐκκοσμικεύεται τελείως», επεσήμανε ο κ. Καλλίνικος.

Παράλληλα, στους εορτασμούς παραβρέθηκε και ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, κ. Γιώργος Πατούλης, ο οποίος σε δήλωσή του υπογράμμισε, ότι «η θρησκευτική πίστη και η Χάρη της Παναγίας δίνουν δύναμη στον Ελληνικό λαό ο οποίος, παρά το ισχυρό χτύπημα της οικονομικής κρίσης, μπορεί μέσα από σκληρή δουλεία να δημιουργήσει τις κατάλληλες προϋποθέσεις για μια νέα εποχή ανάπτυξης», ενώ ευχήθηκε, «η σημερινή γιορτή αγάπης για την Παναγία ας μας βοηθήσει όλους και από τη θέση που βρισκόμαστε με τις πράξεις μας, χριστιανικά και πανανθρώπινα να συμβάλλουμε στην επίλυση των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Πατρίδα μας».

Ως είθισται, το βράδυ ακολούθησαν λαμπρές εορταστικές εκδηλώσεις, στο φωταγωγημένο λιμάνι της Παροικιάς, με παραδοσιακούς χορούς και βεγγαλικά.

Λαμπροί Εορτασμοί σε όλα τα νησιά

Πανηγυρικές λειτουργίες, λιτανεύσεις της Εικόνας της Παναγίας, αλλά και λαμπροί εορτασμοί, με παραδοσιακούς χορούς, τιμώντας τα τοπικά ήθη και έθμα, πραγματοποιήθηκαν επίσης στη Μονή της Παναγίας «Τόσο Νερό» στη Σίφνο, στην «Ξυλοπαναγιά», στην Παναγία την Τουρλιανή της Μυκόνου, τον Ι.Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου στη Φολέγανδρο, την Παναγιά την Πανοχωριανή της Αμοργού, τηρώντας το έθιμο της ανάβασης με τα γαϊδουράκια, την Παναγία την Καστριανή της Κέας, αλλά και σε όλους τους υπόλοιπους ναούς, που τιμούν τη Χάρι της Θεομήτορος.

Με μεγάλη προσέλευση και συμμετοχή, πραγματοποιήθηκε και ο Εσπερινός στην Παναγία Πορτιανή στη Ζεφυρία της Μήλου, τον οποίο ακολούθησε νησιώτικο γλέντι, μέχρι πρωίας, με βιολιά από την Κίμωλο.