“Σηκωθείτε και μη φοβάστε”

Στο πλαίσιο της σημερινής εκπομπής, ο π. Γιάννης Μαραγκός αναλύει την Ευαγγελική Περικοπή της Κυριακής, καθώς αφορά στην πρώτη αναγγελία του Ιησού προς τους μαθητές του, ότι πρόκειται να αντιμετωπίσει το Πάθος και στη συνέχεια να αναστηθεί, τη Μεταμόρφωση του Κυρίου.

Όπως επισημαίνει, οι μαθητές δεν κατάλαβαν ακριβώς τι επρόκειτο να συμβεί, όμως αυτό που κατάλαβαν τους έκανε να νιώσουν μεγάλη ταραχή.

Ο Ιησούς πήρε μαζί του τον Πέτρο, τον Ιάκωβο και τον Ιωάννη, τον αδελφό του και τους ανέβασε σε ένα ψηλό βουνό. Εκεί, μεταμορφώθηκε μπροστά τους. Έλαμψε το πρόσωπό του σαν τον ήλιο και τα ενδύματά του έγιναν άσπρα σαν το φως. Τότε εμφανίστηκαν σε αυτούς ο Μωυσής και ο Ηλίας, οι οποίοι συνομιλούσαν με τον Ιησού. Στους μαθητές άρεσε το μέρος και πρότειναν να στήσουν τρεις σκηνές, μία για Εκείνον, μία για τον Ηλία και μία για το Μωυσή. Τότε, ένα φωτεινό σύννεφο τους σκέπασε και μέσα από αυτό, ακούστηκε μία φωνή που έλεγε “Αυτός είναι ο αγαπημένος Μου Υιός, ο Εκλεκτός Μου, Αυτόν να ακούτε”. Όταν το άκουσαν αυτό οι μαθητές, έπεσαν με το πρόσωπο κατά γης και φοβήθηκαν πολύ. Τότε, τους πλησίασε ο Ιησούς, τους άγγιξε και τους είπε: “Σηκωθείτε και μη φοβάστε”. Σηκώνοντας τα μάτια τους, δεν είδαν κανέναν άλλο, παρά τον ίδιο τον Ιησού, μόνο Του. Ενώ κατέβαιναν από το βουνό, τότε τους πρόσταξε να μην πουν τίποτε σε κανέναν

Όπως σημείωσε ο π. Γιάννης, “η Μεταμόρφωση του Ιησού, κατά κάποιο τρόπο, είναι μία πρόγευση της Αναστάσεώς Του, ως επιβράβευση, που ξεπέρασε τους πειρασμούς και έμεινε πιστός στην Αποστολή Του, ό,τι κι αν αυτό κοστίζει και ως ενθάρρυνσή Του, για τις ταλαιπωρίες, τον πόνο, τις κακουχίες και τελικά τον θάνατο, που πάει να συναντήσει”.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον π. Γιάννη, “για την Ιουδαϊκή παράδοση, ο Μωυσής και ο Ηλίας είναι η προσωποποίηση του Νόμου και των προφητών, για τον Ιησού Χριστό. Είναι η προσωποποίηση της πρώτης συμφωνίας φιλίας, που συνάπτει ο Θεός με τον άνθρωπο, η Παλαιά Διαθήκη που λέμε εμείς. Επίσης, είναι οι κατάλληλες μορφές, που μπορούν να βοηθήσουν τους μαθητές ποιος είναι, πώς είναι, τι κάνει και ποιος ο ρόλος Του στο σχέδιο του Θεού”.