Εκδήλωση της Ιεράς Μητρόπολης Σύρου προς τιμήν των εκλεκτών συνεργατών της – Απολογισμός του πνευματικού, ποιμαντικού και φιλανθρωπικού έργου της για το 2018

Σημείο αναφοράς και στήριξης του δοκιμαζόμενου λαού

Ομιλητής στην εκδήλωση κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας για τους Κληρικούς και λαϊκούς συνεργάτες της Ιεράς Μητροπόλεως στη Σύρο ήταν για όγδοη συνεχή χρονιά ο Μαιευτήρας – Ενδοσκοπικός Χειρουργός - Γυναικολόγος Στέφανος Χανδακάς.

Στη φετινή συνάντηση που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής στο Πνευματικό Κέντρο του Μητροπολιτικού Ναού της Μεταμορφώσεως, ο διακεκριμένος Συριανός Επιστήμονας μίλησε για το θέμα της υπογεννητικότητας, η οποία αυξήθηκε δραματικά τα τελευταία δέκα χρόνια, λόγω της οικονομικής κρίσης που βιώνει η χώρα μας.

Το 2008, καταγράφηκαν στην Ελλάδα 140.000 γεννήσεις και 100.000 θάνατοι. Σύμφωνα με τον κ. Χανδακά, ο θετικός αριθμός των γεννήσεων έδινε τη δυνατότητα να διατηρούμαστε σαν έθνος και παράλληλα να διατηρούνται κάποια στοιχεία της οικονομίας και του κοινωνικού ιστού. Τα δεδομένα σταδιακά άλλαξαν και το 2011 -στην καρδιά της κρίσης- άρχισαν να πεθαίνουν περισσότεροι Έλληνες από αυτούς που γεννιόντουσαν. Η κατακόρυφη πτώση των γεννήσεων αποδεικνύεται και μέσα από τα στοιχεία του 2018. Ειδικότερα, κατά το παρελθόν έτος γεννήθηκαν 76.000 παιδιά και πέθαναν 130.000 Έλληνες.  «Η Ελληνική και Ευρωπαϊκή Στατιστική Εταιρεία, καθώς και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχουν χτυπήσει “καμπανάκι”, διότι με πρόχειρους υπολογισμούς το 2050 η Ελλάδα θα έχει περίπου 8 εκατομμύρια κατοίκους», ανέφερε χαρακτηριστικά ο ομιλητής.

Προγεννητική και μεταγεννητική υποστήριξη σε γυναίκες απομακρυσμένων περιοχών

Με το θέμα της υπογεννητικότητας στην Ελλάδα ασχολείται τα τελευταία χρόνια ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός HOPEgenesis, που ιδρύθηκε από τον κ. Χανδακά και δραστηριοποιείται στον τομέα της υγείας και της κοινωνικής. Αποστολή του είναι η παροχή ολοκληρωμένης ιατρικής περίθαλψης και φροντίδας σε γυναίκες από τη στιγμή που μένουν έγκυες έως την ημέρα του τοκετού τους. Η οργάνωση επικεντρώνεται κυρίως στις γυναίκες που ζουν σε απομακρυσμένες περιοχές ή απομονωμένα νησιά στην Ελλάδα. Για να είναι πιο αποτελεσματική η δράση της, η HOPEgenesis έχει αναπτύξει στενή συνεργασία με τις τοπικές κοινότητες προκειμένου να παρέχει την απαραίτητη ασφάλεια στις γυναίκες που κυοφορούν ή επιθυμούν να μείνουν έγκυες.

Κατόπιν έρευνας αποδείχθηκε ότι οι βασικοί λόγοι για τα χαμηλά ή/και μηδενικά ποσοστά γεννήσεων στις συγκεκριμένες περιοχές δεν είναι αποκλειστικά οικονομικοί. Η ανασφάλεια και η έλλειψη ιατρικών υποδομών συνέβαλαν επίσης σε αυτήν την πραγματικότητα. Η HOPEgenesis παρέχει στις γυναίκες αυτών των περιοχών, που στερούνται μαιευτικών υποδομών προγεννητικών διατάξεων, ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών υγείας και φροντίδας, με στόχο να αναστρέψει τα ανησυχητικά αρνητικά ποσοστά γεννήσεων, καθώς η αδυναμία αντιμετώπισης της παρούσας κατάστασης θα έχει σοβαρές μακροπρόθεσμες επιπτώσεις όχι μόνο για τις περιφέρειες αυτές αλλά και για ολόκληρη την Ελλάδα.

Πολύπτυχο έργο με πορεία στο χρόνο

Την πίτα του Αγίου Βασιλείου για τους συνεργάτες της Ιεράς Μητρόπολης στη Σύρο ευλόγησε ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β’, ο οποίος τόνισε ότι στη ζωή, κανείς άνθρωπος δεν μπορεί να περπατά μόνος και καμιά προσπάθεια δεν μπορεί να ευοδωθεί χωρίς την παρουσία άξιων συνεργών. Για το λόγο αυτό, πρόσθεσε πως ο ίδιος ευγνωμονεί καθημερινά τον Θεό για τους καλούς συνεργάτες που του έχει χαρίσει. «Οι άνθρωποι αυτοί συμπορεύονται μαζί μας, αντιλαμβάνονται τις απόψεις μας και μας βοηθούν να δημιουργήσουμε σήμερα κάτι που έχει προοπτική να διατηρηθεί και αύριο» ανέφερε χαρακτηριστικά, διευκρινίζοντας ότι οι δράσεις της Μητρόπολης είναι ουσιαστικές και έχουν διάρκεια πορείας μέσα στο χρόνο.  Αξίζει να σημειωθεί ότι και φέτος ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β’ έκοψε την πίτα μαζί με την κόρη του κ. Χανδακά, Αλεξάνδρα.

Στην εκδήλωση παρέστησαν επίσης εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, του στρατού και των σωμάτων ασφαλείας, καθώς και πλήθος πιστών.

Σε όλους διανεμήθηκε έντυπο στο οποίο καταγράφεται αναλυτικά ο Απολογισμός του πολύπτυχού έργου της Ιεράς Μητροπόλεως για το 2018, κατά τη διάρκεια του οποίου συνέχισε και διεύρυνε τη Λειτουργική και Ποιμαντική αποστολή της διδασκαλίας του Θείου λόγου, του ευαγγελισμού των πιστών και της οικοδομής τους εν Χριστώ.

Από την άλλη, το κοινωνικό έργο της Μητρόπολης που κάλυψε όλο σχεδόν το φάσμα των ανθρώπινων αναγκών και απλώθηκε και στα 12 Κυκλαδονήσια που την απαρτίζουν στηρίζεται από τον ετήσιο Έρανο Αγάπης και Φιλαδελφίας. Ο έρανος διεξάγεται κάθε καλοκαίρι στα νησιά υπό την ευθύνη και το συντονισμό του Αρχιερατικού Επιτρόπου Τήνου, Πρωτοπρ. Γεωργίου Φανερού, το Πανελλήνιο Ιερό Ίδρυμα Ευαγγελιστρίας Τήνου, την ΜΚΟ της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών «ΑΠΟΣΤΟΛΗ», την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών, φιλογενείς Ευεργέτες χορηγούς, επιχειρηματίες και πλοιοκτήτες, τη συνεισφορά Ιερών Ναών και Μονών και τις προσφορές Χριστιανών.

Το κύριο βάρος του Φιλανθρωπικού έργου φέρει το Κεντρικό Φιλόπτωχο Ταμείο από το οποίο ενισχύονται φοιτητές, καταβάλλονται ενοίκια σπουδαστών σε διάφορες πόλεις της Ελλάδος αλλά και στο εξωτερικό, αποπληρώνονται δικαστικές οφειλές, ανεξόφλητοι λογαριασμοί, νοσήλεια, φάρμακα και ανακουφίζονται καθημερινές ανάγκες των χριστιανών. Ειδικότερα, το 2018 υποβλήθηκαν συνολικά 565 αιτήματα και χορηγήθηκε για την ικανοποίησή τους το ποσό των 73.163,56 ευρώ. Για αποπληρωμή φαρμάκων, διατέθηκαν απευθείας στα Φαρμακεία 1.738,63 ευρώ. Διατέθηκαν, επίσης, για τη χορήγηση δεκατιανού σε απόρους μαθητές των Σχολείων 10.918,57 ευρώ και για επιδοτήσεις σε φοιτητές και μαθητές, είτε εφ’ άπαξ είτε μηνιαίως, 43.010 ευρώ.

Για την υλοποίηση του προγράμματος «Είμαστε μια οικογένεια» με το οποίο εφοδιάζονται σε τακτά και έκτακτα χρονικά διαστήματα 350 άπορες οικογένειες των νησιών της Μητρόπολης, κατά πλειοψηφία με μικρά και ανήλικα παιδιά, με πακέτα, που περιέχουν ποσότητα τροφίμων και άλλων ειδών πρώτης ανάγκης, χορηγήθηκε το ποσό των 3.650, 18 ευρώ.

Στο έργο αυτό συνδράμουν και τα Φιλόπτωχα ταμεία των Ιερών Ναών Αγίου Νικολάου, Κοιμήσεως της Θεοτόκου, Αναστάσεως του Κυρίου και Ταξιαρχών Ερμουπόλεως.

Σε πείσμα των καιρών

Παρά τις υφιστάμενες οικονομικές δυσχέρειες και την επιβληθείσα φορολογία, η Ιερά Μητρόπολη συντηρεί τον Παιδικό Σταθμό και Νηπιαγωγείο «Στην Παλάμη του Θεού» με διευθυντή τον Πρωτοπρ. Φλαβιανό Αλμπέσκου, τον Οίκο Ευγηρίας στην Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννου Ταλάντων με υπεύθυνη την κ. Ελένη Μαυρομάτη, τη Φοιτητική Εστία στην Αθήνα με Διευθυντή τον Αρχιμ. Μελέτιο Ζαχαρόπουλο, «Το σπίτι του Ταξιδιώτη» στην Ερμούπολη με υπεύθυνο τον Αρχιμ. Δωρόθεο Γάγγο, τρία Κέντρα Θερινής Δημιουργικής Απασχόλησης νέων στη Σύρο, την Τήνο και την Άνδρο, το εργαστήρι αγιογραφίας «Νικόλαος Μεταξάς» με υπεύθυνη τη Μοναχή Θεονύμφη Βοσκουδάκη και το εκκλησιαστικό βιβλιοπωλείο «Θεογνωσία».

Διαρκής είναι η μέριμνα της Μητρόπολης για τους ασθενείς που νοσηλεύονται στο Νοσοκομείο Σύρου με τακτικές επισκέψεις εφημερίων του νησιού, καθώς και με τη συνεργασία της με τους Συλλόγους Κατ’ Οίκον Νοσηλείας και Εθελοντικής Αιμοδοσίας Σύρου.

Για τη στήριξη του θεσμού της οικογένειας και υπό τη διεύθυνση του Αρχιμ. Μελέτιου Ζαχαρόπουλου, Οικογενειακού Ψυχοθεραπευτή, λειτουργεί στην Ερμούπολη «Σχολείο Οικογένειας» το οποίο το 2018 πραγματοποίησε 9 συνεδρίες.

Τέλος, μέσω του Κέντρου Έρευνας και Ανάπτυξης, προωθούνται προγράμματα επαγγελματικής αποκατάστασης και προβολής της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.