Προορισμός: τεχνίτες των Κυκλάδων

  • Δευτέρα, 4 Μαρτίου, 2013 - 09:06

Με παραδοσιακούς επαγγελματίες και τεχνίτες των Κυκλάδων, παλαιότερης αλλά και νεότερης γενιάς, μας συστήνει η εταιρία Attica Group και η Blue Star Ferries στο πλαίσιο του προγράμματος εταιρικής κοινωνικής ευθύνης «Με προορισμό εσάς!».

Η εταιρία παρουσιάζει συντοπίτες μας, ανθρώπους της διπλανής πόρτας που οι περισσότεροι γνωρίζουμε, οι οποίοι με μεγάλο μεράκι και χρησιμοποιώντας υλικά και τεχνικές των τόπων τους, συντηρούν την κληρονομιά και καλύπτουν την ανάγκη της ποιότητας.

Όπως σημειώνεται, «η κρίση που αντιμετωπίζουν στις μέρες μας τα περισσότερα από τα παραδοσιακά επαγγέλματα, είναι μεταξύ άλλων η αστικοποίηση, η έλλειψη ενδιαφέροντος των αναγκών που τα δημιούργησαν, αλλά και η κυκλοφορία τυποποιημένων προϊόντων. Για το λόγο αυτό, τα περισσότερα παραδοσιακά εργαστήρια καλούνται να επαναπροσδιορίσουν το προϊόν και το αγοραστικό τους κοινό, να αξιοποιήσουν και να προβάλουν τα πλεονεκτήματά τους, να προσαρμοστούν στις προτιμήσεις της αγοράς για το χειροποίητο, το λιγότερο μαζικό και να προσδώσουν στην παραγωγή τους έναν ποιοτικό χαρακτήρα διακριτό από εκείνον των βιομηχανικών προϊόντων».

Στη σελίδα της, η οποία θα ανανεώνεται τακτικά, η εταιρία παρουσιάζει τις ιστορίες ζωής και τέχνης ανθρώπων από τις Κυκλάδες, τα Δωδεκάνησα, νησιά του βορείου Αιγαίου και την Κρήτη προκειμένου να προβάλει τη δουλειά, τον κόπο και τον τόπο τους.

Ο άνθρωπος, ο κόπος και ο τόπος του

Ο Βαγγέλης Βασσάλος, ο οποίος ασχολείται με τη συλλογή, επεξεργασία και διάθεση παραδοσιακών βοτάνων καθώς και ο Καταπολιανός τυροκόμος, Γιώργος Βλαβιανός, είναι δύο από τα πρόσωπα στα οποία εστιάζει το πρόγραμμα «Με προορισμό εσάς», αναζητώντας παραδοσιακά επαγγέλματα της Αμοργού. Ένα μικρό εργαστήρι κατασκευής και αναπαλαίωσης παραδοσιακών επίπλων, του Ανδριώτη Θοδωρή Σαλούβαρδου, καθώς και η Μίνα Μανέτα που ασχολείται με την παραδοσιακή κεραμική, είναι τα πρώτα πρόσωπα που συναντάμε «ταξιδεύοντας» στην Άνδρο. Το μελισσοκόμο, κτηνοτρόφο και αγρότη, Δημήτρη Γαβαλά, συναντάμε στην Ηρακλειά ενώ στην Ίο συστηνόμαστε με τον επίσης μελισσοκόμο, Δημήτρη Δίζο, αλλά και τον νεαρό αυτοδίδακτο βιολιστή, Αντώνη Θεολογίτη. Στο Κουφονήσι μαθαίνουμε για την τέχνη των καραβομαραγκών από τους Μιχάλη και Γιάννη Πράσινο και γνωριζόμαστε με τον παραδοσιακό κτίστη Αντώνη Μαύρο.

Μία από τις ελάχιστες υφάντριες, την κυρία Ιωάννα Ζουγανέλη, συναντάμε στη Μύκονο, μαθαίνοντας για την εξέλιξη της τέχνης του αργαλειού στο νησί. Στην Άνω Μερά ο κύριος Μιχάλης Κουνάνης (Μπαμπέλης) μάς συστήνει με την τέχνη της κατασκευής τσαμπούνας και μας μαθαίνει τα πάντα γι' αυτήν. Εδώ και 50 χρόνια κατασκευάζει κουδούνια ο Κωνσταντίνος Ν. Μαγγιώρος (Σκουροκώστας) από την Κόρωνο. Στη Νάξο γνωρίζουμε ακόμη και τον ξυλογλύπτη Μιχάλη Κοντοπίδη.

Ακριβώς απέναντι, στην Πάρο, ο Λευκιανός αγγειοπλάστης Κώστας Φοίφας μιλά για μια από τις αρχαιότερες τέχνες που αναπτύχθηκαν στη χώρα μας, ενώ ο Παντελής Ζουμής από τον Κώστο, μιλά για την τέχνη του παραδοσιακού σιδερά που ασκεί.

Η παρέα της Σαντορίνης είναι μεγάλη: ο οικοδόμος κατά κύριο επάγγελμα αλλά παραδοσιακός βιολιστής, Αντώνης Αρβανίτης, ο συνονόματός του παραδοσιακός οινοποιός, ο κατασκευαστής τσαμπούνας, Ιωάννης Πανταζής, οι Μιχάλης και Ιωάννα Αρβανίτη που παράγουν την παραδοσιακή και πεντανόστιμη φάβα, η Κυριακή Αρβανίτη, πασίγνωστη για τα πασχαλινά μελιτίνια της αλλά και ο μόλις 16 ετών οργανοπαίκτης τσαμπούνας, Ραφαήλ Αρβανίτης, είναι τα πρόσωπα που παρουσιάζονται.

Στη Σύρο για την τέχνη του καραβομαραγκού μιλά ο Μιχάλης Μαυρίκος και γνωριζόμαστε ακόμη με τον Ανάργυρο Ρούσσο, ο οποίος ασχολείται με παραδοσιακές μεταλλικές κατασκευές. Ο χτίστης περιστεριώνων Γιάννης Δελατόλας (Ντουλάς) και ο Ιωάννης Δεσύπρης, που διατηρεί παραδοσιακό ξυλόφουρνο μάς γνωρίζουν την τέχνη και το νησί τους, την Τήνο, ενώ η μητέρα οκτώ παιδιών και τυροκόμος Ειρήνη Σίμου μας ξεναγεί στα νόστιμα παραδοσιακά τυριά της στη Σχοινούσα.