Σε επίσχεση εργασίας προχώρησαν οι εργαζόμενοι του προγράμματος“Βοήθειας στο σπίτι” στην Αμοργό

Εννιά μήνες απλήρωτοι

Για αδιαφορία καταγγέλλουν το δήμο, υπογραμμίζοντας ότι θα μπορούσε να είχε πληρώσει μέρος των οφειλών από την πίστωση του προϋπολογισμού για την ενίσχυση της δομής

“Πόλεμος” έχει ξεκινήσει τις τελευταίες ημέρες ανάμεσα στο Πολυδύναμο Κέντρο Κοινωνικής Παρέμβασης του Δήμου Αμοργού και των εργαζομένων της κοινωνικής δομής “Βοήθεια στο Σπίτι”, με αφορμή την εννιάμηνη καθυστέρηση καταβολής των δεδουλευμένων αποδοχών τους οι οποίες για ορισμένα μέλη τους αποτελούν τον μοναδικό πόρο για την επιβίωσή τους.

Οι τρεις υπάλληλοι, στην προσπάθειά τους να ασκήσουν πίεση προς τη διοικούσα αρχή, προκειμένου να αφυπνιστεί και να προχωρήσει αναγκαστικά στην εξόφληση των συσσωρευμένων οφειλών -ύψους 24.000 ευρώ- προέβησαν σε επίσχεση εργασίας, με την εκτίμηση ότι ο δήμος δεν είναι διατεθειμένος να δώσει λύση στο πρόβλημά τους.

Σύμφωνα με τους ίδιους, καθοριστικό ρόλο στην απόφασή τους έπαιξε το γεγονός ότι το Πολυδύναμο Κέντρο χρησιμοποίησε την τρίτη δόση του πρώτου εξαμήνου του 2012 για την πληρωμή των ασφαλιστικών εισφορών και όχι για την εν μέρει κάλυψη των μισθολογικών οφειλών τους από τον προηγούμενο Ιούλιο. Μάλιστα, καταγγέλλουν τη δημοτική αρχή για αδιαφορία, υποστηρίζοντας ότι, παρόλο που έχει εντάξει στον προϋπολογισμό πίστωση των 16.000 ευρώ για την οικονομική ενίσχυση του “Βοήθεια στο Σπίτι”, φυλάει τα χρήματα στο συρτάρι της, επικαλούμενη “αστείες” δικαιολογίες , προκειμένου να μην αναλάβει τις ευθύνες της.

Από την πλευρά του, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος και υπεύθυνος του προγράμματος, Σταμάτης Σίμος, διευκρινίζει ότι ο δήμος δεν έχει το δικαίωμα να προχωρήσει στην άμεση πληρωμή των οφειλών από δικά του έσοδα μέχρι να αποφασισθεί από την κεντρική διοίκηση, που χρηματοδοτεί επίσημα τη δομή, ποιο θα είναι το μέλλον της μετά και τη λήξη της σύμβασης στις 31 Μαρτίου.

Σταμάτης Σίμος: “Κόντρα” για λόγους αντιπολίτευσης

Ωστόσο, ο ίδιος σημειώνει ότι ο δήμος έχει καταβάλει μέχρι σήμερα σημαντικές προσπάθειες για να αντεπεξέλθει πλήρως στις υποχρεώσεις του, οι οποίες δεν αναγνωρίζονται από την πλευρά των εργαζομένων για λόγους “εντυπωσιασμού” και “αντιπολίτευσης”.

“Οι υπάλληλοι είναι πληρωμένοι μέχρι και τον Ιούνιο του 2012 αφού τα χρήματα των δύο πρώτων δόσεων που παραλάβαμε τον Οκτώβριο και το Δεκέμβριο δόθηκαν αποκλειστικά σε αυτούς. Αποτέλεσμα ήταν να μείνουν πίσω οι ασφαλιστικές εισφορές στο ΙΚΑ οι οποίες μαζί με τα πρόστιμα άγγιξαν τις 14.000 ευρώ” αναφέρει χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας ότι ο δήμος χρησιμοποίησε την τρίτη δόση που παρέλαβε τον Ιανουάριο του 2013 για τη σταδιακή εξόφληση του χρέους μέσω 36 δόσεων.

Παρόλα αυτά, κατέστησε σαφές ότι πέρα από τη ρύθμιση των προηγούμενων οφειλών, η δημοτική αρχή ήταν υποχρεωμένη να ξεκινήσει άμεσα και την καταβολή εισφορών για τον τρέχοντα μήνα. “Η δόση ανέρχεται στα 394,95 ευρώ, ενώ το ποσό για τον κάθε μήνα είναι 1.618, 50 ευρώ. Παράλληλα, είχαμε κάποιους φόρους και λοιπά έξοδα τα οποία ήταν απλήρωτα μέχρι τον 6ο μήνα του 2012. Για την πληρωμή τους καταβλήθηκαν γύρω στα 6.000 ευρώ, ενώ μας έμεινε και ένα υπόλοιπο των 7.300 ευρώ για το ΙΚΑ” προσθέτει, τονίζοντας ότι δεν υπήρχε άλλη επιλογή, παρά τη μεγάλη πίεση που άσκησαν οι εργαζόμενοι.

Αναφερόμενος στην επίσχεση εργασίας η οποία έχει ξεκινήσει από την 1η Μαρτίου, ο κ. Σίμος σημειώνει ότι το διοικητικό συμβούλιο του προγράμματος, στην προσπάθειά του να δώσει λύση στο πρόβλημα, πρότεινε την καταβολή ενός μισθού στους εργαζομένους, ο οποίος θα καλυφθεί από τις προοριζόμενες για τον ασφαλιστικό φορέα πιστώσεις. Προσθέτει μάλιστα, ότι την ελλειμματική διαφορά που ενδεχομένως να παρουσιαζόταν στα χρήματα των εισφορών, ήταν διατεθειμένοι να αναλάβουν σύλλογοι του νησιού, μέχρι να καταβληθεί το τέταρτο δίμηνο του 2012 από την κεντρική διοίκηση. “Αν και συμφωνήσαμε να τους δώσουμε χθες το μηνιάτικο, εκείνοι δεν ήρθαν με την αιτιολογία ότι το σκέπτονται ακόμα”, δηλώνει.

“Η επίσημη επιχορήγηση γίνεται από το κράτος”

Παράλληλα, διευκρινίζει ότι ο δήμος δεν μπορεί να αγγίξει τις 16.000 ευρώ που έχει εντάξει στον προϋπολογισμό για την κάλυψη αναγκών της “Βοήθειας στο σπίτι” μέχρι το τέλος του τρέχοντος μηνός. “Εάν αυτή τη στιγμή στείλουμε ένταλμα στον Επίτροπο, τονίζοντας ότι θέλουμε να πληρώσουμε τις κοπέλες για το προηγούμενο έτος από τα χρήματα αυτά, ο Επίτροπος δε θα μας τα περάσει. Και είναι φυσικό, αφού η χρηματοδότηση του προγράμματος γίνεται από το κράτος και όχι από το δήμο” εξηγεί, διασαφηνίζοντας ότι το συγκεκριμένο ποσό θα χρησιμοποιηθεί από τη στιγμή που θα κοινοποιηθεί “τι μέλλει γενέσθαι” για τη σημαντική αυτή δομή.

“Από κει και πέρα, πρέπει να αποφασίσει το δημοτικό συμβούλιο πώς θα το χρησιμοποιήσουμε ακριβώς” δηλώνει, σημειώνοντας ότι δεν θα πρέπει να δημιουργούνται εντυπώσεις για αντιπολιτευτικούς λόγους, αφού ο δήμος έχει αποδείξει την ευαισθησία του ειδικά σε θέματα που άπτονται της υγείας. “Επειδή δεν έχουμε γιατρούς στα χωριά, είτε εγώ είτε ο δήμαρχος παίρνουμε το γιατρό από την πόλη και με το δικό μας αυτοκίνητο, τον πηγαίνουμε στα χωριά για να κοιτάξει τους κατοίκους. Σήμερα, το κράτος μας έχει εγκαταλείψει. Η κατάσταση είναι ανυπόφορη και δεν το καταλαβαίνει ο άλλος, απλά προσπαθεί να κάνει την αντιπολίτευσή του για σκοπιμότητες και για ψήφους. Όμως, αν θέλουμε να βοηθήσουμε τον κόσμο και τα νησιά μας, θα πρέπει να υπάρξει ομόνοια σε όλα τα νησιά, όχι μονάχα στην Αμοργό”, κατέληξε ο κ. Σίμος.

Άννα Γαβαλά: “Αυτά είναι αστειότητες”

Την πρόθεση των εργαζομένων για τη μη λήξη της επίσχεσης εργασίας, εάν δεν καταβληθούν πρώτα οι οφειλές κάποιων μηνών, επισημαίνει στην “Κοινή Γνώμη” η υπάλληλος και δημοτική σύμβουλος της αντιπολίτευσης, Άννα Γαβαλά. Παράλληλα εστιάζει την κριτική της στην απόφαση της δημοτικής αρχής να χρησιμοποιήσει την πίστωση των 16.000 ευρώ μετά τη λήξη σύμβασης του προγράμματος. “

Όταν εντάσσεται ένας κωδικός στον προϋπολογισμό, δεν μπαίνει με προϋποθέσεις και όρους. Αυτά είναι “αστειότητες”. Τα ποσά προορίζονται για συγκεκριμένους σκοπούς” τονίζει, εκτιμώντας ότι ο δήμος δεν είναι διατεθειμένος να τους βοηθήσει, με αποτέλεσμα οι δύο πλευρές να βρεθούν ξαφνικά αντιμέτωπες. “Με έγγραφο το οποίο κοινοποίησε αυθαίρετα προς τον Εισαγγελέα, ο κ. Σίμος υπογράμμισε ότι θέσαμε σε κίνδυνο την υγεία των κατοίκων του Αμοργού” αναφέρει, εξηγώντας ότι αρμοδιότητα των εργαζομένων στη “Βοήθεια στο Σπίτι” δεν είναι η παροχή υγειονομικής περίθαλψης, αλλά η κοινωνική παρέμβαση, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, καθαριότητα, ψυχολογική υποστήριξη και συμβουλευτική.

“Η δημοτική αρχή μας πολεμά”

“Είναι κατανοητό ποιος ξεκίνησε τον πόλεμο. Εμείς είμαστε εννιά μήνες απλήρωτοι και απλά ζητάμε να εκταμιευτούν τα λεφτά του προϋπολογισμού που προορίζονται για την ενίσχυση του προγράμματος. Αυτά δεν γίνονται πουθενά αλλού” προσθέτει, καθιστώντας γνωστό ότι οι ίδιοι αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα επιβίωσης. “Παίρνουμε δανεικά από φίλους, γνωστούς και συγγενείς για να μπορέσουμε να καλύψουμε τις υποχρεώσεις μας. Αυτό που ζητάμε είναι να μπορέσουμε να ζήσουμε και εμείς αξιοπρεπώς” τονίζει. Ωστόσο, επισημαίνει ότι δε θα δώσουν τέλος στην επίσχεση εργασίας εάν ο δήμος δεν πληρώσει μέρος των μισθών του από την πίστωση του προϋπολογισμού. “Δε μιλάμε για χρηματοδοτήσεις που περιμένουμε να πάρουμε, αλλά για λεφτά του δήμου. Είμαστε υπάλληλοί τους και όχι αντίπαλοί τους. Όταν προβαίνουν σε τέτοιες κινήσεις και μας πηγαίνουν στον Εισαγγελέα αδίκως, σημαίνει ότι είμαστε απέναντί τους. Κανένας δήμος δεν το έχει κάνει αυτό. Εμείς περιμέναμε με την επίσχεση εργασίας να πιέσουν την κεντρική διοίκηση και όχι να στραφούν εναντίον μας” επισημαίνει.

Κλείνοντας, αναφέρει ότι από το 2003 που λειτουργεί το πρόγραμμα στο νησί της Αμοργού, οι υπάλληλοι καλύπτουν διαρκείς και πάγιες ανάγκες. “Ακόμα και τώρα προσπαθούμε να εξυπηρετήσουμε τον κόσμο. Μεταφέρουμε ανθρώπους με τα αυτοκίνητά μας,τρέχουμε για τις συνταγογραφήσεις τους, αλλά όλα αυτά γίνονται ιδιωτικά, γιατί το θέλουμε. Δεν μας υποχρεώνει κανείς να το κάνουμε”, αναφέρει.