Διημερίδα για την αλιεία στην Πάρο

Σε θολά νερά

Αντίθετοι οι αλιείς στη δημιουργία αλιευτικού καταφυγίου

Η αλιεία βρέθηκε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος το περασμένο Σαββατοκύριακο στην Πάρο, όπου πραγματοποιήθηκε διημερίδα με τον τίτλο «Αλιεία στις Κυκλάδες, παρόν και μέλλον».

Τα προβλήματα που σχετίζονται με την αλιεία, οι προτάσεις και οι αντιδράσεις, αποτέλεσαν τον κεντρικό πυρήνα των συζητήσεων της διημερίδας, την οποία συνδιοργάνωσαν ο Δήμου Πάρου και ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Αρχίλοχος», παρουσία της Επιτρόπου Θαλασσίων Υποθέσεων & Αλιείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Μαρίας Δαμανάκη, επιστημόνων, βουλευτών, αυτοδιοικητικών και αλιέων του Νομού Κυκλάδων.

Οι περισσότερες τοποθετήσεις συνέκλιναν ως προς την αναγκαιότητα προστασίας των ιχθυαποθεμάτων, ενώ δεν έλειψαν και οι φωνές των αλιέων που αντιδρούν στην πρόταση για δημιουργία αλιευτικού καταφυγίου στις Κυκλάδες.

Ν. Συρμαλένιος: «Η αλιεία πυλώνας ανάπτυξης των νησιών»

Ο βουλευτής Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ κ. Νίκος Συρμαλένιος, ο οποίος συμμετείχε στη διημερίδα για την αλιεία στις Κυκλάδες σημείωσε ότι «θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη, οι θέσεις όλων των ενδιαφερομένων και πρώτα απ’ όλα των ψαράδων».

Στον χαιρετισμό που απηύθυνε την πρώτη ημέρα διεξαγωγής της διημερίδας, ανέφερε ότι «η Αλιεία, αποτελεί βασικό πυλώνα για ισόρροπη και βιώσιμη ανάπτυξη των νησιών», σημειώνοντας όμως τις μειώσεις των αλιευτικών αποθεμάτων, γεγονός που επιφέρει «σημαντικές επιπτώσεις τόσο στο εισόδημα των ψαράδων, όσο και στην προοπτική βιωσιμότητας του κλάδου».

Επεσήμανε την αμφισβήτηση που εκφράζει μερίδα επαγγελματιών του κλάδου, οι οποίοι «αδυνατούν να κατανοήσουν τα νέα δεδομένα, τα οποία αν δεν αλλάξουν θα συμπαρασύρουν στον αφανισμό και τους ίδιους».

Σχετικά με τις παράνομες πρακτικές που ακολουθούνται από κάποιους επαγγελματίες στις Κυκλάδες, που «με παράνομα εργαλεία και μεθόδους, προκαλούν καταστροφή τόσο στη διατήρηση των αλιευμάτων, όσο και στο θαλάσσιο περιβάλλον», εξέφρασε τη θέση του «υπέρ της κατάργησης όσων εργαλείων καταστρέφουν το γόνο, την αναπαραγωγή και τελικά τον αλιευτικό πλούτο» και υπέρ «της δημιουργίας θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών, για τον εμπλουτισμό των αλιευτικών αποθεμάτων και της θαλάσσιας ζωής». Για την υλοποίηση και προώθηση λύσεων έκρινε ότι είναι απαραίτητη η συναίνεση των τοπικών κοινωνιών και των ψαράδων, συμπληρώνοντας ότι «δεν οδηγεί πουθενά, η άρνηση του διαλόγου ή και ο πόλεμος μεταξύ των διαφόρων επαγγελματικών κατηγοριών ανάμεσα στους ψαράδες».

Ν. Χρυσόγελος: «Να υπάρξει σχέδιο αλιείας για τις Κυκλάδες»

Ο Ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων και Περιφερειακός Σύμβουλος, κ. Νίκος Χρυσόγελος, που και αυτός έδωσε το παρόν στη διημερίδα, ως ένας εκ των ομιλητών, ανέπτυξε το θέμα «Βιώσιμη αλιεία στο Ν. Αιγαίο και Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας».

Χαρακτήρισε τη διοργάνωση ως θετικό βήμα, όμως σημείωσε ότι «χρειάζεται περισσότερος διάλογος προκειμένου να βρεθεί λύση στα προβλήματα».

Σχετικά με τη μείωση των αλιευμάτων ανέφερε ότι «απαιτείται αποτελεσματική αξιοποίηση των δυνατοτήτων χρηματοδότησης και στήριξης των αλιέων, με στόχο την αύξηση του εισοδήματος τους και την είσοδο νέων επαγγελματιών στο χώρο. Αυτό προϋποθέτει καλύτερη οργάνωση τους και διάλογο με τους φορείς ώστε να υπάρξει σχέδιο αλιείας για τις Κυκλάδες, που θα βοηθήσει μακροχρόνια και τους ίδιους και το οικοσύστημα».

Υπογράμμισε ότι η Κοινή Αλιευτική Πολιτική του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου «είναι προς τη σωστή κατεύθυνση», όμως πρέπει να υπάρξει σχεδιασμός διαχείρισης εκμετάλλευσης, προς όφελος των αλιέων του χρηματοδοτικού εργαλείου «Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας».

Α. Χατζηιωάννου: Ενημέρωση για τις δράσεις της Περιφέρειας

Το Επιχειρησιακό Σχέδιο της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για την Αλιεία, παρουσιάστηκε από τον Αντιπεριφερειάρχη, κ. Αντώνη Χατζηιωάννου, ο οποίος αναφέρθηκε στις πρώτες προτάσεις της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου για την νέα Κοινή Αλιευτική Πολιτική 2014-2020, οι οποίες δόθηκαν από την Περιφέρεια στην Επίτροπο Αλιείας, τον περασμένο Δεκέμβριο στη συνάντηση που είχαν στις Βρυξέλλες. Αναφορά έγινε επίσης στην πορεία εξέλιξης του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας 2007-2013 και τις χρηματοδοτήσεις που έλαβαν μέχρι σήμερα αλιείς και μεταποιητές στο Νότιο Αιγαίο, την προβληματική κατάσταση του ιχθυοαποθέματος στο Νότιο Αιγαίο, όπου σε ορισμένες περιοχές το 65% των ψαριών ευρίσκεται εκτός ασφαλών βιολογικών ορίων, την κατάσταση στο παράκτιο θαλάσσιο οικοσύστημα και τις πιέσεις που δέχεται από την χερσαία και παράκτια δραστηριότητα, το μειωμένο εισόδημα των επαγγελματιών αλιέων και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, την ανάγκη εκπόνησης χωροταξικού σχεδιασμού για την θάλασσα και διαχειριστικά σχέδια της Αλιείας, σε νησιά με ευαίσθητη χερσαία και θαλάσσια οικολογική ισορροπία στα νησιά του Ν. Αιγαίου, όπου τα περισσότερα ολόκληρα ή έχουν μεγάλα τμήματα που χαρακτηρίζονται ως περιοχές NATURA.

Ο Αντιπεριφερειάρχης απηύθυνε στην Επίτροπο Αλιεία, κ. Μ. Δαμανάκη, πρόσκληση του Περιφερειάρχη Ν. Αιγαίου, για συμμετοχή της σε Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, με αποκλειστικό θέμα την Αλιεία.

Χ. Βλαχογιάννης: Απορρόφηση των κονδυλίων

Ο Δήμαρχος της Πάρου, κ. Χρήστος Βλαχογιάννης, εξέφρασε την ικανοποίηση του για την επιτυχία της διημερίδας, καθώς έφερε μερίδιο ευθύνης για τη διοργάνωση και ειδικά για το θέμα της αλιείας, στάθηκε και εκείνος στη μείωση των ιχθυαποθεμάτων σημειώνοντας ότι πρέπει να υπάρξει «ένα πλαίσιο συνεργασίας στις τοπικές κοινωνίες, με τους αλιείς, ώστε να αναληφθούν οι σχετικές πρωτοβουλίες».

Επιπλέον αναφέρθηκε στα κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα οποία σημείωσε ότι «ενώ διατίθενται για μελέτες, έρευνες και προγράμματα, δεν απορροφώνται στο σύνολο τους».

Γ. Κόκκορης: Αναγκαιότητα οι θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές

Ο επίκουρος καθηγητής του τμήματος Επιστημών της Θάλασσας, στη σχολή Περιβάλλοντος, του Πανεπιστημίου Αιγαίου, κ. Γιώργος Κόκκορης, ήταν ένας εκ των εισηγητών της ημερίδας, ο οποίος ανέλυσε το θέμα: «Οι προστατευόμενες περιοχές ως παράγοντας του θαλάσσιου περιβάλλοντος και ανάπτυξης των νησιωτικών οικονομιών».

Κατά την τοποθέτηση του επεσήμανε ότι «εάν δεν δημιουργηθούν θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές δεν πρόκειται να μακροημερεύσει το επάγγελμα του παράκτιου αλιέα».

Εστίασε δε στη «μεγάλη μείωση των ιχθυαποθεμάτων εξαιτίας κυρίως της υπεραλίευσης και των παράνομων πρακτικών αλιείας».

Μ. Φίλιππας: «Ευαίσθητη η τοπική αυτοδιοίκηση για την αλιεία»

Το νησί της Κύθνου, το οποίο διαθέτει τον μεγαλύτερο παράκτιο αλιευτικό στόλο αναλογικά με το πληθυσμό του σε όλες τις Κυκλάδες, εκπροσωπήθηκε, στην διημερίδα, από τετραμελή αντιπροσωπεία. Συγκεκριμένα τα τέσσερα άτομα που μετέβησαν στην Πάρο, εκπροσωπούσαν το Δήμο Κύθνου, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Δρυοπίδας Κύθνου και τον Σύλλογο Αλιέων Κύθνου, όπως είχε προαποφασιστεί μέσω συζήτησης που έγινε στο Δημαρχείο, η οποία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Κύθνος έπρεπε να εκπροσωπηθεί ενιαία με μία φωνή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Κύθνο δραστηριοποιούνται 27 επαγγελματικά αλιευτικά σκάφη, σε συνολικό πληθυσμό περίπου 1.300 μονίμων κατοίκων, γεγονός που, όπως σημειώνει ο Δήμαρχος, κ. Μανώλης Φίλιππας, «ενισχύει κατά πολύ την ευαισθησία της τοπικής αυτοδιοίκησης σε θέματα παράκτιας αλιείας».

Την αντίθεση τους εξέφρασαν οι εκπρόσωποι της Κύθνου, κατά τη διάρκεια της διημερίδας, σχετικά με την πρόταση που έχει καταθέσει η Greenpeace Ελλάς για την δημιουργία θαλάσσιου καταφυγίου στις Βόρειες Κυκλάδες. Όπως σημειώνεται εκ μέρους το Δήμου Κύθνου «αποτελεί κοινή πεποίθηση του Δήμου και των αλιέων ότι η πρόταση είναι πέρα για πέρα ασαφής, αφού συγκεκριμένα όσον αφορά τη παράκτια αλιεία αναφέρει ότι θα επιτρέπεται σύμφωνα με τους κανόνες βιώσιμης διαχείρισης η παράκτια αλιεία χαμηλής έντασης και μη καταστροφική αλιευτική δραστηριότητα, έννοιες οι οποίες δεν μπορούν να δώσουν στον επαγγελματία ψαρά να καταλάβει τι μέλλει γενέσθαι με το επάγγελμα του».

Υπουργική απάντηση

Για το ζήτημα της υπεραλίευσης και για τα μέτρα που προτίθενται να λάβουν οι συναρμόδιοι υπουργοί για την προστασία των αλιευτικών αποθεμάτων του Αιγαίου και τη στήριξη των παράκτιων αλιέων των νησιών, είχαν απευθύνει στις αρχές Μαρτίου ερώτηση στη βουλή έξι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, μεταξύ των οποίων και ο κ. Νίκος Συρμαλένιος.

Στην απάντησή του, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Α. Τσαυτάρης, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στη θεσμοθέτηση ρυθμιστικών μέτρων για τον τομέα της αλιείας, που σχεδιάζεται από το Υπουργείο του, καθώς και στις προτάσεις που πρόκειται να διατυπώσει η χώρα μας στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής τον Ιούνιο στις Βρυξέλλες. Ταυτόχρονα, αναφέρθηκε στην επικείμενη εφαρμογή του ολοκληρωμένου συστήματος παρακολούθησης αλιευτικών δραστηριοτήτων (ΟΣΠΑ), το οποίο εμπίπτει στις υποχρεώσεις της εθνικής και ενωσιακής νομοθεσίας.

Από τη μεριά του ο Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, κ. Κ. Μουσουρούλης, υπογράμμισε την εντατικοποίηση των αλιευτικών ελέγχων με την οποία είναι επιφορτισμένη η Δ/νση Ελέγχου αλιείας του Αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος και της Ακτοφυλακής, για τον περιορισμό των παραβάσεων με την ταυτόχρονη επιβολή αυστηρών κυρώσεων, ενώ αναφέρθηκε και στη συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης που προσανατολίζεται στην επίσπευση έκδοσης Προεδρικού Διατάγματος για τη ρύθμιση επιμέρους θεμάτων για τον αλιευτικό τουρισμό.