Ο Όμιλος Φουσκωτών Σκαφών Ελλάδος στη Δονούσα

Ζωή στους βράχους του Αιγαίου

- Προσφορά ιατροφαρμακευτικού εξοπλισμού, παιδικού ιματισμού και παιχνιδιών- “Χαμόγελα” στα πρόσωπα των παιδιών

Τα καταγάλανα νερά του Αιγαίου διέσχισε και φέτος ο Όμιλος Φουσκωτών Σκαφών Ελλάδος, στο πλαίσιο των προσπαθειών του για την ανάδειξη των αναγκών των ακριτικών νησιών μας, μέσω του

του προγράμματος “Αποστολών”: “Ζωή στους βράχους του Αιγαίου – Ελλάδος εικόνες”.

Σκοπός των Αποστολών είναι η αρωγή στην κοινωνική ανάπτυξη των άγονων νησιωτικών περιοχών, καθώς και η ευαισθητοποίηση του κράτους, φορέων και μεμονωμένων πολιτών προκειμένου να βγουν από την αφάνεια οι ξεχασμένες γωνιές της πατρίδας μας. Από το 1999 μέχρι και σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί επισκέψεις στην πλειοψηφία των απομακρυσμένων νησιών του συμπλέγματος, με τις Κυκλάδες να πρωταγωνιστούν στις δράσεις του Ομίλου.

Μετά από δέκα χρόνια, η Δονούσα αποτέλεσε και πάλι σημείο αναφοράς των μελών του, οι οποίοι επισκέφτηκαν το νησί, προσφέροντας στους μόνιμους κατοίκους ιατροφαρμακευτικό εξοπλισμό, παιδικό ιματισμό, παιχνίδια, σχολικό εξοπλισμό και άλλα υλικά αγαθά, ύψους 9.000 ευρώ. Τα δώρα τους έδωσαν χαρά στους κατοίκους και ιδιαιτέρως στους 21 μαθητές του νησιού.

Ικανοποιητική συμμετοχή σκαφών

Στην αποστολή συμμετείχαν συνολικά 30 σκάφη, η πλειοψηφία των οποίων έκανε στάση στο καταφύγιο του Φοίνικα στη Σύρο για ανεφοδιασμό καυσίμων.

“Πρόκειται για έναν ικανοποιητικό αριθμό, αν λάβουμε υπόψη μας την κρίση και ότι τα έξοδα του κάθε κυβερνήτη βαραίνουν αποκλειστικά τον ίδιο”, δήλωσε στην “Κοινή Γνώμη” ο Έφορος Επικοινωνίας & Δημοσίων Σχέσεων, Νίκος Τζιλιάνος. Κατέστησε δε γνωστό ότι κάθε σκάφος χρειάζεται για το ταξίδι περίπου 1.000 ευρώ καύσιμα, τα οποία δεν καλύπτονται μέσω των χορηγιών. “Υπάρχουν μέλη, που διαθέτουν τα χρήματα που είχαν συγκεντρώσει για τις διακοπές τους ακριβώς για αυτό το σκοπό, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όπως υπογράμμισε, η υποδοχή του κόσμου είναι ιδιαιτέρως θερμή, αποδεικνύοντας την ανάγκη του κόσμου για κοινωνικότητα και επικοινωνία. “Συνήθως, είμαστε περισσότεροι από τους μόνιμους κατοίκους των νησιών. Η Δονούσα έχει περίπου 120 κατοίκους και εμείς φέτος κατεβήκαμε γύρω στα 160-170 άτομα” σημείωσε.

Απουσία του κεντρικού κράτους

Ωστόσο, τόνισε την επιτακτική ανάγκη για αύξηση των κοινωνικών αποστολών από φορείς που δραστηριοποιούνται γύρω από την ενίσχυση της άγονης γραμμής, δεδομένου του ελλιπούς ενδιαφέροντος από το κεντρικό κράτος. “Όσες και να 'ναι αυτές οι αποστολές, δεν φτάνουν. Οι ανάγκες των νησιών μας είναι μεγάλες. Μπαίνεις στο Ιατρικό Κέντρο ενός νησιού και διαπιστώνεις ότι δεν υπάρχει ούτε οινόπνευμα”, επεσήμανε.

Πρόσθεσε μάλιστα, ότι οι πολυετείς προσπάθειές του για αρωγή και βοήθεια από την πλευρά της πολιτείας δεν απέδωσαν ποτέ καρπούς, με αποτέλεσμα ο ίδιος να στραφεί στην ιδιωτική πρωτοβουλία και σε χορηγούς, προκειμένου να εξασφαλιστούν όλα τα απαραίτητα αγαθά.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι την αποστολή κάλυψαν μεγάλα ΜΜΕ από την Ελλάδα και το εξωτερικό, με στόχο την προβολή της πρωτοβουλίας, αλλά και του ανεκτίμητου ιστορικού και πολιτιστικού πλούτου των περιοχών.

Ετικέτες: