Κοινή πορεία αντίδρασης στη Σύρο για το “λουκέτο” στην ΕΡΤ

“Αγώνας για Δημοκρατία”

- Στο δικό του “δρόμο” το Εργατικό Κέντρο Κυκλάδων - Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε Νάξο και Πάρο στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ

Κοινή αλλά όχι ιδιαίτερα μαζική ήταν η πορεία διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν Σωματεία, Σύλλογοι, φορείς και πολιτικές κινήσεις, χθες στις δώδεκα το μεσημέρι, στην Ερμούπολη της Σύρου, εκφράζοντας την αντίθεσή τους στο κλείσιμο της ΕΡΤ.

Στο πλαίσιο της πανελλαδικής 24ωρης απεργίας που εξήγγειλαν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ εξαιτίας της κυβερνητικής απόφασης να “κλείσει” εν μία νυκτί τη δημόσια τηλεόραση, συγκεντρώθηκαν διαμαρτυρόμενοι έξω από το κτήριο της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στο κέντρο της πόλης και διαδήλωσαν για την “πραξικοπηματικού χαρακτήρα” ενέργεια των κυβερνώντων που οδηγεί στον “καιάδα” της ανεργίας περισσότερους από 2.600 εργαζομένους.

Από κοινού και με διαφορετικά πανό

Στη χθεσινή πρωινή συγκέντρωση στη Σύρο, το “παρών” έδωσαν εκπρόσωποι της Ά ΕΛΜΕ Κυκλάδων, της Αιρετής και της Αποκεντρωμένης Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, του Συντονιστικού Σωματείου Εργαζομένων στις Κυκλάδες, του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Σύρου, Τήνου και Μυκόνου, του ΣΥΡΙΖΑ Σύρου, του ΠΑΜΕ Σύρου, καθώς επίσης καθηγητές του Πανεπιστημιακού Τμήματος Σύρου αλλά και μέλη του φοιτητικού Συλλόγου του Τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Αφού πρώτα εκπρόσωποι των προαναφερομένων φορέων διάβασαν τα ψηφίσματά τους, αποφάσισαν να προχωρήσουν και σε πορεία διαμαρτυρίας. Θετικό “βήμα” για το νησί αποτέλεσε το γεγονός ότι διαδήλωσαν από κοινού, έχοντας ωστόσο τα πανό τους, το κάθε σωματείο και ο κάθε σύλλογος. Αξίζει να σημειωθεί πως, κοινή πορεία συμπαράστασης και διαμαρτυρίας, δεν έχει πραγματοποιηθεί τα τελευταία χρόνια στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων, με αποτέλεσμα να καταγράφεται στις σημαντικές κινητοποιήσεις η χθεσινή, παρά το γεγονός ότι συνολικά οι συμμετέχοντες δεν ξεπέρασαν τους διακόσιους. Οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι εκπαιδευτικοί και οι φοιτητές που συμμετείχαν, ξεκίνησαν από το κτήριο της Περιφέρειας στην παραλιακή οδό, ακολούθησαν πορεία κατά μήκος της ίδιας οδού και κατέληξαν στην αφετηρία, διαδηλώνοντας και στον πεζόδρομο της Θυμάτων Σπερχειού και Πρωτοπαπαδάκη αλλά και στην οδό Σταματίου Πρωΐου.

“Να παραμείνει δημόσιο αγαθό”

Κοινός παρονομαστής όλων όσων απηύθυναν μηνύματα κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης ήταν πως η ΕΡΤ, αποτελεί “δημόσιο αγαθό και όχι εμπόρευμα ή επιχείρηση”. “Η απόφαση της κυβέρνησης να κλείσει την ΕΡΤ με πράξη νομοθετικού περιεχομένου μέσα σε ένα βράδυ, αποδεικνύει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι η κυβέρνηση των τριών, λειτουργεί ως όργανο της κοινωνικής μερίδας του πλούτου. Η απόφαση αυτή συνεχίζει την εφαρμογή του προαποφασισμένου σχεδίου εφαρμογής του μνημονίου, προκειμένου να διευκολυνθεί η εξασφάλιση των επιχειρηματικών κερδών”, σημείωσαν μεταξύ άλλων ορισμένοι εκ των ομιλητών, επισημαίνοντας ότι θα ακολουθήσουν και θα συνεχιστούν οι ραγδαίες - αντίστοιχου “αυταρχικού” ύφους - αλλαγές στο πεδίο της Υγείας, της Παιδείας και της Εργασίας. Μάλιστα κάλεσαν τον κόσμο “να μην εφησυχάζει αλλά να είναι ενημερωμένος και έτοιμος” προκειμένου “να αντιδρά σε ανάλογες αποφάσεις”. Εν κατακλείδι, κάθε Σωματείο και Σύλλογος, υποστήριξε ότι η αντίθεση του λαού στις ανωτέρω αποφάσεις που πλήττουν τον ίδιο, οφείλουν “να πάρουν άμεση απάντηση”. Οι περισσότεροι, υπογράμμισαν ότι χρειάζεται μαζική συμμετοχή σε κινητοποιήσεις και ξεκάθαρα αιτήματα, ενώ μέλη του Παμε τόνισαν πως, κρίνεται αναγκαία η διαμόρφωση ταξικής ταυτότητας.

Απογευματινή ρότα... το Εργατικό Κέντρο

Απογευματινή ώρα επέλεξε να πραγματοποιήσει την κινητοποίησή του, το Εργατικό Κέντρο Κυκλάδων στη Σύρο. Σε αντίθεση με τους υπόλοιπους φορείς, το διοικητικό συμβούλιο κάλεσε όλη την τοπική κοινωνία στην πλατεία Μιαούλη μετά τις επτά ώστε να φανερώσει την αντίθεσή του στο “ξεκλήρισμα” της ΕΡΤ. Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, στην ομιλία του, σημείωσε, “Η τακτική του “Αποφασίζουμε και Διατάσσουμε”, θυμίζει άλλες εποχές και αυτός ο βάναυσος τρόπος, με ΜΑΤ και δυνάμεις καταστολής, να κατεβάζουν τους πομπούς της Κρατικής Ραδιοφωνίας και Τηλεόρασης, δείχνει την αναλγησία της τρικομματικής κυβέρνησης και ότι ο κατήφορος δεν έχει σταματημό”. Σε αυτές τις ενέργειες, το Δ.Σ. καλεί εργαζομένους, συνταξιούχους, ανέργους και φοιτητές να απαντήσουν δυναμικά με την παρουσία τους στους αγώνες.

Στο πόδι... νησιά των Κυκλάδων

Σημαντική κινητοποίηση των πολιτών εξαιτίας του μείζονος σημασίας γεγονότος για το παρόν αλλά και το μέλλον της ΕΡΤ, σημειώθηκε και στα γειτονικά νησιά της Πάρου και της Νάξου. Πολίτες, εξέφρασαν τη διαφωνία τους στην υπόθεση “λουκέτο με πρόσχημα την εξυγίανση” και συμμετείχαν σε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας.

Ειδικότερα, το απόγευμα της Πέμπτης, στη Χώρα της Νάξου συγκεντρώθηκαν απλοί διαδηλωτές αλλά και εκπρόσωποι της ΕΛΜΕ Νοτίων Κυκλάδων και του Συλλόγου Νηπιαγωγών και Δασκάλων Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, οι οποίοι ανέφεραν πως, “Το κλείσιμο της ΕΡΤ, του μοναδικού νόμιμου τηλεοπτικού σταθμού, αποτελεί ακραία πραξικοπηματική πράξη, που δεν αφορά μόνο στην απόλυση 2.656 εργαζόμενων αλλά, αποτελεί μια άνευ προηγουμένου παραβίαση του συντάγματος και των δημοκρατικών θεσμών. Ο αγώνας μας ενάντια στο κλείσιμο της ΕΡΤ είναι αγώνας για τη δημοκρατία”. Σε παρόμοιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι εκπρόσωποι Σωματείων στην Πάρο, όπου υποστήριξαν πως “χρειάζονται ριζικές αποφάσεις” καλώντας το δήμο Πάρου να πάρει θέση καθώς “τόσο ο κίνδυνος κλεισίματος φορέων του είναι ορατός, όσο και λόγω της παραχώρησης του ακινήτου του στην ΕΤ3”. “Η απόφαση φίμωσης της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης συνδέεται με μια πολιτική απολύσεων και φτωχοποίησης της κοινωνίας”, υποστήριξαν εκπρόσωποι Συλλόγων κατηγορηματικά.

Ετικέτες: